Naar beginpagina:

dinsdag 13 juli 2021

Grote protesten in Cuba 'ongekend en ongezien'

Duizenden inwoners van Cuba zijn afgelopen zondag de straat opgegaan om te demonstreren tegen het communistische regime van president Miguel Díaz-Canel. Ze riepen daarbij leuzen als "vrijheid" en "stop de dictatuur".


Plaatsen, waar geprotesteerd is.

De grote protesten in Cuba zijn "ongekend en ongezien", zegt Latijns-Amerika correspondent Edwin Koopman, "Het is de eerste keer sinds de revolutie in 1959 dat er zoveel mensen de straat opgaan. 

Crisis
Cuba verkeert al lange tijd in een diepe crisis. Afgelopen jaar kromp de economie met 11 procent. Er is nauwelijks eten, de winkelschappen blijven leeg, er zijn amper medicijnen en de sterfte door het coronavirus is hoog.

Vanwege de coronapandemie komen er al maandenlang geen toeristen meer en dus komt er ook geen geld binnen. Toch meldde de regering enkele dagen geleden dat internationale hulp niet nodig is. Dat leidt tot veel woede onder de bevolking.

Boos en ook bang-
In april droeg Raúl Castro, de broer van de overleden oud-president Fidel Castro, de macht over aan een jongere generatie onder leiding van president Miguel Díaz-Canel. Maar de gewenste hervormingen blijven uit en de crisis wordt alleen maar groter.

Met leuzen als "vrijheid" en "stop de dictatuur" laten de Cubanen nu weten dat ze willen dat Díaz-Canel vertrekt. "De president is niet alleen boos daarover, maar hij is ook bang", zegt Koopman.

De vrijheid van meningsuiting is zeer beperkt in het communistische Cuba. Wie kritiek durft te uiten op de overheid loopt het risico te worden gearresteerd. Onder het bewind van Castro durfden slechts een beperkt aantal critici hun stem te laten horen en werden daarna vaak gearresteerd en verbannen. Verder ontvluchtten zo'n anderhalf miljoen Cubanen het land. 

#SOSCuba
Maar het tij lijkt langzaam te keren: Vorig jaar demonstreerden honderden Cubaanse artiesten in de hoofdstad Havana voor meer artistieke vrijheid. Ze kregen bijval van Cubaanse artiesten in het buitenland, met name van kunstenaars, vrienden en familie uit de Verenigde Staten.

Onder de hashtag #SOScuba vragen Cubaanse twitteraars en bloggers nu om aandacht van de internationale gemeenschap. 

Link
* Artikel van NOS: 'Ongebruikelijke roep om vrijheid van Cubanen in straten Havana' 

Volg de actualiteit in Cuba:
* Twitterberichten van de Stichting Glasnost in Cuba
* Startpagina over Cuba

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .