Translate

maandag 28 september 2020

Angela Merkel: wees zorgvuldig met uw woorden en veracht het compromis niet­­!

De Duitse bondskanselier Angela Merkel kreeg onlangs tijdens een studiedag/bijeenkomst van de Konrad Adenauer Stiftung (KAS) de vraag: wat wilt u jonge generaties meegeven? 


Haar antwoord is meer dan de moeite waard.

Zorgvuldig met uw woorden
Ze wijst nadrukkelijk op de noodzaak om zorgvuldig met de taal - met woorden - om te gaan, ook in de politiek. "Want taal is de voorloper van het handelen," aldus Merkel. "Wanneer de taal de verkeerde kant is opgegaan gaat ook het handelen zeer snel de verkeerde kant uit. Zorgzaam omgaan met taal is er door de digitalisering en sociale media niet bepaald eenvoudiger op geworden. Toch moet men juist daarom ook zeer voorzichtig omgaan met woorden." 

Drie redenen
En verder roept ze op om het com­promis niet te verachten. Ze geeft er drie redenen voor:
1. Het compromis is het antwoord op het feit dat ieder mens uniek is. Dat we allemaal anders zijn. Wie een compromis wil sluiten, toont respect voor die ander­­.
2. We leven al langere tijd in vrede en vrijheid. Dat is historisch gezien de uitzondering, de regel is dat er geen vrede, geen vrijheid is. Het ­compromis is het middel om geweld tegen te gaan, om vrede te bewerk­stelligen en te behouden.
3. Het sluiten van compromissen is een mooi proces. Als je samen iets maakt, leidt dat tot ‘kameraadschap’. Dan gaan we beter met elkaar samenleven.

Bekijk haar gehele betoog vanaf minuut 12.50:
10.09.2020 - Angela Merkel & Donald Tusk - 30 Jahre Deutsche Einheit
* Op Twitter staat een Nederlandse ondertiteling bij haar betoog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .