Naar beginpagina:

dinsdag 20 juli 2021

Vandaag is het pisgriet

U hebt vast weleens van de hondsdagen gehoord. De hondsdagen duren ieder jaar van 20 juli tot 20 augustus. De eerste dag van de hondsdagen, vandaag 20 juli dus, wordt ook wel pisgriet genoemd.

Maar wat houden die hondsdagen begrip precies in? We citeren de Nieuwsbrief van Libelle

Niets met honden
Ondanks dat het ‘hondsdagen’ worden genoemd, hebben deze dagen absoluut niets met honden te maken. Waarom de dagen dan ‘hondsdagen’ worden genoemd? Dat heeft alles te maken met het sterrenbeeld Grote Hond. Van 20 juli tot 20 augustus komt de Grote Hond, met daarin de hondsster Sirius, tegelijk op met de zon. Hierdoor is de heldere ster Sirius niet zichtbaar.

Pisgriet
Vandaag is het de eerste dag van de hondsdagen. Die wordt ook wel pisgriet genoemd en dat is volgens de overlevering een heel belangrijke dag. Het weer op deze dag zou namelijk model staan voor het weer van de komende vier tot zes weken. De naam pisgriet komt uit twee oude weerspreuken over Sint Margriet: 'Als Margriet pist in het riet, zes hele weken boerenverdriet' of 'Met Sint Margriet droog, zes weken zon in ‘t oog.'

Warm en vochtig
Een leuke theorie, maar of het klopt? Niet altijd! Daarom hoeven we heus niet in zak en as te zitten als het vandaag regent. Sterker nog: de hondsdagen staan bekend om hun warme, vochtige weer met regelmatig een flinke onweersbui. Vandaar ook de term ‘hondenweer’? Nee, dat is namelijk weer afgeleid van het oud-Nederlandse woord ‘ondeweer’, dat heel slecht weer betekent. Het staat dus los van de hondsdagen. In Nederland wordt de allerheetste dag van het jaar ook weleens ‘hondsdag’ genoemd.

Oude Egyptenaren
Het fenomeen hondsdagen is zo oud, dat de oude Egyptenaren er vroeger al erg mee bezig waren. Ze waren er zelfs bang voor, omdat het water in de Nijl tijdens de hondsdagen zijn laagste peil bereikte. Ook de Grieken en de Romeinen kenden de hondsdagen als de periode van de grootste hitte.

Bedorven voedsel
Een hedendaags probleem dat typisch is voor de hondsdagen? Voedsel dat sneller bederft. Omdat het tijdens de hondsdagen vaak warm en broeierig is, groeien micro-organismen erg snel, waardoor eten sneller niet goed meer is. Oppassen met de barbecue, dus en je voedsel simpelweg goed koelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .