Naar beginpagina:

vrijdag 13 augustus 2021

Welke emoji gebruik ik wanneer en hoeveel?

Emoji's kunnen de bedoeling van tekstberichten verhelderen, maar hun betekenis is lang niet altijd duidelijk. Soms worden ze ook in overdreven grote hoeveelheden gebruikt en verzieken ze een tekst.


Seniorweb publiceerde er verhelderend over. Lees hierna het artikel over de betekenissen én de valkuilen.

Smiley, emoticon, emoji
Wie via Whatsapp, Facebook Messenger of e-mail communiceert komt vast weleens een klein plaatje van een gezichtje of voorwerp tegen. Zo'n plaatje heet een emoji of emoticon. De gele gezichtjes worden ook smileys genoemd. Emoji's helpen om elkaar beter te begrijpen als mensen communiceren via tekst, bijvoorbeeld in chats, mails en andere tekstberichten. De plaatjes vervangen enigszins de ontbrekende non-verbale communicatie, zoals handgebaren of gezichtsuitdrukkingen. Maar wat betekenen de poppetjes en andere icoontjes?

Oorsprong van emoji's
Emoji's komen oorspronkelijk uit Japan. Daar bestonden in 1999 al de eerste pictogrammen om in tekstberichten te plaatsen. Emoji's zijn overgewaaid naar westerse landen toen grote Amerikaanse bedrijven zoals Apple en Google ook populair wilden worden in Japan. Ze zagen dat emoji's daar veel gebruikt werden en besloten ze ook te integreren in hun diensten. De Japanse emoji's waren echter niet leesbaar voor westerse besturingssystemen, dus maakte de bedrijven ieder hun eigen set emoji's. Zo komt het dat emoji's er niet in alle systemen hetzelfde uitzien of überhaupt zichtbaar zijn. Dezelfde emoji kan er dus anders uitzien op bijvoorbeeld een Huawei-smartphone dan op een iPhone.

Emoji's worden jaarlijks geüpdatet. Dan komen er meestal nieuwe bij en worden verwarrende plaatjes aangepast of verwijderd.

Emoji's uit andere culturen
Dat de emoji's zijn overgenomen uit een andere cultuur, wordt ook duidelijk door de betekenis van sommige emoji's.


Zo is het pictogram van een lachende drol wel grappig, maar het betekent voor Nederlanders niet echt iets. In Japan is de emoji-drol een symbool voor geluk. Dit komt voort uit een woordgrapje. Het Japanse woord voor poep begint namelijk met dezelfde klank als het woord voor geluk. Ontwerpers hebben de drol een lachend gezichtje gegeven om ook voor niet-Japanners duidelijk te maken dat de drol als positief signaal bedoeld is.


Ook de emoji 'gevouwen handen' heeft een andere betekenis dan sommige mensen denken. De oorspronkelijke betekenis van de emoji met twee handpalmen tegen elkaar is 'alsjeblieft' of 'dankjewel'. Westerse gebruikers zien deze emoji echter vaak aan voor een high five of voor bidden.

Wat betekent deze emoji?
De meeste emoji's spreken voor zich, maar een aantal wordt weleens verkeerd gebruikt of heeft een dubbele betekenis gekregen.


Tranen van vreugde
Een van de meest gebruikte emoji's is 'tranen van vreugde'. De emoji stelt een gezichtje voor dat zó hard moet lachen dat het tranen in de ogen krijgt. Hij vergezelt dan ook meestal een blije, grappige boodschap. Echter, door de traantjes wordt dit icoontje vaak aangezien voor een huilend gezichtje. Pas dus op als u een emoji zoekt bij een verdrietig bericht!


Hartjes ogen /hartvormige ogen
De betekenis van het poppetje met hartjes als ogen is vergelijkbaar met het hartje. Gebruik het om waardering of liefde uit te spreken.

Het hartje
Het klassieke rode hart wordt gebruikt om aan te geven dat iets leuk is (vergelijkbaar met een 'like' zoals hieronder). Een hartje kan romantisch bedoeld zijn, maar ook vriendschappelijk.



Duim omhoog
Het duimpje kennen we allemaal wel van de Like-knop op Facebook. Gebruik 'm om aan te geven dat iets leuk is of dat u het ergens mee eens bent.


Opgestoken handen
Sommige gebruikers zien de emoji van twee opgestoken handen aan voor een soort 'halleluja'-gebaar. Alleen wordt dit plaatje meestal niet in goddelijke context gebruikt, maar wanneer iemand iets te vieren heeft.


Aubergine
Het is een beetje schunnig, maar de aubergine wordt vaak gebruikt als symbool voor het mannelijke geslachtsdeel. Hij wordt ook vaak gebruikt in combinatie met het plaatje van waterdruppels. Het heeft niet veel verbeelding nodig om te bedenken wat daarmee bedoeld wordt...

Perzik
De perzik is de vrouwelijke tegenhanger van de aubergine. Het plaatje staat voor billen, het vrouwelijke geslachtsdeel of wordt gebruikt voor andere seksuele subtekst.

Vuur
Uiteraard kan het icoon voor vuur gebruikt worden om aan te duiden dat iets warm is. Onder jongeren betekent het vaak dat ze iets tof, cool of vet vinden. Dit komt van het Engelse modewoord 'lit' waarmee gezegd wordt dat iets leuk is, maar het betekent eigenlijk 'aangestoken'.

Website met betekenissen
Wie twijfelt of een emoji wel geschikt is, kan op de website van Emojipedia de betekenis vinden en kijken hoe deze er in verschillende systemen uitziet. De site is alleen wel in het Engels.

Getypte gezichtjes
Zelfs als het programma waarmee u een tekstbericht stuurt geen emoji's heeft, kunt u gezichtjes sturen. U kunt dan terugvallen op een typografische weergave met behulp van leestekens, zoals de dubbele punt en de haakjes. Bijvoorbeeld de knipoog ;-) (Kantel uw hoofd naar links als u de knipoog niet ziet).

Wel of geen emoji?
Niet iedereen gebruikt emoji's even vaak of op dezelfde manier. De een gebruikt ze om een bericht op te leuken, de ander om minder woorden te hoeven typen. Weer een ander gebruikt ze om zeker te weten dat het bericht overkomt zoals bedoeld. Regels zijn er niet. Wel is het verstandig om terughoudend te zijn in een professionele of officiële context. Het overdadig gebruik van veel emoji's kan heel onserieus overkomen.

Bron van dit artikel: Seniorweb

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .