Naar beginpagina:

zaterdag 23 maart 2024

Met wie zou u het liefst eens uit eten willen gaan?

Een mooie vraag: met wie zou u het liefst eens uit eten willen gaan? Ouders gaven een antwoord en daarna hun kinderen.


Bekijk het filmpje op YouTube.
Klopt de uitslag? Misschien ook eens uitproberen in uw omgeving?

Bekijk:
* Who would you wanna have dinner with the most, in the whole world?

dinsdag 12 maart 2024

De formatie in foto en cartoon


Hahaha. Om te bewijzen dat alles goed gaat heeft Kim Putters de volgende foto vrijgegeven van het formatie-overleg, maar boze tongen beweren dat er met de foto geknoeid is.

Tweet van Roos Vonk

=========================================



Het Enge Bos

Tweet van De Groene Amsterdammer

maandag 11 maart 2024

Marcel van Dam redde dit landgoed samen met vele vrijwilligers

Jarenlang staat landgoed Morren in Oosterwolde (Noord-Veluwe) leeg en te koop. Dorpsbewoners zien het achttiende-eeuwse pand met de jaren steeds verder verloederen. Het is hen een doorn in het oog. Totdat een bekende Nederlander zich over het pand ontfermt.

Deze BN'er fietste regelmatig samen met zijn vrouw langs het landgoed en werd verliefd op het monumentale pand in het Veluwse dorp.

Marcel van Dam
"We woonden hier in de buurt en zagen deze prachtige plek steeds verder in verval raken. Het ging ons aan het hart dat dit cultureel erfgoed verloren zou gaan en hebben het gekocht." Aan het woord is Marcel van Dam, die velen nog zullen kennen van het in de jaren 80 populaire tv-programma De Ombudsman. Later wordt hij Minister van Volkshuisvesting in het kabinet van Van Agt II. 

Van Dam zet zich jarenlang met man en macht in om het landgoed te renoveren. Samen met betrokken buurtbewoners en diverse instanties is het gelukt om de buitenplaats en de tuin in ere te herstellen zoals het ooit bedacht was.

Groot hart
Met zijn pet diep over zijn oren getrokken, een rode wollen sjaal om en gekleed in een waxjas, wandelt de oud-politicus naar presentator Klaas Drupsteen, die langs het landgoed komt tijdens zijn klompenpad wandeling in en rondom Oosterwolde. De landgoedeigenaar vertelt dat het zonder de jarenlange hulp van trouwe vrijwilligers nooit was gelukt om deze plek zo mooi te krijgen.
En nog steeds helpt een groep enthousiaste vrijwilligers wekelijks om de tuin, de moestuin en de vijver in oude glorie te herstellen en behouden. "Ik help mee voor zover het hulp is met mijn 85 jaar", vertelt Van Dam bescheiden.

Lees er over (en bekijk) de reportage van Klaas Drupsteen op Omroep Gelderland: 
*  In Klaas op klompen wandelt Klaas het Eekter klompenpad in Oosterwolde. De start is bij landgoed Morren.

Lees ook:
* Zo komt Jan Splinter door de winter

vrijdag 8 maart 2024

Internationale Vrouwendag

 


============================



=========================================




======================================





===============================




========================================




maandag 4 maart 2024

Hoe staat het met de criminaliteit in uw gemeente?

Het aantal mensen dat vorig jaar aangaf slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit (geweld, diefstal, inbraak, vernielingen) is voor het eerst sinds 2021 weer toegenomen. Toch is het percentage nog altijd laag in vergelijking met tien jaar geleden.

Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2023 van het CBS. Vorig jaar gaf 20 procent aan slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit, tegen 17 procent in 2021 en dat was toen het laagste niveau in tien jaar.

Groningen stijgt sterkst
In de provincie Groningen steeg het aantal slachtoffers van traditionele criminaliteit het sterkst (21 procent zei slachtoffer te zijn geweest, tegen 16 procent in 2021). Zeeuwen, Drentenaren en Friezen waren het minst vaak slachtoffer (alle drie 15 procent) en Noord-Hollanders het vaakst (24 procent). Voor het hele land ligt het gemiddelde op 29 geregistreerde misdrijven per 1000 inwoners.

Tubbergen laagst
In de gemeente Tubbergen (Overijssel) was het aantal geregistreerde misdrijven het laagst, namelijk 5 per 1000 inwoners. Iets meer dan een jaar geleden bleek al uit onderzoek van RTL Nieuws dat het risico op ondermijnende criminaliteit in Tubbergen er het laagst is in het land. Het geheim? Een beetje op elkaar letten!

Meer mensen voelen zich onveilig
Het CBS peilde ook de mate van (on)veiligheid. In 2021 gaf 33 procent aan zich weleens onveilig te voelen, vorig jaar was dit 35 procent.
In Flevoland nam het aantal mensen dat zich onveilig voelt het sterkst toe. Friezen voelen zich het minst vaak onveilig (10 procent), en Zuid-Hollanders, Limburgers en Flevolanders het vaakst (alle drie 18 procent). 

* Bekijk hier hoe het in uw gemeente zit met de geregistreerde criminaliteit

Veiligheidsmonitor 2023

De Veiligheidsmonitor is een periodiek bevolkingsonderzoek naar leefbaarheid, veiligheid en slachtofferschap van criminaliteit, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal hebben ruim 180 duizend personen van 15 jaar of ouder aan het onderzoek deelgenomen. De thema’s die aan bod komen, zijn: leefbaarheid en overlast in de woonbuurt, veiligheidsbeleving, traditionele criminaliteit, online criminaliteit, burgers en politie, preventie, en respectloos gedrag en discriminatie. Er wordt ingegaan op trends en verschillen tussen politieregio’s, (middel)grote gemeenten en bevolkingsgroepen.

zondag 3 maart 2024

zaterdag 2 maart 2024

Hebt U zilvervisjes of papiervisjes in huis?

Veel mensen vinden zilvervisjes en papiervisjes vieze, onsmakelijke beestjes. Maar ze komen in bijna alle woningen voor! Ze zijn bijna niet van elkaar te onderscheiden, maar er zijn wel een aantal verschillen tussen de twee soorten. 

Wat zijn de verschillen precies? Zijn deze beestjes eigenlijk schadelijk of gevaarlijk? En wat kun je doen om deze beestjes uit je huis te houden? Dat lees je in een uitgebreid artikel op Kassa (zie link aan slot van dit artikel). Hier beperken we ons voornamelijk tot de tips om ze te bestrijden. 

Hetzelfde
Ze bewegen op ongeveer dezelfde manier en ze zijn voornamelijk actief in het donker. Zilvervisjes en papiervisjes hebben verder met elkaar gemeen dat ze de voorkeur geven aan een vochtige, warme leefomgeving. Met name zilvervisjes hebben een voorkeur voor vochtige ruimtes. Om die reden vind je ze vaak in (de nabijheid van) badkamers, aanrechtkastjes en de afvoer. Ook kun je ze vinden onder de vloerbedekking. Zilvervisjes eten het liefste suikers en zetmeel, maar houden ook van bepaalde lijmsoorten, kleine insecten en schimmels.
Papiervisjes geven qua leefomgeving de voorkeur aan warme plaatsen waar veel papier aanwezig is. Ze eten namelijk papier. Daarnaast eten ook papiervisjes graag zetmeel en suikers.

Niet schadelijk en gevaarlijk
Het goede nieuws is dat over het algemeen wordt aangenomen dat zilvervisjes en papiervisjes niet schadelijk zijn. Ze vormen geen gevaar voor de gezondheid en ze veroorzaken voornamelijk schade als ze in groten getale aanwezig zijn. Dan is er sprake van een plaag en kunnen ze papier, boeken, behang  en/of kleding beschadigen. 

Hoe bestrijden?
Zowel zilvervisjes als papiervisjes komen in veel woningen voor. De kans is dus best groot dat ze ook bij u in huis zitten. Dan kunt u het best de volgende stappen ondernemen om ze zo goed als mogelijk uit je huis te weren.

Tip 1: Ventileer regelmatig
Zilvervisjes en papiervisjes geven de voorkeur aan vochtige leefruimtes. Door regelmatig te ventileren laat je de luchtvochtigheid in huis dalen. Daardoor wordt de woning minder aantrekkelijk voor deze beestjes.
Met name zilvervisjes vinden een droge leefomgeving niet prettig: ze gaan zelfs dood als de luchtvochtigheid onder de 50 procent komt. Het vermijden van vocht is dan ook een van de meest effectieve manieren om zilvervisjes te bestrijden.

Tip 2: Houd je woning schoon
Beide beestjes houden van zetmeel en suikers. De toegang hiertoe beperken is dan ook één van de eerste stappen die je kunt ondernemen. Houd je woning opgeruimd en schoon. Zorg ervoor dat nergens etensresten liggen, zoals kruimels.
Dat geldt ook voor papier. Laat niet zomaar stapels kranten slingeren op de vloer. En heb je boeken(kasten) op warme plekken staan? Dan is het slim om met enige regelmaat te controleren of de boeken geen vraatschade hebben. Is dat het geval? Dan kun je te maken hebben met papiervisjes.

Tip 3: Houd de temperatuur laag
Zowel zilvervisjes als papiervisjes houden van ruimtes met hoge temperaturen. De temperatuur laag houden is dan ook best efficiënt om deze beestjes te weren. Nu is dat in de winter uiteraard niet altijd even praktisch of comfortabel, maar je kunt overwegen om ruimtes waar veel boeken of papier opgeslagen ligt niet onnodig te verwarmen. Alle beetjes helpen.
Eitjes van papiervisjes komen niet uit als de temperatuur onder de 20 graden Celsius ligt. Ligt de temperatuur onder de 18 graden Celsius? Dan kan het papiervisje zich niet goed ontwikkelen. Om die reden kan het lonen om zo min mogelijk te stoken in bepaalde ruimtes.

Tip 4: Berg papier zo goed mogelijk op
Papiervisjes de toegang tot papier ontnemen kan ook helpen. Het is waarschijnlijk niet altijd even praktisch om al je boeken op te bergen in afsluitbare dozen, maar je kunt overwegen om dat wel met je archief te doen.
Oude documenten en andere stapels papier kun je beter opbergen in een afsluitbare plastic doos, in plaats van het ergens op zolder te laten slingeren in de buurt van warme radiatorbuizen. Dergelijke omstandigheden zijn voor papiervisjes ideaal.

Tip 5: Controleer en dicht naden en kieren
Hoe ouder jouw woning, hoe complexer dit klusje waarschijnlijk wordt. Maar het afdichten van zo veel mogelijk naden en kieren met kit is een efficiënte manier om zilvervisjes en papiervisjes te bestrijden. Zo verspreiden ze zich namelijk door de woning.

Tip 6: Ga je behangen? Breng het behang naadloos aan
Ga je (delen van) de woning behangen? Dan is het zaak om goed op te letten tijdens het aanbrengen. Zorg ervoor dat er geen naden ontstaan: papiervisjes vinden de ruimte achter een loszittend stuk behang een heerlijke verblijfplaats.

Tip 7: Spinnen in huis? Laat ze zitten!
Mensen die bang zijn voor spinnen, willen dit vermoedelijk liever niet horen. Maar het kan een heel goed idee zijn om spinnen in huis gewoon te laten zitten. Spinnen jagen op zilvervisjes en papiervisjes en zijn dus een natuurlijke vijand van deze beestjes. Door ze te laten zitten, doen spinnen (deels) het werk dat je anders zelf moet doen.

Huismiddeltjes
Tot slot bespreken we nog een paar huismiddeltjes die je kunt gebruiken om zilvervisjes en papiervisjes te weren. Deze methodes kun je proberen in het geval van incidentele waarnemingen. Bij structurele overlast is er wellicht sprake van een plaag en zijn zwaardere middelen nodig.

Tip 1: Mengsel van azijn en water
Een bestrijdingsmethode die vaak wordt genoemd, is een mengsel van azijn en water. Zilvervisjes houden namelijk niet van azijn. Meng een halve liter water met een halve liter natuurazijn en doe dit in een spuitfles. Deze oplossing spuit je in alle hoeken van de kamers in je woning.
De keuken en de badkamer moet je zeker niet overslaan. Zilvervisjes houden van vochtige ruimtes, dus de kans is het grootst dat je ze hier aantreft.

Tip 2: Mengsel van water met lavendel of citroen
Vergelijkbaar met bovenstaande tip, maar nét iets anders. Je kunt ook een paar druppels lavendelolie toevoegen aan een sprayflesje met water, of het sap van één citroen. Dat mengsel spuit je eveneens in alle hoeken van de woning waar je zilvervisjes hebt waargenomen.

Tip 3: Gebruik een aardappel
Zilvervisjes houden van koolhydraatrijk voedsel. Je kunt ze daarom lokken met een aardappel. Dat werkt als volgt. Pak een aardappel en snijd deze doormidden. Of in stukken, dat kan ook. Doe de aardappel(delen) in een open plastic zak. Leg deze zak in een ruimte waar je zilvervisjes hebt gezien. De beestjes zullen aangetrokken worden door het voedsel en zullen de zak in kruipen. Tevreden met de vangst? Dan sluit je de zak en gooi je deze buiten in de container.

Tip 4: Gebruik een vochtige krant
Je kunt ook een krant licht bevochtigen. Deze rol je vervolgens stevig op met een elastiek eromheen. Leg de vochtige krant op een plek waar zilvervisjes zitten en laat de krant een nachtje liggen. De zilvervisjes worden aangetrokken door het vocht en kruipen de krant in. Deze krant kun je de volgende dag buiten uitschudden.
Dit werkt ook met een vochtige (thee)doek waar je een beetje gipspoeder op strooit. Ook daar komen de beestjes op af. Gebruik je een doek in plaats van een krant? Ook dan kun je de doek na een nachtje gewoon buiten uitschudden.

Tip 5: Maak een lokval van een glazen jampot
Je hebt vast wel een jampotje of een lege pot pindakaas over. Deze kun je gebruiken om een val te maken. Dat doe je door de pot aan de buitenzijde te omwikkelen met ducttape. Op die manier kunnen de beestjes er vanaf de buitenkant in klimmen, maar de binnenzijde van de pot is te glad om er weer uit te kunnen.
Je kunt er lokaas in doen om de kans op succes te vergroten. Denk aan een laagje suikerwater of een stukje brood.

Link
* Lees het volledige artikel op Kassa

vrijdag 1 maart 2024

Mijn complimenten!

Mijn complimenten voor het feit, dat u deze blog leest! We waarderen dat zeer! En doen dat des te meer, omdat het vandaag Nationale Complimentendag is!

Het is de dag van persoonlijke aandacht en uitgesproken waardering. Sinds 2003 bestaat deze dag en wordt het elk jaar op 1 maart gevierd.

Friezen: het meest complimenteus
In aanloop naar de jaarlijkse Internationale Complimentendag op 1 maart onderzocht Hallmark hoe vriendelijk de mens nou eigenlijk echt is. Ze vroeg 1550 Nederlanders naar hun complimentengewoontes, Wat blijkt: bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) zegt dagelijks een compliment te geven.
Friezen blijken – naar eigen zeggen – de meeste complimenteuze provincie van Nederland. 58 procent van de respondenten uit Friesland zegt dagelijks complimenten te geven.
Utrecht en Noord-Holland staan op de tweede en derde plek.
Mensen in Drenthe en Groningen delen daarentegen het minst vaak een goedbedoeld woordje uit. Nuchtere mensen, hè.

Tussen 25 en 34 jaar
Opvallend is dat Nederlanders tussen de 25 en 34 jaar vaker dagelijks complimenten geven (52 procent) dan 65-plussers (39 procent). Als we de ander een veer in hun achterste steken, gaat dat overigens vaak over vaardigheden of prestaties, gevolgd door persoonlijkheid en eigenschappen.

Liever face-to-face
In de huidige digitale wereld geven we elkaar gedurende de hele dag zogenaamde likes. Maar staat een druk op die like-knop op Facebook of Instagram gelijk aan het geven van een compliment? Daar is Nederland verdeeld over. 51 procent ziet het geven van een like als een compliment, maar 60 procent van de Nederlanders ontvangt een compliment toch liever face-to-face. Net wat oprechter.

Internationaal
Ook in landen als Denemarken en Noorwegen wordt het op 1 maart gevierd, dezelfde dag als in Nederland en België. In sommige landen zoals de Verenigde Staten wordt het op een andere dag gevierd, aan de andere kant van de Atlantische oceaan noemen Amerikanen het 'National Compliment Day' en is het in 2024 al gevierd op de derde maandag van januari. 

Link
* Nationale Monumentendag