Naar beginpagina:

maandag 4 maart 2024

Hoe staat het met de criminaliteit in uw gemeente?

Het aantal mensen dat vorig jaar aangaf slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit (geweld, diefstal, inbraak, vernielingen) is voor het eerst sinds 2021 weer toegenomen. Toch is het percentage nog altijd laag in vergelijking met tien jaar geleden.

Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2023 van het CBS. Vorig jaar gaf 20 procent aan slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit, tegen 17 procent in 2021 en dat was toen het laagste niveau in tien jaar.

Groningen stijgt sterkst
In de provincie Groningen steeg het aantal slachtoffers van traditionele criminaliteit het sterkst (21 procent zei slachtoffer te zijn geweest, tegen 16 procent in 2021). Zeeuwen, Drentenaren en Friezen waren het minst vaak slachtoffer (alle drie 15 procent) en Noord-Hollanders het vaakst (24 procent). Voor het hele land ligt het gemiddelde op 29 geregistreerde misdrijven per 1000 inwoners.

Tubbergen laagst
In de gemeente Tubbergen (Overijssel) was het aantal geregistreerde misdrijven het laagst, namelijk 5 per 1000 inwoners. Iets meer dan een jaar geleden bleek al uit onderzoek van RTL Nieuws dat het risico op ondermijnende criminaliteit in Tubbergen er het laagst is in het land. Het geheim? Een beetje op elkaar letten!

Meer mensen voelen zich onveilig
Het CBS peilde ook de mate van (on)veiligheid. In 2021 gaf 33 procent aan zich weleens onveilig te voelen, vorig jaar was dit 35 procent.
In Flevoland nam het aantal mensen dat zich onveilig voelt het sterkst toe. Friezen voelen zich het minst vaak onveilig (10 procent), en Zuid-Hollanders, Limburgers en Flevolanders het vaakst (alle drie 18 procent). 

* Bekijk hier hoe het in uw gemeente zit met de geregistreerde criminaliteit

Veiligheidsmonitor 2023

De Veiligheidsmonitor is een periodiek bevolkingsonderzoek naar leefbaarheid, veiligheid en slachtofferschap van criminaliteit, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal hebben ruim 180 duizend personen van 15 jaar of ouder aan het onderzoek deelgenomen. De thema’s die aan bod komen, zijn: leefbaarheid en overlast in de woonbuurt, veiligheidsbeleving, traditionele criminaliteit, online criminaliteit, burgers en politie, preventie, en respectloos gedrag en discriminatie. Er wordt ingegaan op trends en verschillen tussen politieregio’s, (middel)grote gemeenten en bevolkingsgroepen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .