Naar beginpagina:

woensdag 10 mei 2023

Bert van den Braak: een voorbeeld in het politieke debat

Met deze blog staan we al een heel aantal jaren op Twitter. Niet altijd met evenveel plezier, gezien de vijandige, scheldende en beledigende toonzetting van veel tweets. Vandaar, dat we sinds enige tijd ook op het veel fatsoenlijker Mastodont aanwezig zijn.  

Op Twitter ontbreekt het helaas vaak aan een feitelijk inhoudelijk debat. Een uitzondering op die regel zijn de tweets van Bert van den Braak (foto hierboven), hoogleraar parlementaire geschiedenis. En nauw betrokken bij de website Parlement Com

Volger
We zijn al jaren een trouw volger van zijn tweets. Hierna geven we een paar voorbeelden van zijn feitelijke relativeringen van ongefundeerde emoties.
Als een groot aantal twitteraars beweert, dat het afsteken van vuurwerk een Nederlandse traditie is, die nu ook dreigt te verdwijnen, meldt hij zakelijk: 'Tot de jaren zestig was het afsteken van vuurwerk door particulieren in veel gemeenten verboden. Hoezo Nederlandse traditie?'  

Zelensky in Nederland
En als ter verdediging van de afwezige Caroline van der Plas (BBB) gesuggereerd wordt, dat Tweede Kamerleden moeilijk bij de recente bijeenkomst met Zelensky aanwezig konden zijn vanwege een herdenking van de Doden in de Tweede Wereldoorlog, kaatst hij feitelijk terug: "Dit is gewoon onwaar. De Kamervoorzitters en leden konden zowel bij Zelensky als de jaarlijkse herdenking zijn. Op welke wijze zijn veteranen geminacht?"

Twee dagen debat
Toen 50 Plus-senator Martin van Rooyen boos twitterde, dat de Eerste Kamer zich moest schamen, omdat de ingrijpende hervorming van het pensioenstelsel slechts in twee dagen werd afgeraffeld, reageerde Van Braak: "In de Eerste Kamer is 2 dagen voor de behandeling van 'grote' wetsvoorstellen gebruikelijk. Het gebeurde bij de stelselherziening soc.zekerheid in 1986, bij de belastingherziening 2000 en bij de Zorgverzekeringswet in 2005. Alleen werd soms pas een week daarna gestemd."

Stille kracht
Het dagblad Trouw besteedt vandaag in de krant een artikel aan deze 'stille kracht achter de parlementaire pers' en roemt zijn kennis van zaken. Hij is iemand die nooit te beroerd is om zijn kennis te delen. Bert van de Braak is ook bezorgd over de toekomst van de website Parlement.com, die dreigt aan gebrek aan financiering te onder te gaan.

Doorgaan
Bert van de Braak is in december 2017 begonnen op Twitter en heeft inmiddels 2.164 volgers. Hij verdient er nog veel meer. En de website Parlement. com verdient het om als betrouwbare bron voor politieke achtergronden voort te bestaan, zeker in een tijd van nepnieuws. 

Lees het volledige artikel op de website van Trouw:
* Over de man die altijd alles weet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .