Iedereen heeft wel eens schelpen op het strand gezocht. Vandaar vandaag speciale aandacht voor de Grote Schelpenteldag.
Helaas wordt dit festijn (nog) niet in Nederland gehouden, maar wel in Belgiƫ. Doel ervan is om te helpen om onderzoekers een beter beeld te laten vormen van de Vlaamse kust. We citeren de organisatoren.
Wat ga je doen?
Verzamel in het weekend van 13-14 maart honderd schelpen op het strand aan de Belgische kust. Dat doe je volgens een vastgelegde methode: je gaat naar de vloedlijn en zet er een stokje in het zand. Je loopt in steeds breder wordende cirkels rond het stokje en raapt elke schelp op die je ziet (dus niet enkel de bijzondere), tot je exact honderd schelpen hebt.
Vervolgens breng je de schelpen op naam en je telt hoeveel je er van elke soort hebt. De veldgids helpt je op weg. En je kunt op zondag 14 maart tussen 10u en 17u ook de hulp inroepen van experts via de website www.schelpdesk.be. Zij zitten online voor jou klaar voor een videochat. Alles gevonden? Maak een foto van jouw verzameling en voer je resultaten en foto in op de website ScHelpdesk. Zitten er schelpen tussen waarvan je niet zeker bent? Neem daarvan een detailfoto en laadt die eveneens op.
Waarom doe je mee?
Het scoren en herkennen van lege schelpen is niet alleen bijzonder leuk en interessant. Dit burgerwetenschapsinitiatief leert onderzoekers ook heel wat over het voorkomen van deze zeedieren, de biodiversiteit en de aanwezigheid van exoten. In deze vierde editie van het initiatief gaat bijzondere aandacht naar dubbele schelpen, die van recent gestorven dieren zijn en iets kunnen vertellen over klimaatverandering en menselijke activiteiten op zee.
Wie kan meedoen?
Iedereen, van individuen over gezinnen tot jeugdverenigingen, kan meedoen. Voor lagere scholen in de kustgemeenten is een programma op maat uitgewerkt.
Wie organiseert het?
De Grote Schelpenteldag is een initiatief van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), Eos Wetenschap, Natuurpunt, Kusterfgoed, de tien kustgemeenten, de Strandwerkgroep en de provincie West-Vlaanderen, in het kader van Life Watch.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .