Naar beginpagina:

vrijdag 31 maart 2023

Perenboom in Breskens nu 1 jaar ingepakt.

Wereldberoemd werd hij met het inpakken van de Rijksdag, Pont Neuf en andere monumenten. Kunstenaar Christo en zijn vrouw Jeanne-Claude zagen het als hun levenswerk. 

De grote inpakwerken waren nooit te koop, zijn niet vast te pakken. De honderdduizend vierkante meter zilveren doek die om de Rijksdag werd gespannen in 1995, met meer dan vijftien kilometer blauw touw was slechts veertien dagen te zien en verdween daarna alsof het er nooit was geweest. De herinnering in het collectieve geheugen is monumentaal. Christo overleed in 2020. 

Herdenking
In Breskens (Zeeuws-Vlaanderen) is vorig jaar ter nagedachtenis aan hem een Perenboom ingepakt (zie foto!). Morgen wordt herdacht, dat het volledig ingepakte kunstwerk precies 1 jaar geleden werd onthuld. Gerrit Pruim, eigenaar van de Perenboom, zegt over dit initiatief: "Christo en zijn vrouw Jeanne-Claude wilden dat hun kunst voor iedereen toegankelijk was en ze hoopten mensen eens op een andere manier naar de wereld te laten kijken. Dat wilden wij met dit initiatief ook bereiken. We zijn morgen 1 jaar verder en het kunstwerk trekt nog steeds veel bekijks. Daar zullen we opnieuw bij stilstaan". 

donderdag 30 maart 2023

Herman Finkers in het jongerenprogramma van Lubach

De kijkers van De Avondshow met Arjen Lubach blijken heel enthousiast te zijn over het optreden van Herman Finkers. De Almelose cabaretier wordt dit jaar 69 en straalde dinsdagavond bij zijn bezoek aan de populaire talkshow.


„Ik vind het sowieso leuk om eens te gast te zijn bij een jongerenprogramma”, begon hij met een glimlach. Het vervolg was even origineel. 

Bekijk en beluister:
* Herman Finkers | De Avondshow met Arjen Lubach (S3)

dinsdag 28 maart 2023

Is dit aparte weggetje verboden of niet?

Dick Veenendaal stuurde aan de Fietsersbond een foto van een apart weggetje in het noorden van Groningen, boven Warffum. Op de linker weghelft mag worden gefietst en gelopen, op de rechter weghelft niet. Heel apart!

Karin Broer ging op zoek  naar de oorzaak en schreef er een artikel over. We citeren. 

Onenigheid
Het in tweeën gespleten weggetje in Warffum valt onder gemeente Het Hogeland. Maar daar weten ze er niks van: De webmaster van dorpssite Warffum.nl weet iets meer: ‘Deze situatie is ontstaan vanwege onenigheid met aanwonenden. De oplossing is gevonden door de weg met een streep in tweeën te delen: de linkerkant is openbaar toegankelijk, de rechterkant niet.’ Maar van wie de weg is, weet de webmaster ook niet. ‘Probeer het Groninger Landschap.’ En daar hebben we beet! 

Streep door het midden
Petra van de Meer, de woordvoerder van de stichting: ‘Ja, dit is een heel bijzonder verhaal. De helft van dat pad is van ons, de andere helft van de aangrenzende bewoners. Zij hebben de weg zo’n twee jaar gesloten gehouden. Niet alle bewoners aan de weg waren tegen openstelling, maar wel enkele hardliners. Het Waterschap, dat aan de zijde van de dijk een hek heeft, heeft toen zijn hek ook op slot gedaan en wilde dat pas weer opendoen als de strijdbijl was begraven. De uiteindelijke oplossing is dus die streep door het midden. Onze kant is open, de andere kant gesloten. Fietsers en wandelaars mogen alleen op onze kant van de weg. Het is wat.’

Heel smal
Het is een heel smal paadje geworden zo. ‘Ja, in de praktijk werkt het best goed. Het is geïnspireerd door Staatsbosbeheer, die hebben ook ergens zo’n situatie. Het pad wordt vooral gebruikt door wandelaars; het is onderdeel van een aantal wandelroutes. Van oudsher is het een doorgaande route. Het gaat langs onze vogelakker Nieuw Lotven. En je kunt er dus ook fietsen.’

Borden
Maar hoe zit dat met al die borden op dit weggetje? Rechts staat een bordje ‘Verboden toegang, artikel 461 Wetboek van Strafrecht’. Daarboven een officieel verkeersbord met ‘Verboden voor fietsers en voetgangers’. Mogen bewoners zo’n officieel verkeersbord ophangen?
Dat mag zeker, zeggen de verkeersregelexperts op het forum Infopolitie. ‘Er zijn veel meer wegen particulier bezit dan je denkt.’ Maar eigenlijk is dit hele bord overbodig, melden de experts. Het bordje ‘Verboden toegang’ verbiedt de toegang al. Niks van aantrekken maar, en links blijven fietsen. Want dat mag wel!

Bron: Fietsersbond

maandag 27 maart 2023

Wim de Bie overleden

Televisiemaker Wim de Bie is op 83-jarige leeftijd overleden. Zijn omroep VPRO meldt dat hij vandaag thuis in Den Haag overleed in het bijzijn van familie. Hij was al langere tijd ernstig ziek.

De naam van Wim de Bie is onlosmakelijk verbonden met die van Kees van Kooten, met wie hij jarenlang een duo vormde op radio en televisie. Samen maakten ze programma's als de Klisjeemannetjes, Het Simplisties Verbond, Koot en Bie en Keek op de Week, waarin ze commentaar gaven op het nieuws.

Het bovenstaande krantenartikel is een Tweet van Mark Traa en heeft als begeleidende tekst: "Eerste (?) optreden van Wim de Bie, Bevrijdingsdag 1956 in Den Haag (Het Binnenhof, via Delpher)" 


Lees , bekijk en beluister: 
* De lente vervult ons met .....
* Wim de Bie wordt gasthoogleraar in Tilburg

zondag 26 maart 2023

Kinderen hebben maling aan zomertijd



Altijd jammer als je kinderen maling hebben aan de zomertijd. De integratie van deze kleuters verloopt al decennia moeizaam. Ze trekken gewoon hun eigen plan. Aanpassen is er niet bij. Daar hoor je de media nooit over.

Tweet van Özcan Akyol

donderdag 23 maart 2023

woensdag 22 maart 2023

Oudste shirt van het Nederlands elftal dateert uit 1900

Het Nederlands elftal speelde in 1900 voor de eerste keer met een eigen shirt, vijf jaar eerder dan tot nu toe werd verondersteld. Dat blijkt uit onderzoek van sporthistoricus Jurryt van de Vooren.

Historiek publiceert erover. Wij citeren hier het artikel. 

Eerste nationale elftal
De Nederlandse voetbalbond stelde op 6 februari 1894 voor de allereerste keer een nationaal elftal samen. Een zogeheten Bondselftal. De internationals speelden in die begintijd allemaal in hun eigen clubtenue. Een algemeen shirt was er dus nog niet. De spelers droegen vijf verschillende shirts: van HFC, HVV, RAP, Sparta en Victoria Rotterdam. Deze verscheidenheid bleef lange tijd een vast gebruik. Op 30 april 1905 speelde het Nederlands elftal zijn eerste officiële interland, volgens de regels van de FIFA. Dit team droeg wél een overkoepelend shirt.

KNVB: 1905
Tot nu toe ging men er van uit dat het shirt uit 1905 het eerste officiële tenue van het Nederlands elftal was. Dat meent ook de KNVB. In een artikel over de beginjaren schrijft de bond bijvoorbeeld: ‘De verschillende shirts zorgen voor een kleurrijk geheel maar bemoeilijken het samenspelen. Dat probleem wordt opgelost bij de eerste officiële interland die het Nederlands elftal speelt op 30 april 1905. Alle spelers dragen een wit shirt met een rood-wit-blauwe diagonale band.’

De gele kaart van Neeskens
In zijn nieuwe boek De gele kaart van Neeskens legt sporthistoricus Jurryt van de Vooren uit dat bovenstaande niet klopt. Al op 30 december 1900 speelde het Nederlandse team voor het eerst in dezelfde shirts en broeken, in een thuiswedstrijd tegen het Duitse FC Preussen. De foto daarvan (zie hierboven) vond Van de Vooren bij het Nationaal Archief in Den Haag. Alle spelers droegen die dag een zwarte broek met daarop een wit shirt met verticaal rood-wit-blauwe banen. Dit shirt is maar één keer gedragen, omdat het te rommelig zou zijn. Pas zeven jaar later werd voor de eerste keer de kleur oranje gebruikt.

111 primeurs
In zijn deze week te verschijnen boek beschrijft de sporthistoricus in totaal 111 primeurs uit het Nederlandse voetbal. Zo was er in 1898 voor de eerste keer een landskampioen. In 1908 trainde het Nederlands elftal voor het eerst op het nemen van strafschoppen. In 1947 was Longa het eerste elftal met rugnummers. En in 1961 floot er voor het eerst een vrouwelijke scheidsrechter op een Nederlands voetbalveld.

dinsdag 21 maart 2023

Finland gelukkigste land, Nederland op vijfde en België op 17e plaats.

Finland is volgens het World Happiness Report 2023 voor het zesde opeenvolgende jaar het land met de gelukkigste bevolking ter wereld. De Finnen worden daarin gevolgd door de bevolking van Denemarken. Nederland staat, net als vorig jaar, op plek vijf. België staat op nummer 17, twee plaatsen hoger dan vorig jaar..


De top-10 bestaat verder uit de inwoners van IJsland, Israël, Zweden, Noorwegen, Zwitserland, Luxemburg en Nieuw-Zeeland.

Enquêtes
Het World Happiness Report wordt jaarlijks samengesteld door wetenschappers uit de Verenigde Staten, aan de hand van enquêtes die zijn afgenomen door het Gallup Institute. Over een tijdsbestek van drie jaar wordt onder meer gekeken naar hoe burgers zich voelen, de sociale steun die zij aan elkaar hebben, de corruptie binnen hun regering, hun fysieke en mentale gezondheid en het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking.

Opmerkelijk veerkrachtig
De onderzoekers stellen dat het door mensen gevoelde geluk “opmerkelijk veerkrachtig” is gebleken tijdens de coronapandemie. De wereldwijde gemiddelden zijn in de laatste drie onderzochte jaren, 2020 tot en met 2022, net zo hoog als de gemiddelden in de periode 2017 tot en met 2019 van voor de pandemie.

Rusland en Oekraïne
Rusland staat dit jaar op nummer 70, Oekraïne op 92. Volgens het rapport heeft het welzijn in Oekraïne een klap gekregen, maar “bleven de levensevaluaties in september 2022 hoger dan in de nasleep van de annexatie in 2014”. Volgens de onderzoekers komt dit “door een sterker gevoel van gemeenschappelijk doel, welwillendheid en vertrouwen in het Oekraïense leiderschap”.

Top twintig van gelukkigste landen:

1. Finland
2. Denemarken
3. IJsland
4. Israël
5. Nederland
6. Zweden
7. Noorwegen
8. Zwitserland
9. Luxemburg
10. Nieuw-Zeeland
11. Oostenrijk
12. Australië
13. Canada
14. Ierland
15. Verenigde Staten
16. Duitsland
17. België
18. Tsjechië
19. Verenigd Koninkrijk
20. Litouwen

Top 20 van ongelukkigste landen ter wereld:

  1. Afghanistan
  2. Libanon
  3. Sierra Leone
  4. Zimbabwe
  5. Congo
  6. Botswana
  7. Malawi
  8. Comoren
  9. Tanzania
  10. Zambia
  11. Madagaskar
  12. India
  13. Liberia
  14. Ethiopië
  15. Jordanië
  16. Togo
  17. Egypte
  18. Mali
  19. Gambia
  20. Bangladesh
Bekijk de uitzending van gisteravond:

maandag 20 maart 2023

De lente vervult ons met .....

 Bent U blij met de lente? Ik wel. Maar niet iedereen is enthousiast. 
De lieflijke lente roept bij O. den Beste, ex-leraar Duits, zelfs de hevigste boosheid op. Bekijk en beluister waarom.   

Bekijk: 
* De lente en de leraar Duits - Van Kooten en De Bie

zaterdag 18 maart 2023

Overijssel en De Achterhoek...

Het gebeurt nogal eens dat de 'Hollandse' media weinig kennis hebben van de rest van Nederland. Dit keer een recent voorbeeld van Elsevier, dat niet weet wat het verschil is tussen Overijssel en De Achterhoek.

vrijdag 17 maart 2023

Roesje duurzamer dan narcose

Tot nu toe heb ik bij al mijn operaties - inmiddels een mooi aantal - een narcose gehad. Zoals ik steeds graag wilde. Want het bewust meemaken van het werken in/aan mijn lichaam is niet aan mij besteed.


Maar bij mijn komende behandeling in mei krijg ik een roesje. Dat heeft mijn specialist al aangekondigd. Zo lever ik ook een bijdrage aan duurzaamheid, blijkt uit een artikel in Margriet. We citeren. 

Narcosegassen
Bij een operatie komt soms ook een narcose kijken. Hiervoor gebruiken ziekenhuizen zogenoemde narcosegassen. Steeds vaker stappen ziekenhuizen over op een roesje. Een duurzamer alternatief dat minder broeikasgassen uitstoot. Wat is het verschil tussen deze twee manieren van verdoving?

Sterk broeikaseffect
Het St. Antonius Ziekenhuis meldde vorige maand dat het narcosegassen in de ban doet. Het ziekenhuis zag dat die gassen negatieve impact hebben op het klimaat door het sterke broeikaseffect dat ze hebben. Tijdens een operatie van ongeveer twee uur, was de broeikasgasuitstoot vergelijkbaar met een autorit van Nieuwegein naar Parijs.

Een roesje in plaats van narcose
In plaats van de narcose wordt een ander middel gebruikt om de patiënt te verdoven: een roesje. Net als narcose is dit een vorm van sedatie die ervoor zorgt dat je de pijn van de operatie niet voelt. Het Radboud UMC legt uit dat bij een roesje sedatiemedicijnen via een infuus toegediend worden. Het verschil tussen een roesje en narcose is dat je in het laatste geval in een diepe slaap wordt gebracht. Artsen kiezen voor sedatie, zoals een roesje ook wel genoemd wordt, bij ingrepen die niet heel pijnlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan maag- en darmonderzoeken of een hartkatheterisatie. De medicijnen die je krijgt als je onder narcose gaat of als je een roesje krijgt, zijn hetzelfde. Bij sedatie krijg je alleen veel minder van het middel, waardoor je niet in een diepe slaap terechtkomt.

Bron: Margriet

donderdag 16 maart 2023

Waarom wordt een soapserie naar zeep genoemd?

Dat Goede Tijden Slechte Tijden de bekendste soapserie is van Nederland is wel bekend. Maar waarom spreken we eigenlijk van een soapserie? Wat heeft zo’n dagelijks televisieprogramma, waarin de dramatische gebeurtenissen zich vaak in sneltreintempo opvolgen, met zeep te maken?

Voor het antwoord op die vraag moeten we terug naar de geschiedenis van het genre. 

Zeepfabrikant Procter & Gamble op radio
Soapseries zijn over komen waaien vanuit de Verenigde Staten, waar men spreekt van soap opera's. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd in Amerika de eerste soap uitgezonden. Niet op televisie, maar op de radio! De Amerikaanse zeepfabrikant Procter & Gamble wilde zeepproducten onder de aandacht brengen van een breed publiek en kocht daarom dagelijks vijftien minuten zendtijd in. Luisteraars maakten in een hoorspel getiteld Painted dreams kennis met de doorsnee familie Sudds (zeepsop). De producent hoopte dat de belevenissen van deze familie luisteraars dusdanig zou boeien dat ze ook bereid waren tussendoor naar drie minuten zeepreclame te luisteren.

Middenklasse en vrouwen
De klassieke Amerikaanse soap opera draaide meestal om gezinnen uit de middenklasse die in relatief kleine steden woonden. De makers hoopten dat veel luisteraars zich met hen konden identificeren, maar vooral dat de kijkers hierna in de winkel de zeepproducten kochten die in de reclameblokken werden aangeprezen. De soaps richtten zich daarom hoofdzakelijk op vrouwen. Die deden immers de boodschappen en de was.

Op Televisie
Vanaf de jaren vijftig werden de eerste soapseries ook uitgezonden op televisie. De afleveringen werden toen ook wat langer, tot ongeveer dertig minuten. Wat hetzelfde bleef was dat vooral zeepfabrikanten de grootste sponsoren waren. In 1956 waren bekende soapseries als As the World Turns (de langst lopende soapserie in de Amerikaanse geschiedenis) en The Edge of Night, beide geproduceerd door Procter & Gamble, voor het eerst op televisie te zien. Dit waren echter zeker niet de enige soaps van het bedrijf. In totaal produceerde de fabrikant halverwege jaren vijftig maar liefst dertien series.

Nederland
Joop van den Ende besloot de soapserie begin jaren negentig naar Nederland te halen. De eerste aflevering van de eerste soapserie van de Lage Landen, Goede tijden, slechte tijden, was op 1 oktober 1990 te zien bij de jonge commerciële zender RTL4. Anders dan in Amerika, waar soaps meestal in de namiddag werden uitgezonden, besloot men de serie in Nederland aan het begin van de avond in te plannen. De eerste seizoenen van de soep zijn gebaseerd op een Australische soapreeks, getiteld The Restless Years. In Australië werden soaps overigens ook vaak begin van de avond uitgezonden.

De eerste aflevering van GTST
Hoewel GTST in Nederland niet direct werd geproduceerd door een zeepfabrikant, kwam het programma hier ook bekend te staan als een echte soapserie. In de Nederlandse serie, die nog altijd wordt uitgezonden, staan de belevenissen van de inwoners van het fictieve plaatsje Meerdijk centraal. Op het hoogtepunt trok de serie dagelijks ruim twee miljoen kijkers. De reclames rondom het programma waren in die periode daardoor ook zeer populair, niet alleen bij zeepfabrikanten.

EO betaalde in het geheim mee
De publieke omroep Veronica was in de jaren negentig onder de indruk van het succes van de soapserie en overwoog een eigen soap te maken. Aangezien dit vrij prijzig was, besloot men samen te werken met de TROS, die net de stekker uit de populaire ziekenhuisserie Medisch Centrum West had getrokken. De nieuwe soap werd gebaseerd op de Amerikaanse ziekenhuisserie Ryan’s Hope. Voor de productie benaderde men Joop van den Ende. De kosten waren echter hoog. In zijn biografie legt de mediamagnaat uit hoe men erin slaagde het financiële plaatje toch rond te krijgen:

"Zo’n soap kostte 12 miljoen per jaar. Daarvoor waren twee omroepen niet genoeg, dat moesten er minimaal drie zijn. In het geheim heeft de EO (Evangelische Omroep) toen meebetaald, omdat die met de TROS en Veronica op één net zaten en het belangrijk vond voor het net om een soap te hebben. Maar dat mocht niemand weten, omdat er in een soap natuurlijk van alles zou gebeuren waarmee de EO het niet eens kon zijn." 

Opnieuw: Zeepfabrikant
De televisiemaker slaagde er daarnaast in nog een extra inkomstenbron te vinden: Procter & Gamble wilde wel investeren. De nieuwe serie, die de naam Onderweg naar Morgen kreeg, werd daarmee dus een échte soapserie. De eerste aflevering was op 3 januari 1994 te zien bij de publieke omroep. Later verhuisde de serie naar het commerciële net.

Bron: Historiek Net

dinsdag 14 maart 2023

Wat krijgt U: echte mayonaise of frietsaus?

Ik dacht, dat mayonaise en frietsaus ongeveer hetzelfde was. Maar dat blijkt niet het geval. Beide sauzen zijn heerlijk om te serveren bij goudgele frieten. Dat wel.




Maar mayonaise-puristen weten dat frietsaus niet eens in de buurt komt van echte mayonaise. Maar wat is het dan wel?

Mayonaise
Mayonaise bestaat uit vier basiscomponenten: eigeel, mosterd, citroen of azijn en olie. Deze worden al roerend geklopt met een garde tot er een dikke saus ontstaat. Volgens de wet mag mayonaise alleen ook zo genoemd worden wanneer het uit tenminste 70% olie bestaat. Aangezien dit een duur product is, werd er een goedkoop alternatief op de markt gebracht. En zo zag frietsaus het levenslicht. 

Frietsaus
Frietsaus of Fritessaus bestaat uit ongeveer dezelfde ingrediënten als mayonaise alleen in andere hoeveelheden. Het oliegehalte in frietsaus varieert tussen de 5% en 35%, waar dit bij mayonaise dus minimaal 70% moet zijn. Om tot hetzelfde volume te komen wordt er water toegevoegd. Door middel van verdikkingsmiddel wordt het toegevoegde water met olie gemengd tot dikke (friet)saus. Dus het hoofdbestanddeel van frietsaus is water!

Suiker en zout toegevoegd
Hoewel frietsaus een gezond alternatief zou moeten zijn, wordt dit effect grotendeels teniet gedaan door de grote hoeveelheden suiker en zout dat toegevoegd wordt. Daarnaast moet er aan frietsaus verschillende componenten toegevoegd worden om er een saus van te kunnen maken. 

Bron: 24 Kitchen

zaterdag 11 maart 2023

Over de verkiezingen voor Provinciale Staten en Groningen

Zondag vindt er een zogenaamd verkiezingsdebat plaats voorafgaand aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten. 

Onafhankelijk kamerlid Pieter Omtzigt zet er een groot aantal vragen bij en constateert o.a.:  
- Het is een verkiezingsdebat tussen politici die niet verkiesbaar zijn (op 1 na);
- Het gaat over zaken die niet in de provinciale programma’s staan (geen partij heeft een programma voor de Eerste Kamer);
- De selectie van de partijen is onduidelijk;
- Niets over de problemen in de provincie Groningen.

Hij heeft daarom een brief geschreven aan de ombudsman van de Nederlandse Publieke Omroep. Lees hier deze brief

Over het hervatten van de gaswinning in Groningen vond in de Tweede Kamer enige tijd geleden een stemming plaats, die de nodige helderheid verschaft over de positie van de verschillende partijen.



woensdag 8 maart 2023

Heineken steunt Poetin



Heineken geeft toe

Heineken erkent nu toch dat het afgelopen jaar met toestemming van het Nederlandse hoofdkantoor nieuwe producten heeft gelanceerd in Rusland. In een nieuw persbericht biedt het excuses aan voor de eerdere communicatie. Het bierbedrijf zei in februari dat de Russische tak sinds maart vorig jaar volledig zelfstandig opereert, maar dat bleek niet waar.

Zo zijn er meerdere Amstel-smaken gelanceerd, met goedkeuring van het Nederlandse hoofdkantoor. Ook zijn er nieuwe ‘lokale’ merken bedacht die andere westerse merken - die zich wel terugtrokken - moeten vervangen. De kwestie kwam aan het licht dankzij de onafhankelijke nieuwswebsite Follow the money, dat op de Russische site van Heineken las dat er ‘in recordtempo’ 61 nieuwe producten waren gelanceerd. Later werden die berichten verwijderd en ontkende Heineken de aantijgingen. ‘Dit is absoluut onwaar en misleidend’, stelde het in een persbericht.

Daar komt het nu op terug. In een nieuw persbericht stelt Heineken dat het nodig was om nieuwe producten te lanceren ‘om een faillissement te voorkomen’ nadat het hoofdmerk Heineken uit de schappen was gehaald. Er werden 61 nieuwe producten gelanceerd, met goedkeuring van het hoofdkantoor. Dat betekent dat vanuit Nederland nog altijd invloed wordt uitgeoefend op de Russische activiteiten.

In februari zei Heineken nog dat het Russische personeel zelfstandig opereerde. Maar dat blijkt nog niet het geval. Het proces om de Russen onafhankelijk van de Nederlandse leiding te laten werken, wordt volgens het nieuwe persbericht nu ingezet. Wat ook niet blijkt te kloppen: eerder meldde Heineken dat er ‘minder activiteiten’ waren in Rusland, maar nu erkent het dat er net zoveel werd afgezet als in 2021.


zaterdag 4 maart 2023

vrijdag 3 maart 2023

Webcams van Vogelbescherming weer live

Een inkijkje in het leven van een vogel. De webcams van Vogelbescherming staan weer aan. Je kan live meekijken op de broedplekken.


Eind februari knipten de eerste webcams aan. Mensen kunnen dag en nacht meekijken naar het leven van vogels in het broedseizoen. Het project heet Beleef de Lente.

Beleef de Lente
Elk jaar plaatst Vogelbescherming voor de start van het broedseizoen webcams op broedplekken van verschillende vogels. Zo worden de vogels niet gestoord tijdens het broedseizoen. De camera's leggen lief en leed van de vogels vast. Vogelbescherming grijpt niet in als het bijvoorbeeld misgaat. Ze laat de natuur haar gang gaan.

Meekijken
Meekijken kan via de website van Beleef de Lente. Daarop staat een overzicht van verschillende vogels. Als er ‘live’ bij staat, betekent het dat de camera’s aan staan en er een vogel op de broedplek zit. Klik op een van de vogels om de webcam te openen. Staat er ‘binnenkort’, dan is het nog even afwachten. De merel begint bijvoorbeeld pas later met broeden. Tot eind juli kun je de webcams volgen.

Link
Beleef de lente

Bron: Seniorweb

donderdag 2 maart 2023

De trucs met 'vers', 'ambachtelijk' en 'natuurlijk'

Krijgt u ook een positief gevoel als je “vers”, “natuurlijk” of “ambachtelijk” op een verpakking ziet staan?




Dat is ook precies de bedoeling van de fabrikant, u verleiden. Maar welke betekenis hebben deze woorden eigenlijk? “Er bestaat geen wettelijke definitie voor”, waarschuwt Babs van der Staak van de Consumentenbond.

Vers
U hebt de term “vers” vast weleens op een product in de supermarkt zien staan. Klinkt aantrekkelijk. Alsof het direct na het maken of oogsten in de supermarktschappen is gelegd. Maar wat betekent vers eigenlijk als het op een verpakking staat?

De term is niet wettelijk vastgelegd. Je mag iets dus vers noemen, terwijl het helemaal niet als vers zou kunnen worden gezien. Een voorbeeld hiervan is verse vis. De vis wordt zo genoemd, maar als je het bakje omdraait, staat er vaak “ontdooid” op. De vis die als vers wordt aangeboden is dus eigenlijk ook bevroren geweest. Maar je betaalt voor verse vis soms meer dan het dubbele. Best gek toch?

Voor de term “vers” bestaat geen wettelijke definitie
“Het probleem is nu juist dat er geen wettelijke definitie bestaat voor vers. Daar kan iedereen zijn eigen betekenis aan geven. En valt er dus geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wat vers precies betekent”, aldus Babs van der Staak, woordvoerder van de Consumentenbond.

“Grote kans op misleiding bij gebrek aan regels”
De term vers klink in elk geval een stuk gezonder en lekkerder, waardoor mensen eerder geneigd zijn om voor deze producten te kiezen. Maar fabrikanten kunnen de term dus gebruiken op producten die geeneens écht vers zijn. Met deze marketingtruc kun je als consument worden overgehaald om een product te kopen.

Als een term misleidend kan zijn, waarom mogen producenten deze dan gebruiken? “Misleiding is niet toegestaan. Alleen zijn termen als vers niet inherent misleidend. Dat zijn ze pas als de consument er een andere verwachting bij heeft dan de werkelijkheid. En dat kan per claim, product of ingrediënt verschillen”, legt Van der Staak uit. “Om te bewijzen of een term misleidend is, zou je elke situatie dus ook apart moeten beoordelen. De Reclame Code Commissie doet dat bijvoorbeeld. Zonder wettelijke regels is er geen eenduidigheid en is de kans op misleidende situaties groot.”

“Ambachtelijk” maar uit een fabriek
Naast vers zijn er nog meer termen die niet wettelijk zijn vastgelegd en dus op van alles mogen worden geplakt. Een voorbeeld is het woord “ambachtelijk.”

Als je dat hoort denk je al snel aan “met de hand gemaakt door een vakman”, of “volgens een oud recept zonder toevoegingen.” Niks is minder waar. Je mag de term ambachtelijk ook op een product zetten als het gewoon in de fabriek is gemaakt.

Natuurlijk
Hiernaast is de term “natuurlijk” even nietszeggend als vers en ambachtelijk. Bij natuurlijk denkt de consument aan gezond, zonder toevoegingen en goed voor het milieu. Maar ook natuurlijk is een lege term, want het zegt niks over de eventueel toegevoegde E-nummers.

Tip: let op de product beschrijving
Hoe moet je als consument nu deze termen interpreteren? “Een algemene tip: trek je niet zo veel aan van de voorkant van een verpakking”, adviseert Van der Staak. “Let op de wettelijk verplichte informatie meestal op de achterkant, zoals de ingrediënten, de voedingswaarde en de wettelijke benaming. Deze product beschrijving staat vaak vlak voor of boven de ingrediënten. Die geven het meest realistische beeld van het product. Vergelijk de informatie op verschillende producten. En bepaal aan de hand daarvan of een product aan jouw verwachting voldoet”, aldus de woordvoerder van de Consumentenbond. 

Bron: Kassa