Naar beginpagina:

dinsdag 28 maart 2023

Is dit aparte weggetje verboden of niet?

Dick Veenendaal stuurde aan de Fietsersbond een foto van een apart weggetje in het noorden van Groningen, boven Warffum. Op de linker weghelft mag worden gefietst en gelopen, op de rechter weghelft niet. Heel apart!

Karin Broer ging op zoek  naar de oorzaak en schreef er een artikel over. We citeren. 

Onenigheid
Het in tweeën gespleten weggetje in Warffum valt onder gemeente Het Hogeland. Maar daar weten ze er niks van: De webmaster van dorpssite Warffum.nl weet iets meer: ‘Deze situatie is ontstaan vanwege onenigheid met aanwonenden. De oplossing is gevonden door de weg met een streep in tweeën te delen: de linkerkant is openbaar toegankelijk, de rechterkant niet.’ Maar van wie de weg is, weet de webmaster ook niet. ‘Probeer het Groninger Landschap.’ En daar hebben we beet! 

Streep door het midden
Petra van de Meer, de woordvoerder van de stichting: ‘Ja, dit is een heel bijzonder verhaal. De helft van dat pad is van ons, de andere helft van de aangrenzende bewoners. Zij hebben de weg zo’n twee jaar gesloten gehouden. Niet alle bewoners aan de weg waren tegen openstelling, maar wel enkele hardliners. Het Waterschap, dat aan de zijde van de dijk een hek heeft, heeft toen zijn hek ook op slot gedaan en wilde dat pas weer opendoen als de strijdbijl was begraven. De uiteindelijke oplossing is dus die streep door het midden. Onze kant is open, de andere kant gesloten. Fietsers en wandelaars mogen alleen op onze kant van de weg. Het is wat.’

Heel smal
Het is een heel smal paadje geworden zo. ‘Ja, in de praktijk werkt het best goed. Het is geïnspireerd door Staatsbosbeheer, die hebben ook ergens zo’n situatie. Het pad wordt vooral gebruikt door wandelaars; het is onderdeel van een aantal wandelroutes. Van oudsher is het een doorgaande route. Het gaat langs onze vogelakker Nieuw Lotven. En je kunt er dus ook fietsen.’

Borden
Maar hoe zit dat met al die borden op dit weggetje? Rechts staat een bordje ‘Verboden toegang, artikel 461 Wetboek van Strafrecht’. Daarboven een officieel verkeersbord met ‘Verboden voor fietsers en voetgangers’. Mogen bewoners zo’n officieel verkeersbord ophangen?
Dat mag zeker, zeggen de verkeersregelexperts op het forum Infopolitie. ‘Er zijn veel meer wegen particulier bezit dan je denkt.’ Maar eigenlijk is dit hele bord overbodig, melden de experts. Het bordje ‘Verboden toegang’ verbiedt de toegang al. Niks van aantrekken maar, en links blijven fietsen. Want dat mag wel!

Bron: Fietsersbond

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .