Naar beginpagina:

vrijdag 31 december 2021

Veel medemens in 2022!

onbetwist
het meest gemist
dit afgelopen jaar

elkaar

daarom 
voor 22 deze wens:

veel medemens!

(Origineel: wenskaart van Jan en Mienke Lieske)

donderdag 30 december 2021

Eindig het jaar met een stukje oliebollenmanagement...!

Het komt misschien door de naam: oliebol. Je denkt meteen: "Daar zit een enorme hoeveelheid calorieën in". Terecht? Of valt het wel mee?


Gezondheidsnet publiceert een artikel over de vraag of oliebollen nu echt zo ongezond zijn en voert een pleidooi voor 'een stukje oliebollenmanagement'. We citeren.

Dit zit er allemaal in zo'n vettig bolletje.
Sommige mensen vinden niks leuker dan zelf bakken op oudjaarsavond, anderen staan geduldig in de rij voor de kraam. Maar traditie is het: oliebollen met oud en nieuw. Het eerste recept stamt al uit de zeventiende eeuw, al heten ze dan nog 'oliecoecen'. Wat zit er eigenlijk precies in zo’n oliebol?

Nauwelijks suiker
Oliebollen bestaan uit een beslag van bloem, melk, gist en een heel klein beetje suiker. Eventueel kun je nog wat rozijnen, krenten of sukade toevoegen. Het deeg van oliebollen lijkt dus wel wat op brooddeeg, het bevat dan ook weinig suiker.
Het venijn zit ‘m in het frituren: je gaart de oliebollen in heet frituurvet. Daarbij wordt het nodige vet opgezogen in de bollen. Volgens de Eetmeter van het Voedingscentrum bevat een oliebol ongeveer 160 kilocalorieën, maar zij gaan wel uit van een kleintje (65 gram). Een gemiddelde oliebol van de oliebollenkraam zal al snel 120 gram wegen en dan kom je dus op ongeveer 300 kilocalorieën per stuk uit. Behoorlijk veel voor een tussendoortje, maar het is ook niet weer niet schokkend. Vergelijk het maar met een punt mokkataart (396 kcal), appeltaart (292 kcal), schaaltje chips (217 kcal), grote reep chocola (411 kcal) of twee eetlepels pinda's (250 kcal). Voordeel is dat een oliebol nauwelijks suiker bevat.

Oliebollenmanagement
Door het hoge vetgehalte bieden oliebollen redelijk wat verzadiging. Het legt ook een goede 'bodem' in de maag voor de alcoholische drankjes op oudjaarsavond. Maar het is nogal een verschil of je er één of twee eet op oudjaarsavond, of dat je de halve schaal soldaat maakt. En het scheelt ook of je de hele maand december een stop maakt bij elke oliebollenkraam die je tegenkomt, of dat je het gewoon houdt bij die ene avond in het jaar.
Als je problemen hebt met je gewicht, spreek dan met jezelf af hoeveel oliebollen je wilt eten en hou je daar aan. Een beetje oliebollenmanagement dus.

Zijn appelflappen gezonder?
Je zou verwachten dat appelbeignets (gefrituurd deeg met appelvulling, gesuikerd na het bakken) of appelflappen (bladerdeeg met appelvulling) slankere keuzes zijn. Deze bevatten echter meer calorieën en ook meer suiker. Alleen kleine, zelfgebakken appelbeignets zijn wel een betere keuze.

Zelf doen scheelt
Een goede optie is wel om thuis zelf kleine oliebollen te bakken. Of maak zelf kleine appelbeignets van schijfjes appel met een dun laagje beignetbeslag. Besteed ook wat aandacht aan gezond frituren en laat je oliebollen of beignets goed uitlekken op keukenpapier. Dat scheelt weer!

dinsdag 28 december 2021

Media happen gretig in fictief (‘met Akkermans-antenne gemaakt’) lijstje kabinetssamenstelling

Een lijst met mogelijke bewindslieden voor Rutte IV krijgt vleugels. Media melden dat allerlei mannen en vrouwen ‘worden genoemd’.




Alleen: de lijst is met een ‘Akkermans-antenne’ in elkaar gezet. Dus verzonnen. 

Jos Wienen
‘Hij wordt genoemd: Jos Wienen naar Den Haag?’, kopt de website NH Nieuws. Het is woensdagmiddag wanneer daar een bericht verschijnt over de toekomst van de huidige burgemeester van Haarlem. 'Een naam die steeds vaker de ronde doet is die van Jos Wienen’, staat er. Hij komt voor op een lijst met mogelijke bewindspersonen voor het kabinet-Rutte IV. Wienen zou in beeld zijn als de nieuwe staatssecretaris voor migratie en emigratie.
De avond erna is er een vragenuur in de gemeenteraad van Haarlem. Daar moet Wienen zich verantwoorden voor zijn eventuele vertrek naar het kabinet. De burgemeester ontkent dat hij is benaderd.

Knops, Hennis en Letschert
Op donderdag schrijft De Limburger een fors verhaal over die lijst. Er staan namelijk meerdere namen op uit die provincie. CDA’er Raymond Knops zou minister van defensie worden en VVD’er Jeanine Hennis minister van buitenlandse zaken. Rianne Letschert (D66), de huidige bestuursvoorzitter van de Universiteit Maastricht, staat ingedeeld bij het ministerie van onderwijs. Volgens de krant ‘circuleert’ de lijst ‘op de ministeries’.

‘Lijst was in een half uur gemaakt’
In Ouderkerk aan de Amstel volgt Willem-Jan van Gent de nieuwsberichten met stijgende verbazing. Het is namelijk zíjn lijst. Hij volgt het politieke nieuws op de voet en besloot zijn eigen kabinet samen te stellen. “Normaal zou ik rond kerst geen tijd hebben voor dit soort voorspellingen”, zegt hij. Maar de predikant zit al enkele weken thuis, geveld door het coronavirus.
Het kostte hem een half uur om de lijst te maken, gebaseerd op namen die al in andere media zijn genoemd. Het was een puzzeltje, zegt Van Gent. Hij worstelde vooral met de ChristenUnie. “De ministerspost voor armoedebeleid, participatie en pensioenen is eigenlijk gemaakt voor Carola Schouten”, zegt hij. Toch heeft Van Gent haar minister van sociale zaken gemaakt. Én vicepremier.

Niet in de trein gevonden
Van Gent zet zijn kabinetssamenstelling woensdagavond op Twitter, met een vermelding: ‘niet in de trein gevonden’ (subtiel verwijzend naar Gert-Jan Segers die in november een formatiedocument achterliet in een Intercity tussen Amersfoort en Den Haag). De lijst wordt opgepikt. Eerst door GeenStijl, daarna door andere media.
Enkele journalisten doen navraag. Zo wil Joost Vullings van EenVandaag weten waar de lijst op is gebaseerd. Van Gent antwoordt: “Mijn Akkermans-antenne op basis van allerlei mediaberichten.” Maar die tweet wordt lang niet door iedereen opgemerkt.

Handig bij elkaar gezocht
In het artikel van NH Nieuws staat keurig dat de lijst ‘niet echt’ is en ‘handig bij elkaar gezocht’ uit mediaberichten. “Maar toch: hij wordt genoemd", schrijft de auteur. De Nieuwe Oogst, die schrijft over de ontwikkelingen in de landbouwsector, heeft geen idee van de bron van de lijst. Daar verschijnt op de website een bericht met de mededeling dat CDA’er Esther de Lange wordt genoemd als nieuwe landbouwminister. En VVD’er Eric van der Burg zou de minister voor natuur en stikstof worden. De lijst ‘gaat in CDA-kringen rond’, aldus de Nieuwe Oogst.
De site Curacao.nu slaat ook aan op de lijst en meldt dat Kees Verhoeven (D66) ‘in Haagse kringen’ wordt gezien als de nieuwe staatssecretaris van koninkrijksrelaties. Verhoeven zelf ontkent stellig: “Nooit gedacht een Akkermansje op Curaçao te doen, maar de berichten kloppen echt niet mensen.”

Haagse bubbel
De verwondering is ook een paar dagen later nog groot bij Willem-Jan van Gent. Het heeft hem iets geleerd over de Haagse bubbel, en de enorme drang bij media om namen te kunnen noemen. “Ik denk dat ik er best een aantal goed heb”, zegt hij. “En een groot aantal zal niet kloppen. Het is merkwaardig om te zien dat dingen gewoon worden overgenomen, zonder controle. En dat er uiteindelijk vragen in de gemeenteraad van Haarlem worden gesteld is te bizar voor woorden.”

Lees, bekijk en beluister de video met het interview met prof. Akkermans:
*
Wie worden de nieuwe ministers en staatssecretarissen?

Bron: Dagblad Trouw

maandag 27 december 2021

Desmond Tutu: drie uitspraken

 




Voormalig aartsbisschop Desmond Tutu is op 90-jarige leeftijd overleden in een verzorgingshuis in Kaapstad. Hij speelde lange tijd een vooraanstaande rol bij de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika, die wat hem betreft geweldloos moest worden gevoerd. Daarvoor kreeg hij in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede. In zijn land gold hij als nationaal geweten en genoot hij veel respect onder alle bevolkingsgroepen.

Na het einde van de apartheid was hij daarom in de tweede helft van de jaren 90 voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie die moest proberen de Zuid-Afrikanen nader tot elkaar te brengen en het land een nieuwe start te laten maken. Tutu deed dat op soms emotionele wijze en bleef de nieuwe, zwarte machthebbers even onvermoeibaar kritisch op de huid zitten als hij bij het apartheidsbewind had gedaan.

Bron tekst: NOS

zondag 26 december 2021

Even naar buiten met de kinderen!

Tweede Kerstdag is een dag om samen met de kinderen even naar buiten te gaan!  Dat is vaak heel leuk. Af en toe gaat het echter zoals hieronder. 
 

vrijdag 24 december 2021

Wist u dat deze twee regels bij Monopoly eigenlijk helemaal niet bestaan?

Monopoly zal ongetwijfeld tijdens de komende feestdagen weer vele malen gespeeld worden. Het spel kan vaak úúúren duren. Maar wist u dat dit eigenlijk helemaal niet zo hoort?


We hebben namelijk zelf een aantal regels bedacht die het spel alleen maar langer doen maken. Gewoon regels even uit onze duim gezogen!

Geen pot!
Het idee dat je al het geld in 'de pot' krijgt wanneer je op 'Vrij Parkeren' belandt, is eigenlijk een grote illusie. Er bestaat volgens de makers namelijk helemaal geen pot. De gelukkige speler krijgt ineens een enorm kapitaal uit het niets; puur geluk. En dat is niet waar het spel om draait. Daarnaast zorgt het onverwachtse grote geldbedrag ervoor dat het spel nog langer gaat duren. Het doel van Monopoly is dat alle spelers behalve de winnaar failliet gaan.

Zelf kopen of doorgeven
Ook kopen we straten en stations op de verkeerde manier. Wat we zelf even hebben bedacht: zodra je op een straat uitkomt, mag je deze kopen. Wil je dat niet of heb je onvoldoende geld, dan is gewoon de volgende speler aan de beurt. Klopt dus niet. Nee, hoe het eigenlijk hoort: komt iemand op het vakje, dan móet het door de bankier geveild worden. De hoogste bieder mag het kopen, beginnend bij 10 euro. Zo gaat het spel ineens nóg een stuk sneller en moet iedere ronde weer tactische keuzes maken.

Juiste manier
Haal jij het spel binnenkort weer uit de kast om het op de enige juiste manier te spelen? Of heb jij netjes voor het spelen het boekje doorgelezen en doe je het dus gewoon al goed?

Lees meer:
* Monopoly, het meest fout gespeelde spel ter wereld

donderdag 23 december 2021

Coronaliederen: 'Kerst zonder koters' en 'O Omicron'

Het wordt weer een kerst zonder de koters voor de opa’s en oma’s in Nederland. Anita Meyer en Lee Towers zingen over dit gemis.


Het gebeurde in een recente uitzending van het bekende TV-programma Even tot hier. De melodie is van de evergreen Run to me. Dik twee miljoen kijkers zagen hun samenzang. 

Bekijk en beluister:
* Wanneer is het over? | Even Tot Hier mét Anita Meyer en Lee Towers | Seizoen 6

=================

Ik zou best nog eens....

O, o, Den Haag is een lied uit 1982 van Harrie Jekkers. Een mooi en succesvol nummer over Den Haag. Het stond in de Nederlandse hitlijsten. 


BlendTV heeft een parodie gemaakt en het O, o, Den Haag is vervangen door O Omicron. "O, Omicron, variant achter de duinen. Tieft lekker op, met je lockdown en gezeik. O, Omicron, al die lappen voor die muilen. Het is om te huilen, alleen maar lopen door je wijk."

Bekijk en beluister:
* O, Omicron van BlendTV

zondag 19 december 2021

Nico Sterrenberg uit Schiedam bakt de lekkerste oliebollen van Nederland

In de noodzakelijke lockdown die vandaag begonnen is, mogen de oliebollenkramen open blijven. Wie de lekkerste oliebol van het land wil proeven, kan in de rij (afstand 1,5 meter svp!) aanschuiven op de Koemarkt in Schiedam: de oliebollen van Oliebollenkraam Nico Sterrenberg (39) zijn door oliebollentestonline.nl bekroond met de eerste prijs.


Maar ook de cijfers van andere top-tien winnaars mogen er zijn! U vindt ze allemaal op de site. 

Oliebollentestonline
Achter de website staat een groep van 12 vrijwilligers ondersteund door 2 experts die op zoek waren naar de beste oliebollen. Bakkers konden zichzelf aanmelden, maar dat werd ook gedaan door hun klanten. Ze kochten in elke provincie bij verschillende verkooppunten onaangekondigd oliebollen in. Dat deden ze als gewone klant. Ze maakten zichzelf dus niet bekend. De oliebollen werden dezelfde dag nog getest. De oliebollen werden beoordeeld op o.a. smaak, kleur, vorm, vulling en vet.

Winnaars, ook per provincie

De test levert 12 winnaars op en er zijn ook per provincie winnaars en cijfers voor kramen uitgereikt. 

Bekijk de top-tien en de kramen per provincie:
* Oliebollentestonline

vrijdag 17 december 2021

Het Coronabestrijdingsteam wenst u een witte Kerst!

Mark Rutte, Jaap van Dissel, Diederik Gommers en Hugo de Jonge brengen in kostuum een klassiek kerstnummer ten gehore. Mét een dansje en een hoge uithaal. De deepfakevideo hiervan doet op dit moment op grote schaal de ronde op de sociale media. Het is leuk bedacht, dus blijven wij niet achter!

Het is allemaal het werk van de broers Matties (27) en Cas Grooten (29) uit Amersfoort. Ze zijn er zeker twee weken mee bezig geweest om het te maken. "We wilden mensen vooral in deze moeilijke tijd een fijne kerst wensen, een lach op hun gezicht bezorgen."

Deepfake
Ze hebben een bedrijfje, dat dit soort deepfakevideo's maakt en beseffen terdege, dat dit soort nepvideo's ook gemaakt kunnen worden met kwade of zelfs gevaarlijke bedoelingen. Broers Matties en Cas zullen het in ieder geval bij satire houden, vertellen ze aan RTL-Nieuws. "We schrijven bij de video altijd dat het om een deepfake gaat, en we hebben ons bedrijf niet voor niets 'Fake It or Leave it' genoemd. Natuurlijk vinden wij het ook heftig om het gezicht van iemand te gebruiken voor iets heel anders, en we begrijpen dan ook dat er soms commotie is over de technologie. Maar wij willen juist laten zien dat het ook op een leuke manier ingezet kan worden. Want iedereen die zich de afgelopen coronaperiode heeft afgevraagd hoe het zou zijn als Mark Rutte samen met Hugo de Jonge in een boyband zou zitten, heeft daar nu wel het antwoord op."

Klik hierna voor het leuke lied:
Rutte & de Jonge & Van Dissel en Gommers wensen u (via een Deepfake) een White Christmas

Bezuinigingen in de zorg?


Het Financiële Dagblad geeft in een tabel duidelijk aan, wat er de komende jaren met de zorg gebeurt: ieder jaar extra uitgaven (coalitieakkoord), maar minder extra dan voorheen (basispad). 

maandag 13 december 2021

Duidelijk Maarten van Rossem, toch?

Vandaag wordt de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van De slimste mens uitgezonden. De kennisquiz onder leiding van Philip Freriks behoort tot de best bekeken programma's op TV.
Historicus Maarten van Rossem, ook wel de nationale brombeer genoemd, is sinds de zomer van 2012 het prominente enige jurylid.  


Maarten van Rossem in katvorm gespot op internet

Bron: Tweet van Kitty Herweijer

zondag 12 december 2021

Naar gevolg van overwinning Max...

 

Zoontje (7) hoort Max zeggen dat hij met startnummer 1 gaat rijden.
Hij (bezorgd): ‘Maar nu heb ik een verkeerd nummer in mijn haar!!’

Tweet van Emiel Broere

zaterdag 11 december 2021

Max mania

 


----------------------------------------------------------


----------------------------------------------------------




----------------------------------------------------------

Zoontje (7) slingert met zijn fietsje heen en weer over de weg.
Mijn vrouw: ‘Wat doe jij nou??’
Hij: ‘Ik warm mijn banden op’

Tweet van Emiel Broere

vrijdag 10 december 2021

Is het friet, patat of patat friet?

Is het nou friet of patat? Een leuk onderwerp om over te discussiëren! En dat gebeurt dan ook zeer regelmatig.  

Zelf ben ik een aanhanger van het woord patat of nog liever petat, zoals wij dat uitspreken. Maar dat blijkt te komen, omdat ik uit Oldebroek kom en nu al jaren in Hoogland woon. 

Noorden en Zuiden
Want in het noorden van Nederland wordt meestal patat gezegd, terwijl in het zuiden van Nederland - beneden de rivieren - mensen vaker friet bestellen.

Ontdekker
Zowel de Fransen als de Belgen zeggen dat zij de ontdekker zijn van de patates frites, dat letterlijk "gefrituurde aardappel" betekent. Van de naam patates frites zijn zowel de naam patat als friet afgeleid. 

Vlamingen
De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel. Maar ook een klap of een mep wordt in sommige Belgische streken een patat genoemd. Pas dus op als een Belg vraagt of je een patat wilt!

Patat friet
Om de discussie te beslechten zouden we kunnen afspreken, dat we patat en friet in het vervolg gewoon 'patat friet' noemen. Afgesproken? Vanaf nu begin ik er mee..! En U?

Lees ook:
* Dit verraad jij over jezelf als je friet of patat zegt

Bekijk:
* Video van de Universiteit van Nederland: Is het nou friet of patat?

donderdag 9 december 2021

Kies het Woord van het jaar 2021!

Maar liefst acht (België), c.q. tien (Nederland) van de vijftien nieuwe woorden die Van Dale voor de Woord van het Jaar-verkiezing 2021 selecteerde, houden verband met het coronavirus, dat ons nu al lang teistert. 

Maar er staan gelukkig ook een paar mooie andere woorden in. U kunt nu stemmen!

Nederlandse woorden
De woorden voor Nederland zijn: 
boosterprik, deltavariant, doorbraakinfectie, finfluencer, gevoeligheidslezer, grotsyndroom, intimiteitsvacuüm, memeaandeel, pandemocratie, prikpolarisatie, prikspijt, QR-samenleving, vaccinatievoordringer, wappiegeluid en woonprotest. 

Vlaamse  woorden
Onder de Vlaamse nominaties hebben acht woorden een link met het coronavirus of de pandemie en de gevolgen daarvan op de samenleving. Denk maar aan boosterprik, deltavariant, doorbraakinfectie, grotsyndroom, knaldrang, paaspauze, pasjesmaatschappij en tweedehandslucht. De andere genomineerden zijn: doopgids, friemelhaat, koalatest, strooistep, tegelwippen, verkeersvlecht en vriendenerfenis.

Stem nu op uw favoriet
Stemmen kan t/m maandag 20 december 17.00 uur. Op dinsdag 21 december om 05.00 uur 's ochtends wordt op deze website het winnende Van Dale Woord van het Jaar 2021 bekendgemaakt.

Stem:
* Website voor Nederland
* Website voor België

Lees meer:
* Veel corona op shortlist Woord van het Jaar, ook Marco Borsato’s ‘intimiteitsvacuüm’ maakt kans

woensdag 8 december 2021

De lekkerste speculaas van Nederland!

De winnaars van de Beko Speculaaskeuringen 2021 zijn bekend. In Meppel beoordeelde een vak- en een consumentenjury alle 298 inzendingen.

Ze wezen de winnaars aan in de categorieën speculaasjes met en zonder amandelen en gevulde speculaas. De drie bakkers met het hoogste cijfer voor ingeleverde speculaasproducten per categorie mogen zich 'De beste speculaasbakkers van Nederland 2021' noemen.

Bakkers uit Barneveld, Zeist en Rhenen
In de categorie speculaasjes zonder amandelen is dit Echte Bakker van der Veer uit Barneveld. Hij prolongeert de titel, want in 2020 behaalde hij ook de hoogste score. In 2021 kreeg hij van de vakjury een 8,35 voor zijn speculaasjes zonder amandelen en een 7,75 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,05 was.

Bakkerij van Barneveld uit Zeist behaalde de hoogste score in de categorie speculaasjes met amandelen. Van Barneveld kreeg van de vakjury een 7,43 voor zijn speculaasjes met amandelen en een 8,10 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 7,76 was.

En tot slot kreeg Bakery-Art uit Rhenen de hoogste score in de categorie gevulde speculaas. Bakery-Art kreeg van de vakjury een 7,80 voor de gevulde speculaas en een 7,95 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 7,88 was.

Meer informatie:
* Bekijk ook de provinciewinnaars!

dinsdag 7 december 2021

Max krijgt nieuwe achtervleugel

 

Max Verstappen krijgt voor de laatste race van komende zondag een nieuwe vleugel.

Al meegedaan aan het NK Plassen Stampen?

Staatsbosbeheer heeft de regenbuien van de afgelopen tijd goed in de gaten gehouden. Het is inmiddels nat genoeg om het jaarlijkse kampioenschap Plassen Stampen te houden. Ook u kunt nog meedoen in de strijd. Met uw allerbeste stamp. 


En mocht u zelf geen zin hebben, dan vinden uw kinderen het vast heel prachtig! Dus stimuleer hen dan tot een onvergetelijke bijdrage!

Meedoen
Na het succes van vorig jaar, dat honderden vrolijke stamp-filmpjes opleverde, is de editie van 2021 afgelopen woensdag afgetrapt. Kinderen, volwassenen en groepen kunnen meedoen door hun stamp te filmen en te delen via social media of door te mailen naar Staatsbosbeheer. Komende woensdag (8 december) is de laatste dag, dat u nog kunt meedoen!

Moddergehalte en enthousiasme
Een jury beoordeelt de filmpjes op onder andere moddergehalte en enthousiasme. De winnaar krijgt een mooie excursie van een boswachter cadeau.

Bekijk:
* Video NK Plassen Stampen 2021
* Alle informatie over het NK Plassen Stampen 2021

zaterdag 4 december 2021

Het afscheid van Merkel

Met een militair eerbetoon heeft Duitsland donderdag j.l. formeel afscheid genomen van Angela Merkel, die na 16 jaar terugtreedt als bondskanselier.


Met een plechtige afscheidsceremonie, live uitgezonden op tv, werd Merkel bedankt en geëerd door de Duitse strijdkrachten.

Liederen
Tijdens de taptoe, die Großer Zapfenstreich wordt genoemd, werden een aantal opvallende liederen uitgevoerd. Op verzoek van Merkel speelde het muziekkorps van de Bundeswehr onder meer het prachtige kerklied Großer Gott, wir loben Dich, het mooie lied Für mich, soll's rote Rosen regnen van Hildegard Knef en de hit Du hast den Farbfilm vergessen van DDR-punklegende Nina Hagen.

Bekijk:
* De laatste rede van Merkel

Lees ook:
* Angela Merkel met militair eerbetoon én Nina Hagen uitgezwaaid

Lees ook:
* Angela Merkel: wees zorgvuldig met uw woorden en veracht het compromis niet­­!

vrijdag 3 december 2021

Ik heb NIET in de modderpoel gelegen!


Ik herhaal; ik heb NIET in de modderpoel gelegen, herken me niet in dat geschetste beeld en ik betreur de hierover ontstane ophef. 

Tweet van Fief

donderdag 2 december 2021

Vier grappen over COVID


--------------------------------------------------


--------------------------------------------------


--------------------------------------------------

dinsdag 30 november 2021

Keldonkse bezorgt met kilo's folders op haar hoofd

Een beetje een BN’er, zo mag Abigail Dekkers-Ohemeng zich nu wel noemen. De Keldonkse ziet met verbazing, dat ze na een krantenartikel van alle kanten positieve aandacht krijgt en dat haar Ghanese landgenoten ook erg trots zijn. 

Abigail brengt in het Brabantse Keldonk krantjes en folders rond en dat doet ze met de stapels op haar hoofd. 

Filmpje
Het filmpje waarop ze trots laat zien hoe ze dat doet en waarin ze vertelde dat ze als Ghanese van Nederlanders kan leren, maar dat Nederlanders óók veel van haar kunnen leren, werd duizenden keren bekeken. Ook pikte onder meer het Jeugdjournaal het op en Sigrid Kaag deelde het filmpje met de boodschap: ‘Nederland kan ook iets van mij leren. Absoluut! Abigail is een mooi voorbeeld.’

Landelijke media-aandacht
Omroep Brabant wil langskomen, Hart van Nederland belde, evenals een radiozender uit Rotterdam. Abigail is er wel een beetje verbaasd over. ,,Ik heb zoveel reacties gekregen, zoveel. En alleen maar positief. Ik ben gewoon wie ik ben. Ik heb vandaag van zes uur 's ochtends tot drie uur vanmiddag bij de McDonalds gewerkt. Mijn baas zei toen ik vanochtend binnenkwam:  ‘Nu moet je je handtekening gaan verkopen, kan je rijk worden’. Ze vinden het allemaal heel grappig.” En ze vertelt dat ze vandaag al haar eerste handtekening heeft gegeven: ,,Er kwam een meisje van een jaar of achttien naar me toe, ik was net klaar bij de McDonalds. ‘Ben jij het echt?’ vroeg ze. ‘Ben je die vrouw van de krant? Toen wilde ze héél graag een handtekening. Ja, natuurlijk heb ik die gegeven, gratis. Ze was er héél blij me.

Trots 
Ook van Ghanezen krijgt ze veel positieve reacties: ,,Ze zijn trots op mij. ‘Ghana to the world!’ schreef iemand. Je brengt Ghana naar de wereld.” En ja, ook in Keldonk zelf kreeg ze veel reacties. ,,Ze zijn hier trots op mij. Ja, dat is wel leuk. Toen ik maandag krantjes rondbracht, staken veel mensen hun duim op toen ze me zagen. Riepen: 'Je bent geweldig'. Of ik hier nu makkelijker contacten krijg met mensen? Ik weet het niet en ik vind dat ook niet zo belangrijk.”

Hard werken
Ze vind het wel bijzonder dat mensen het zo mooi vinden dat ze zo hard werkt. ,,Ik ben niet anders gewend. Zo ben ik. In Ghana deed ik ook veel voor mensen, ik hielp ze bijvoorbeeld om gratis eten te krijgen. Ik heb altijd veel energie. En in Ghana verdiende mijn moeder niet genoeg, dus ik besloot toen ik tien was dat ik geld moest gaan verdienen. Elke middag als ik uit school kwam, ging ik haardhout uit het bos verkopen. En ja, dat hout droeg ik dan ook allemaal op mijn hoofd.”

Lees meer en bekijk:
* Het volledige artikel en de video in het Brabants Dagblad

maandag 29 november 2021

Persconferenties Sinterklaas en Hoofdpiet

Ik had ze gemist: de persconferenties van Sinterklaas op 17 november en die van de Hoofdpiet van afgelopen vrijdag.


Maar dat blijkt een gemis. Ze blijken zeer veel jonge én oude kijkers te trekken. Dus alsnog bij deze!

Bekijk:
* Persconferentie Sinterklaas 17 november 

Bekijk ook:
* WNL over: Persconferentie Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal

Link:
* Sinterklaasjournaal

zondag 28 november 2021

Iedereen is in de auto even onsmakelijk bezig

Iedereen is in de auto even onsmakelijk bezig. Dat concludeert Joep Engels in zijn column Goedemorgen van het dagblad Trouw van afgelopen donderdag. 


We citeren de vermakelijke bevindingen. 

Onbespied
Nergens voelt een mens zich zo op zijn gemak als achter het stuur. In het universum van de auto waant menigeen zich onbespied en ongehoord. We zingen luidkeels mee met de radio, foeteren ongeremd op medeweggebruikers en peuteren zonder gêne in onze neuzen of oren.

Elke twee minuten
Dat doen we heel vaak, constateerden gedragswetenschappers van de universiteit van Nottingham. De gemiddelde automobilist zit dertig keer per uur aan zijn gezicht. Elke twee minuten dus. En in bijna de helft van de gevallen beroert hij daarbij zijn slijmvliezen. Elke vijf minuten wroet een chauffeur in zijn neus, mond of ogen. Dat zagen de onderzoekers nadat ze uren aan beeldmateriaal van ervaren automobilisten hadden bekeken. Man of vrouw, oud of jong, dat maakt niet uit, schrijven ze in het vakblad Ergonomics. Iedereen is in de auto even onsmakelijk bezig.

Heel ongezond
Het is heel ongezond gedrag. We peuteren immers met het topje van een vinger of duim. En die worden nogal eens overgeslagen bij het handenwassen. De auto is een geduchte plek waar een virus dat je ergens hebt opgestreken, gedachteloos naar de kwetsbare luchtwegen wordt vervoerd.

Wat te doen?
Wat te doen? Het viel de onderzoekers op dat men zijn handen veel meer aan het stuur hield als het verkeer de aandacht opeiste. Snufjes die de automobilist terzijde staan, zoals de TomTom, verergeren het probleem alleen. Misschien kunnen de fabrikanten andere snufjes ontwikkelen die de automobilist wijzen op zijn gedrag. Maar ja, dat was nou net de charme van het autorijden. Eindelijk een plek waar je niet bang hoeft te zijn dat je partner of moeder je toeroept: ‘Zit niet zo in je neus te peuteren!’

Bron:
* Een automobilist wroet elke vijf minuten in zijn neus, mond of ogen

zaterdag 27 november 2021

Nu ook mobiele WC

Gerard (80) gaat graag met zijn vrouw op pad. Als ze dan in corona-tijd naar de wc moest, moesten ze weer naar huis.


Om dat probleem niet meer te hebben bedacht hij iets: de mobiele wc. In het AD doet hij zijn verhaal.

Bekijk de video:
* Hoge nood? Gerard (80) komt je redden met zijn mobiele wc

donderdag 25 november 2021

Max Verstappen waarschuwt u!

Ga naar de Tractaatweg tussen Terneuzen en Axel in Zeeuws-Vlaanderen. Let dan eens goed op het waarschuwingsbord ‘100 is de Max’, aan beide kanten van de weg. Dan gaan uw mondhoeken vanzelf krullen.

Op haast professionele wijze is aan de boodschap op de borden een woord toegevoegd: Verstappen. Niet zomaar even in een opwelling er op gekalkt, maar heel subtiel en in strakke letters aangebracht.

Fan of waarschuwing?
Dat moet haast wel door een enorme fan van Formule 1-coureur Max Verstappen zijn gedaan. Of zou het toch een omwonende uit bijvoorbeeld het langs de Tractaatweg gelegen Schapenbout zijn, die constateert dat veel automobilisten op de Tractaatweg zelf ‘Max Verstappentje’ spelen door het gaspedaal flink in te trappen? 

Bron: PZC