Naar beginpagina:
maandag 28 februari 2022
zondag 27 februari 2022
zaterdag 26 februari 2022
Check het nieuws over de Russische invasie in Oekraïne
De behoefte aan nieuws over de Russische invasie in Oekraïne is groot. Veel van de meest actuele berichten zijn te vinden op sociale media, maar die nieuwsstroom is vervuild met oudere foto’s en video’s en andere misleidende berichten.
Factcheckers wereldwijd maken sinds de inval van eergisteren overuren.
Nieuwscheckers
Wil je weten waar je betrouwbare informatie vindt over vervalste video’s en foto’s van Oekraïne? Nieuwscheckers stelde een lijstje op met factchecks en andere bronnen:
• European Digital Media Observatory (EDMO), waar Nieuwscheckers ook bij is aangesloten, houdt een lijst bij van onjuiste informatie omtrent Oekraïne.
• Vanuit Oekraïne zelf opereren twee IFCN-geaccrediteerde factcheckorganisaties: VOX Ukraine en StopFake. Hier vindt u een verzameling van hun recente factchecks.
• Bellingcat houdt een document bij met gedebunkte informatie. Veel video’s en foto’s wijzen ten onrechte op Oekraïense agressie bij de grenzen.
• Ook de BBC bij welke berichten onjuist en juist zijn. Het gaat vaak om dezelfde video’s en foto’s die in de lijsten staan van de bovengenoemde media.
• Factcheckers van India Today verifiëren beelden van de oorlog in Oekraïne.
Klik voor alle informatie, voor linken naar bovenstaande websites en voor een abonnement op hun nieuwsbrief:
* Nieuwscheckers
vrijdag 25 februari 2022
Oekraïne-oorlog in cartoons
=======================================================
donderdag 24 februari 2022
Goed om te weten nu Poetin Oekraïne binnenvalt
Geinig wel: hevige spanning aan oostgrens NAVO en Champions League blijkt meegefinancierd door Gazprom.
Tweet van Wilco Boom
=============================================
=============================================
woensdag 23 februari 2022
André van Duin op zijn fenomenaalst op bezoek bij Anton Heyboer
Zondag is publiekslieveling André van Duin 75 jaar geworden. Dat leverde uiteraard de nodige publiciteit op in de media en vooral op TV.
Waarbij steeds de grote vraag was: welk fragment uit zijn veelzijdige programma's wordt als mooiste beschouwd?
Gerard van Bezij
Ook in dagblad Trouw werd het werk van André door Renate van der Bas in de rubriek 'TV kijken' besproken. Zij zag als "voorlopig hoogtepunt een YouTube-video die ik veel te lang niet had gezien: Van Duin in 1996 op bezoek bij Anton Heyboer, in Gerard van Bezij - Thuis bij. Deze rubriek was een vast onderdeel van De André van Duin Show toen bij RTL4 en jaren later koos een kinderjury deze episode als Van Duins beste sketch. Inderdaad: het is Duinsiaanse humor op zijn fenomenaalst.
Heyboer en zijn vijf bruiden
Gegarandeerd dat de vrolijke chaos die hij creëerde met kunstenaar Heyboer je humeur weet te verbeteren. Plaats van handeling was Den Ilp, waar Heyboer zich die dag omringd wist door maar liefst vijf bruiden, quasi onnozel door Van Duin eerst bestempeld als ‘de buurvrouwtjes’.
Lijstje van 140 euro
Heyboer liet zien hoe hij in een vloek en een zucht dagelijks dertig tekeningen maakte. Van Duin: “Moet u dat doen van de wijkzuster?” Nee, het ging om brood op de plank: de tekeningen kwamen voor 150 gulden per stuk op de markt. “Maar wel met een lijstje hoor.” Van Duin schatte de waarde van de lijstjes op 140 gulden. En de hele familie Heyboer lachte: niemand die zich serieus beledigd kan voelen door Van Duin.
Lied
Woest ging het eraan toe toen Heyboer de gitaar pakte en een lied aanhief. Noem het vrije expressie. De ineenkrimpende Van Duin haakte toch maar in. En wist het grillige zangpatroon van Heyboer wonderwel te volgen. “Wat kan jij goed invoelen”, complimenteerde Heyboer hem. En terecht. Het was een magisch moment van superconcentratie door Van Duin."
dinsdag 22 februari 2022
Het is vandaag een heel bijzondere dag!
Het is vandaag een unieke dag. Niet alleen vanwege de inval van Rusland in de Oekraïne. Maar ook, omdat de datum 22022022 (de datum van vandaag) van achteren naar voren gelezen worden. Dat heet een palindroom of in dit geval een datumpalindroom.
Heel bijzonder
In een ingezonden brief in het dagblad Trouw schrijft lezer Rein Leentfaar uit Middelburg: Palindromen als ‘lepel’ en ‘parterretrap’ (je kunt ze van achter naar voren lezen) zijn genoegzaam bekend. Getallenpalindromen zijn minder bekend, net als datumpalindromen. Vandaag is het echter een wel heel bijzondere dag: 22022022.
Wachten!
Het duurt even voor we opnieuw zo’n volmaakt datumpalindroom zullen meemaken, bijvoorbeeld tot 12 december 2121 (12122121) en 3 maart 3030.
Vanavond: Datum-tijdpalindroom
Vanavond beleven we ook nog een bijzonder moment: om 7 minuten en 38 seconden voor halfnegen maken we een fraai datum-tijdpalindroom mee: 22022022 20:22:22.
Bron van dit bericht: Artikel van Ton den Boon in de Taalbank
Zoek de sneeuwluipaard Poetin!
Reageer met 'gevonden', als u de sneeuwluipaard/sneeuwpanter gevonden hebt!
maandag 21 februari 2022
zondag 20 februari 2022
Tafel van Putin te koop!
Bekijk ook:
Poetin en Macron aan de lange tafel
zaterdag 19 februari 2022
Doe mee aan de Mollentelling
Hebt u een mol in uw tuin of weiland? Doe dan mee aan de Mollentelling 2022, die dit weekend gehouden wordt.
U kunt molshopen overal in Nederland vinden, behalve op de Waddeneilanden.
2021: 53.000
Het is voor de vierde maal, dat de Zoogdiervereniging deze landelijke mollentelling organiseert. Vorig jaar werden 53.000 molshopen geteld.
Gespotte mollen of molshopen in weilanden, parken of het bos kunnen doorgegeven worden via telmee.nl of het speciale mollenmeldpunt van Waarneming.nl. Heb je een mol of een molshoop in je eigen tuin gezien? Geef die dan door via de Jaarrond Tuintelling. Het belangrijkste is dat je de locatie en de datum van je waarneming doorgeeft.
Veld
Zie je in een veld veel molshopen? Maak dan een schatting van het aantal en voer het getal in bij het mollenmeldpunt bij ‘aantal individuen’. De verzamelde data worden opgenomen in de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF).
Meer informatie:
* Alle informatie over de mollentelling
vrijdag 18 februari 2022
Stormschade - Wie bel ik?
========
donderdag 17 februari 2022
Doe Vriendelijk Dag
Het is vandaag de 'Internationale Doe Vriendelijk Dag'. De naam zegt het al, het is een dag waarop men (extra) vriendelijk is tegen de medemens.
Tenminste in België, Nederland en de Verenigde Staten. Want daar wordt het vooral gevierd.
Amerika
Deze dag is over komen waaien uit Amerika, maar is oorspronkelijk bedacht door een Nieuw-Zeelander. Daar wordt de Nationale Doe Vriendelijk Dag op 1 september gevierd. In de rest van de wereld wordt de Internationale Doe Vriendelijk Dag gevierd op 17 februari.
Extra aardig
Dus wees vandaag een keer extra aardig voor uw medemens! Groet de buurman! Sta eens op voor iemand in de tram of de bus! Help een oud vrouwtje met oversteken! Koop een bloemetje voor je moeder! Neem taart mee voor de politieagent! Complimenteer je collega's. Of .... vult U maar in, alles is mogelijk.
woensdag 16 februari 2022
Kans op hooikoorts neemt nu al toe
We kunnen tot nu toe spreken van een zachte winter. Dat is jammer voor de schaatsers onder ons, prettig voor onze energierekening, die toch al hoog uit zal vallen, maar weer jammer voor de vele hooikoortspatiënten.
Door het gebrek aan kou neemt namelijk de kans op hooikoorts nu al toe. De natuur loopt volgens natuurwebsite Nature Today flink voor. Daardoor komen onder meer zwarte elzen al in bloei en dat leidt tot behoorlijk wat pollen in de lucht.
Maart
Door de aanhoudende hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar doet de natuur volgens Nature Today alsof het al maart is.
Ook de komende weken is het naar verwachting warmer dan gebruikelijk. Dat is terug te zien in de natuur en in tuinen, waar de hazelaars al weken in bloei staan, de hortensia's uitlopen en de sneeuwklokjes en krokussen al te zien zijn. Ook laten steeds meer vogels van zich horen, meldt de natuurwebsite.
Nauwelijks ijs
Vorig jaar rond deze tijd werd er geschaatst, maar deze winter lag er nog nauwelijks ijs. Tot nu toe ligt de gemiddelde temperatuur dit jaar op 5,9 graden, terwijl dat normaal gesproken 3,6 graden is. Een temperatuur van 5,9 graden was vijftig jaar geleden normaal voor een gemiddelde maartmaand, aldus Nature Today.
Bron: Nu.nl
dinsdag 15 februari 2022
Hoe hoog is de vaccinatiegraad in uw wijk?
Hoeveel van uw buurtgenoten zijn gevaccineerd? En is er een groot verschil tussen uw wijk en die in andere delen van uw gemeente?
U kunt het nu opzoeken op een fijnmazige kaart. Mogelijk is de vaccinatiegraad een paar honderd meter verderop zelfs veel hoger of lager dan in uw wijk.
Stad en bijbelgordel
De vaccinatiegraad binnen gemeenten verschilt soms enorm. Uit nieuwe gedetailleerde cijfers van het RIVM blijkt dat het percentage gevaccineerden in sommige wijken in Amsterdam en Den Haag lager is dan in de bijbelgordel, terwijl sommige dorpen rond de Veluwe juist relatief veel gevaccineerde inwoners hebben. In de gemeente Staphorst is weinig gevaccineerd, maar in het dorp IJhorst (dat deel uitmaakt van de gemeente) kreeg bijna driekwart van de inwoners van 12 jaar of ouder een vaccinatie.
Heelsum het hoogst
In het dorp Heelsum, behorend tot de gemeente Renkum (Gelderland) is de vaccinatiegraad met 94 procent het hoogst van Nederland. Veel Friese wijken hebben een lage vaccinatiegraad. In Noord-Brabant kleuren juist grote gebieden donkerblauw; daar is veel gevaccineerd. In Zuid-Limburg lijkt de vaccinatiegraad in sommige gebieden ook laag, maar veel Limburgers zijn in Duitsland een prik gaan halen.
Handige kaart
In een handige kaart, gepubliceerd op de website van De Volkskrant, kunt u opzoeken hoe hoog het percentage is van de 12-plussers die in uw wijk zijn gevaccineerd tegen corona.
maandag 14 februari 2022
Top 25 van de beste treinstations van Nederland
Ook vorig jaar zijn de treinstations in Nederland beoordeeld door de reizigers. Het Noord-Hollandse Overveen blijkt het fijnste station van Nederland te hebben, Rotterdam-Zuid het slechtste.
Bijna 80.000 reizigers werden deze keer gepeild, waarbij minimaal 100 beoordelingen nodig waren om een station de ranglijst te laten halen.
Top vier
Na Overveen zijn Driebergen-Zeist, Valkenburg en Rotterdam Centraal dit jaar de beste stations. Overveen wordt met een 8,2 beloond, drietiende meer dan in 2020 en een half punt meer dan in 2016.
Kleine stations
Kleine stations krijgen sowieso vaak een hogere waardering. Niet voor niets staan ook Santpoord-Zuid, Zuidhorn, Kropswolde en Dalfsen allemaal in de top 10. Van Elferen van NS: "Reizigers zijn vaak al blij dat ze een station dichtbij hebben en dat daar vier keer per uur een sprinter rijdt. Ze verwachten er geen AH to Go, Starbucks of een Burger King."
Grote stations
Grote stations kunnen ook prima de top halen. Naast de vierde plek van Rotterdam Centraal staat Utrecht Centraal met de score van 7,9 negende. De stations van Delft, Arnhem en Haarlem staan allemaal in de top 20.
Hangjongeren in Rotterdam-Zuid
Slechtste station is dit jaar Rotterdam-Zuid. "Dat station kampt met een hangjongeren-problematiek" verklaart woordvoerder Van Elferen. Inmiddels is er een winkeltje geopend voor meer levendigheid en komt het veiligheids en service-personeel van NS vaker langs. "Komend jaar moet duidelijk worden of dat voor verbetering zorgt."
Stijgers
Grootste stijger is station Arnhem Velperpoort, dat vorig jaar een onvoldoende (5,5) kreeg van de reizigers. Nadat ProRail de perrons verbreedde en liften installeerde, is dat cijfer nu een 6,6 geworden. Het zijn dergelijke opknapbeurten die stations doen stijgen op de ranglijst. Zo is de nummer twee van dit jaar - station Driebergen-Zeist - compleet op de schop gegaan. Hetzelfde geldt voor station Assen dat in een jaar van een 7,3 naar 7,6 sprong.
Gemiddeld toegenomen waardering
Opvalt dat de waardering voor stations sowieso jaar op jaar toeneemt. Gemiddeld belonen reizigers stations nu met het cijfer 7,31. In de vorige Stationsbelevingsmonitor was dat 7,26 en in 2016 lag de score nog onder de zeven.
Corona
Nederlands beste station van afgelopen twee jaar - het Limburgse Klimmen-Ransdaal - heeft overigens de ranglijst niet gehaald. "Mede door het vanwege corona fors gedaalde aantal passagiers, werd het minimum van 100 reizigers niet gehaald." Hetzelfde gold voor nog 48 andere stations, waaronder stationnetjes als Arkel, Hengelo-Oost, Rilland-Bath en Usquert.
Top 25 beste stations van Nederland met hun rapportcijfer:
1 Overveen 8,2
2 Driebergen-Zeist 8,0
3 Valkenburg 8,0
4 Rotterdam Centraal 8,0
5 Santpoort Zuid 7,9
6 Dalfsen 7,9
7 Zuidhorn 7,9
8 Kropswolde 7,9
9 Utrecht Centraal 7,9
10 Boskoop Snijdelwijk 7,9
11 Barneveld Zuid 7,8
12 Ermelo 7,8
13 Baarn 7,8
14 Geldermalsen 7,8
15 Voerendaal 7,8
16 Hollandsche Rading 7,8
17 Delft 7,8
18 Arnhem Centraal 7,8
19 Lunteren 7,8
20 Haarlem 7,7
21 Schiphol Airport 7,7
22 Enkhuizen 7,7
23 Zwolle Stadshagen 7,7
24 Soestdijk 7,7
25 Oosterbeek 7,7
Zoek zelf uw station:
* Lees het volledige artikel in De Stentor met een handige zoektool per station en per provincie
zondag 13 februari 2022
zaterdag 12 februari 2022
De top 20 liederen van de Protestantse Kerk Nederland
De liederen ‘Ga met God’, ‘Abba, Vader’ en ‘Ik zal er zijn’ zijn de drie meest geliefde liederen binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), zo blijkt uit het recent uitgevoerde liederenonderzoek.
Ruim drieduizend leden deden aan het onderzoek mee. Er is uit hun keuze een top 20 samengesteld.
Dwarsdoorsnede
De twintig meest geliefde liederen zijn afkomstig uit verschillende zangbundels, zoals het Liedboek uit 2013, de Psalmberijming 1773 en Opwekking. Ze geven een mooie dwarsdoorsnede van de breedte van de Protestantse Kerk, die veel stromingen kent, variërend van orthodox tot vrijzinnig.
Hymne, orthodox en vrijzinnig
Het lied ‘Ga met God’ werd door maar liefst één op de twintig deelnemers als favoriete lied aangemerkt. Het is een van oorsprong Engelse hymne, met muziek van Vaughan Williams. Nummer twee 'Abba Vader, U alleen' is vooral populair in orthodoxe kringen, terwijl de nummer vijf 'De steppe zal bloeien' van Huub Oosterhuis, het goed doet in meer vrijzinnige gemeentes.
In de Top 20 staan ook klassiekers als 'Wat de toekomst brenge moge' (plaats 9) en ''t Hijgend hert, der jacht ontkomen', op plaats 13. Het is de enige psalm in de lijst.
Top 20
De top 20 liederen ziet er als volgt uit:
- Ga met God en Hij zal met je zijn
- Abba, Vader, U alleen
- Ik zal er zijn (Hoe wonderlijk mooi)
- ’k Stel mijn vertrouwen
- De steppe zal bloeien
- Aan U behoort, o Heer der heren
- De zon komt op, maakt de morgen wakker (Tienduizend redenen)
- Licht dat ons aanstoot in de morgen
- Wat de toekomst brengen moge
- U zij de glorie, opgestane Heer
- t Hijgend hert, der jacht ontkomen
- Zolang wij ademhalen
- De Heer heeft mij gezien en onverwacht
- Geest van hierboven, leer ons geloven
- Lichtstad met uw paarlen poorten
- Longing for light, we wait in darkness (Christ be our light)
- Als alles duister is
- Groot is uw trouw o Heer
- Jezus Overwinnaar / Waar U verschijnt, wordt alles nieuw
- ''Op waakt op!'' zo klinkt het luide
TV-programma en internet
Vandaag zijn in een extra lange uitzending van het TV-programma Petrus in het land de tien meest geliefde liederen te horen (17.10 uur, KRO-NCRV, NPO2). Na de uitzending zijn op petrus.protestantsekerk.nl/liederen de video's bij deze liederen te vinden.
Liedboek en orgel favoriet
Uit het onderzoek blijkt verder dat leden van de Protestantse Kerk de traditie in ere houden: Liedboek en orgel blijken favoriet te zijn als het gaat om liedkeuze en begeleiding daarvan in de eredienst. Hierin is geen significant verschil tussen leeftijdsgroepen. Lees hier alle uitkomsten van het onderzoek
Beluister:
* Ga met God en Hij zal met je zijn, Nederland zingt.
* Abba Vader, U alleen, samenzang door Nederland zingt (2012)
* De Steppe zal bloeien, gezongen door Trijntje Oosterhuis
vrijdag 11 februari 2022
Al een warme trui aangetrokken?
Hebt u al een warme trui aangetrokken? Waarom? Omdat het vandaag Warmetruiendag is.
Voor de 16e keer wordt er aandacht gevraagd voor het besparen op energie.
donderdag 10 februari 2022
Poetin en Macron aan de lange tafel
De ontmoeting tussen de Franse president Emmanuel Macron en de Russische president Vladimir Poetin afgelopen maandag in het Kremlin leverde niet meteen een doorbraak op in de Oekraïne-crisis, maar wél een iconische foto. De twee staatshoofden zitten tegenover elkaar aan het eind van de tafel - met zeven meter tussen. De foto geeft aanleiding voor de nodige grapjes op internet.
woensdag 9 februari 2022
Nog even - maar niet te lang! - tv-kijken helpt de nachtrust
Is een tv in de slaapkamer een gevaar voor je nachtrust? Er zijn onderzoeken geweest die inderdaad negatieve effecten zagen op slaapduur en -kwaliteit. Maar zeker was het nog niet. In het Journal of Sleep Research doen Amerikaanse onderzoekers nu verslag van een nieuw experiment, en brengen een geruststellende boodschap.
De onderzoekers lieten een kleine zestig volwassenen een mediadagboek bijhouden en ze maten met EEG hun slaappatroon. Meer dan 40 procent van de deelnemers noteerden dat ze voor het slapengaan nog naar tv of video hadden gekeken. En negatief was het effect niet. Integendeel: die mensen vielen eerder in slaap en sliepen daardoor langer.
Alleen TV en niets anders
Maar dat effect was er alleen als mensen in bed tv-keken en niet tegelijk ook nog iets anders deden, zoals spelen met hun telefoon. Buiten de slaapkamer tvkijken en ook nog multitasken ging wél ten koste van de slaapduur.
Niet te lang
Televisiekijken, ook in bed, moet bovendien niet te lang duren. Eerder onderzoek, onder andere van de KU Leuven, had al aangetoond dat bingekijken - ook wel gekend als bingewatchen, comakijken of marathonkijken - de slaap geen goed doet. Dat wordt hier bevestigd. In lange tv-sessies gaat iedere minuut tv-kijken 20 seconden slaap kosten. Dus als je voor het slapengaan twee uur lang series kijkt, levert dat toch een fors effect op: 40 minuten minder nachtrust.
Bron: Trouw
dinsdag 8 februari 2022
maandag 7 februari 2022
“Oogjes dicht en snaveltjes toe” krijgt plek in Van Dale
De uitdrukking “oogjes dicht en snaveltjes toe” uit het kinderprogramma De Fabeltjeskrant krijgt een plek in de Dikke Van Dale. Dat meldt hoofdredacteur Ton den Boon in het Nederlandse radioprogramma ‘Volgspot’.
“De uitdrukking wordt inmiddels op zo’n brede manier gebruikt dat het beschreven hoort te worden in het woordenboek”, stelt hij.
Afsluiting
Meneer de Uil, het hoofdpersonage van De Fabeltjeskrant, sloot elke aflevering af met deze zin. “Je merkt dat het inmiddels op meerdere manieren wordt gebruikt”, aldus Den Boon. “Het is nog steeds een wens voor het slapen gaan, soms als je lang televisie gekeken hebt. Maar het wordt ook op een andere, cynische manier gebruikt: om aan te geven dat mensen hun ogen willen sluiten voor misstanden, corruptie of omkoping.”
Appelig en kijkbuiskinderen
“Oogjes dicht, snaveltjes toe” is niet de eerste uitdrukking uit De Fabeltjeskrant die in de Van Dale belandt. Het woord “appelig”, waarmee Stoffel de Schildpad uitdrukte dat hij zich loom en lusteloos voelde, heeft al een plekje verworven. En ook de term “kijkbuiskinderen”, waarmee Meneer de Uil de jonge kijkers aansprak, wordt na een halve eeuw nog steeds zoveel gebruikt dat het een plek in de Van Dale verwierf.
Don't mention the war
Tussen 1968 en 1992 zijn meer dan 1.600 afleveringen van de kinderserie gemaakt. Het programma werd in 2005 uitgeroepen tot het beste Nederlandse kinderprogramma aller tijden. Recent kreeg ook de frase ‘Don’t mention the war’ uit de Britse hitserie ‘Fawlty Towers’ een plek in de Van Dale. Deze uitdrukking wordt na een halve eeuw nog steeds veelvuldig gebezigd in de Nederlandse taal.
Bron: Het Laatste Nieuws
zondag 6 februari 2022
zaterdag 5 februari 2022
De populairste straatnamen per provincie
Het twitteraccount Straatnamen heeft uitgezocht, welke straatnamen in de verschillende Nederlandse provincies het vaakst voorkomen.
vrijdag 4 februari 2022
donderdag 3 februari 2022
woensdag 2 februari 2022
Voor miljardairs kan een markante Rotterdamse brug probleemloos uit elkaar
De Koningshavenbrug in Rotterdam - onder Rotterdammers beter bekend als 'De Hef' - gaat ondanks eerdere afspraken toch opnieuw uit elkaar. De markante brug is te laag voor het grootste jacht ter wereld dat miljardair Jeff Bezos, oud-CEO van techgigant en webwinkel Amazon, in Alblasserdam laat bouwen.
De demontatie vindt plaats op verzoek van het luxe jachtbouwbedrijf bedrijf Oceanco in Alblasserdam, eigendom van een miljardair uit Oman.
Miljardairs
Met de demontatie van 'De Hef' lijkt de gemeente een belofte uit 2017 te breken. Toen zei Rotterdam na een grote renovatie dat de brug nooit meer gedemonteerd zou worden. Maar voor miljardairs als Bezos en Barwani, die alles kunnen en zullen betalen, wordt een uitzondering gemaakt.
Eigenaar van het jachtbouwbedrijf Oceanco is de Omaanse miljardair 'Doctor' Mohammed Ali Al Barwani. Zijn vermogen wordt door Forbes geschat op $1,13 miljard dollar. Hij is Commandeur in de Orde van Oranje Nassau. Tijdens een bezoek van koningin Beatrix aan Oman in 2012 kreeg hij deze Nederlandse onderscheiding.
Jeff Bezos, een van de rijkste mensen ter wereld met een geschat vermogen van niet minder dan 177 miljard dollar, heeft bij dit jachtbouwbedrijf een gigantisch plezierjacht besteld dat naar verluidt meer dan 500 miljoen dollar gaat kosten. Maar er is een probleem met de Koningshavenbrug: die heeft een doorvaarhoogte van veertig meter en dat is te laag voor de gigantische driemaster van Bezos. Vandaar de noodzakelijke tijdelijke ontmanteling van met middenstuk van de fameuze brug.
Zomer
Wat nog niet bekend is, is het hoe en wanneer de brug ontmanteld zal worden. De gemeente heeft de ambitie om het middenstuk slechts één dag te verwijderen. Anders dan in 2014 komt de Hef nu dus niet 2,5 jaar in Schiedam te liggen. "De horizon is nu dat het ergens in de zomer gebeurt", zegt één van de betrokkenen.
Lees meer:
* De Hef wordt ontmanteld voor megajacht van rijkste man ter wereld
Lees ook:
* Rijkste man op aarde koopt in Alblasserdam grootste zeiljacht ter wereld
Mooie commentaartweet van Wim Daniëls:
En dan mogen we nog van geluk spreken dat Jeff geen scheepswerf in de buurt van het IJsselmeer heeft gekozen, want dan had hij de Afsluitdijk laten ontmantelen.