Naar beginpagina:

zaterdag 31 juli 2021

Klikobezitters, pas op voor de kaketoe!

Enkele maanden geleden werden we door onze vuilnisophaaldienst verzocht ook etensresten in onze groene kliko's te deponeren. Als we ter propaganda van deze milieuactie een sticker op onze container plakten, deden we zelfs mee met een 'kliko-bingo met kans op mooie prijzen.' We hebben de sticker geplaatst, maar geen mooie - en zelfs geen lelijke - prijs gewonnen. 

Het motto van de actie was: 'Samen geven we etensresten een nieuw leven'. Gisteren voelden we ons gelukkig, dat we niet in Australië wonen. Want daar zijn kaketoes 'klikokrakers' geworden, zo meldde het dagblad Trouw ons alarmerend en vreten alle etensresten lekker op. 

Slimmerik
De zwavelkuifkaketoe, een witte kaketoe met gele kuif, is de slimmerik. In de afgelopen jaren hebben zij in Sydney zichzelf aangeleerd om deksels van afvalcontainers te openen, waardoor ze toegang hebben tot een breed scala aan voedselkliekjes.
De techniek werkt als volgt: de kaketoe tilt met zijn snavel de voorste hoek van het klikodeksel op. Hij houdt deze open, ondertussen schuifelend naar de scharnieren, en geeft het deksel vervolgens een flinke zet, zodat deze openklapt (zie onderstaande video).

Aan elkaar leren
Wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar deze containervaardigheden hebben ontdekt dat de kaketoes dit trucje aan elkaar leren. In 2018 waren er nog maar drie wijken in Sydney waar bewoners kaketoes containers hebben zien openen, in 2019 waren dat al 44 wijken. 

Bekijk:

Lees meer

vrijdag 30 juli 2021

Daartoe dienen condooms!

Jessica Fox heeft eerder deze week op wel heel bijzondere wijze een bronzen medaille gepakt op de slalom bij het kanovaren op de Olympische Spelen in Tokio. De Australische repareerde de kapotte punt van haar kajak met een condoom.

Fox plaatste vrijdag een video op haar sociale media waarop te zien is hoe ze met het condoom haar boot repareert. "Ik wed dat je nooit hebt geweten waar condooms voor gebruikt worden", schrijft ze bij de video. "Erg sterk en een goede stretch. Het geeft het carbon een mooie look."

Beschadigd
In de voorronde voor de finale had Fox de punt van haar boot beschadigd. De 27-jarige kanovaarster plakte een carbonmengsel op de punt van haar boot, dat met het condoom op de juiste plaats werd gehouden (zie foto).

Tienduizenden
In het olympisch dorp worden altijd condooms uitgedeeld. Er zijn tienduizenden voorbehoedsmiddelen beschikbaar voor de sporters. Ze worden niet allemaal voor een kajakreparatie gebruikt. 

Strand in West-Zeeuws-Vlaanderen is schoonste van Nederland

De gemeente Sluis heeft de Schoonste Stranden van Nederland. Dat maakte de jury van de jaarlijkse strandverkiezing gisteren bekend. De prijs is ‘een terechte beloning voor de onvoorstelbare kwaliteit van het Zeeuwse strand’, aldus de jury, die kwaliteit en schoonheid van de kust beloonden met een 9,8. 


Sluis werd niet alleen regionaal, maar ook landelijk winnaar. Toeristen gaan op dit strand erg goed om met hun afval, daarbij geholpen door overheid en ondernemers, stelde de jury. Palen met afvalzakjes, containers met mogelijkheden om afval te scheiden en een goede communicatie leiden tot ‘een topresultaat’. 

Algemeen
In het algemeen is de Nederlandse kust dit jaar iets schoner geworden. Plastic werd nauwelijks aangetroffen. En dat terwijl veel  strandpaviljoens in coronacrisis zijn begonnen met afhaalmaaltijden. Horecaondernemers zijn koploper op het gebied van natuurlijke disposables, constateerde de jury. Enige smet was de toename van peuken in het zand, op parkeerplaatsen en opgangen – mogelijk doordat roken ontmoedigd wordt en asbakken niet meer standaard klaarstaan.

Bekijk
* Zeeland Breskens Strand

donderdag 29 juli 2021

Rekenraadsel

Onderstaand een rekenraadsel.  


Geef uw antwoord en leg uit, waarom u dit antwoord geeft.

dinsdag 27 juli 2021

Mathieu van der Poel valt op 10 kilometer hoogte uit vliegtuig

Opnieuw is Mathieu van der Poel pijnlijk ten val gekomen. De wielrenner stapte op 10 kilometer hoogte zomaar uit het vliegtuig. “Iemand had het trapje weggehaald.”

“Op de grond stond het trapje er nog”, twittert Van der Poel terwijl hij met een pijnlijke heup wordt overgebracht naar het ziekenhuis. “Ik ben er zelfs nog mee ingestapt.” Ploeggenoot Milan Vader zweert echter dat ze het weghalen van het trapje samen nog hadden besproken. “Mathieu vroeg waarom niemand buiten even een luchtje ging scheppen op de trap. Toen zei ik nog: dat trapje is weggehaald.”

Ook coach Gerben de Knegt snapt niet hoe Van der Poel erbij komt dat het trapje er nog stond. “Ze halen het trapje altijd weg bij het opstijgen.”

Bron: De Speld Sport

maandag 26 juli 2021

Met je handen werken en bouwen


Bouwen in Nieuwleusen
Bron: Tweet van Chantal Wachtmeester en Maxime Verhagen

zondag 25 juli 2021

Vrijzinnig en orthodoxe pils

 

Waar vinden we de orthodoxe variant?
Bron foto: tweet van Theo Brand

zaterdag 24 juli 2021

Bikinilijn en andere lijnen

 

Er zijn enorm veel lijnen: buslijn, Berlijn, Colijn, bikinilijn,  beleidslijn, finishlijn, de lijn van troonopvolging, Langs de Lijn (en Omstreken), de Betuwelijn, de harde lijn, de opgaande lijn, het zijn er honderden, maar goed, ik wil u niet langer aan het lijntje houden.

Tweet van taalkundige Wim Daniëls

vrijdag 23 juli 2021

Meedoen is belangrijker dan winnen..

Vandaag worden de Olympische Spelen in Tokyo officieel geopend. 

Cartoon van Tom in het dagblad Trouw van gisteren

donderdag 22 juli 2021

Moet je aardbeien wassen?

In de zomer zijn ze volop verkrijgbaar: aardbeien! Heerlijk door yoghurt of op brood, maar ook alleen een bakje aardbeien smaakt goed. Als je online gaat zoeken of je aardbeien moet wassen, vind je uiteenlopende antwoorden. Zo zou je ze moeten wassen met lauw water of water met zout en/of azijn.


Gezondheidsnet legde de vraag voor aan Patricia Schutte van het Voedingscentrum. We citeren. 

Wassen?
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria. Deze kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Hoewel je niet altijd alle bacteriën eraf kunt wassen, maak je de kans wel kleiner dat je een voedselinfectie oploopt."

Wanneer?
Was aardbeien pas net voordat je ze eet. Je kunt ze namelijk langer bewaren in de koelkast als ze nog niet gewassen zijn en het kroontje er nog op zit.
En als je ze wast kun je dat dan beter met koud of lauw warm water doen?
"Aardbeien goed wassen onder stromend koud water is voldoende."

Water en/of azijn?
Was je gebruikte bestrijdingsmiddelen eraf met water of moet je fruit wassen met azijn?
"De risico's van de resten van bestrijdingsmiddelen die op fruit worden gevonden zijn verwaarloosbaar klein, als ze al gevonden worden. Door fruit te wassen, bijvoorbeeld met azijn, verwijder je geen bestrijdingsmiddelen. Dat wordt wel eens beweerd, maar het klopt dus niet. Door fruit goed te wassen, verwijder je vuil en stof, met mogelijk ziekmakende bacteriën."

Rode huisuitslag?
Als je na het eten van aardbeien rode huiduitslag krijgt, komt dit dan door de aardbeien of de bestrijdingsmiddelen?
"Het is ons niet bekend dat rode uitslag komt door resten bestrijdingsmiddelen. Een allergische reactie op aardbeien is wel een mogelijkheid."

Lees ook:
* Alle voordelen van het zomerkoninkje
* Ruik aan aardbeien

woensdag 21 juli 2021

Bart De Wever (N-VA) pleit voor hereniging van Vlaanderen en Nederland

De Vlaamse N-VA-voorzitter Bart De Wever* heeft in Trends Talk op Kanaal Z gepleit voor een hereniging van Vlaanderen en Nederland, als volgende stap na de realisatie van het confederalisme. “Als ik zou kunnen sterven als zuidelijke Nederlander, zou ik gelukkiger sterven dan als Belg”, klonk het duidelijk. 


Delen van Vlaanderen - maar ook gebieden als Namen, Henegouwen en Luxemburg - en Nederland vormden al eerder een eenheid (de zogenaamde Zeventien Provinciën), maar daar maakte de val van Antwerpen in 1585 tijdens de Tachtigjarige Oorlog een einde aan. De Wever pleitte er al eerder voor om die scheiding ongedaan te maken. “Het is een persoonlijk standpunt dat ik al lang heb”, zei hij in Trends Talk.

Eén verband
“In 1993 was ik al medeorganisator van een Groot-Nederlands studentencongres. Ik heb die droom nooit losgelaten: dat alle Nederlandstaligen ooit in één verband weer zouden samenleven, de zuidelijke en de noordelijke Nederlanden. Ze zouden een van de sterkste economieën ter wereld zijn. De havens van Antwerpen en Rotterdam zouden kunnen fuseren tot dé gateway van de Noordwest-Europese economie. Dat lijkt mij een fantastisch verhaal. Er zal natuurlijk nog wat water door de Rijn en door de Schelde moeten vloeien en de mensen zijn er mentaal nog niet rijp voor. Dat merk ik wel.”

'Hier kunnen we tenminste lekker zitten'
Op straat in het Zeeuws-Vlaamse Sluis merkte Omroep Zeeland dat ook: niet iedere Vlaming staat te springen van blijdschap bij het idee van De Wever. Sluis staat erom bekend dat het met mooi weer overspoeld wordt met Vlamingen, die genieten van een dagje vakantie, vlakbij huis, maar wél in het buitenland.
Toch zijn er ook voorstanders van De Wevers plan. Een ouder echtpaar geniet van de schaduw op een bankje bij het Walplein. "In Gent, waar wij wonen, kun je de bankjes maar op één hand tellen. Daar hebben ze alle bankjes weggehaald. Hier kunnen we tenminste lekker zitten. Wij komen hier graag en zouden het helemaal niet erg vinden als Vlaanderen bij Nederland wordt gevoegd."

'Reservebelgen'
Ook een Sluise ondernemer die net een ijsje aan een Vlaams stel verkoopt, vindt het plan van Bart De Wever geen probleem. "Ze vinden ons Zeeuws-Vlamingen toch al reservebelgen, waarom zou je Vlaanderen dan niet ook nog erbij pakken", grapt ze. "Daarnaast spreek ik hier dagelijks meer Vlamingen dan Nederlanders, dus ze zijn er toch al!"

Bron: Het Laatste Nieuws

* Bart Albert Liliane De Wever (Mortsel, 21 december 1970) is een Belgisch Vlaams-nationalistisch politicus. Hij is sinds 2004 partijvoorzitter van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). Sinds 1 januari 2013 is Bart De Wever burgemeester van Antwerpen.

Op 14 november 2020 werd Bart De Wever met een score van 96,8% van de stemmen verkozen voor een nieuw mandaat van drie jaar als voorzitter van N-VA. Op het einde van het mandaat zal De Wever 19 jaar aan het roer staan van de partij. Hiermee zal De Wever een van de langstzittende partijvoorzitters uit de Belgische politieke geschiedenis zijn.

Bron: Wikipedia

dinsdag 20 juli 2021

Vandaag is het pisgriet

U hebt vast weleens van de hondsdagen gehoord. De hondsdagen duren ieder jaar van 20 juli tot 20 augustus. De eerste dag van de hondsdagen, vandaag 20 juli dus, wordt ook wel pisgriet genoemd.

Maar wat houden die hondsdagen begrip precies in? We citeren de Nieuwsbrief van Libelle

Niets met honden
Ondanks dat het ‘hondsdagen’ worden genoemd, hebben deze dagen absoluut niets met honden te maken. Waarom de dagen dan ‘hondsdagen’ worden genoemd? Dat heeft alles te maken met het sterrenbeeld Grote Hond. Van 20 juli tot 20 augustus komt de Grote Hond, met daarin de hondsster Sirius, tegelijk op met de zon. Hierdoor is de heldere ster Sirius niet zichtbaar.

Pisgriet
Vandaag is het de eerste dag van de hondsdagen. Die wordt ook wel pisgriet genoemd en dat is volgens de overlevering een heel belangrijke dag. Het weer op deze dag zou namelijk model staan voor het weer van de komende vier tot zes weken. De naam pisgriet komt uit twee oude weerspreuken over Sint Margriet: 'Als Margriet pist in het riet, zes hele weken boerenverdriet' of 'Met Sint Margriet droog, zes weken zon in ‘t oog.'

Warm en vochtig
Een leuke theorie, maar of het klopt? Niet altijd! Daarom hoeven we heus niet in zak en as te zitten als het vandaag regent. Sterker nog: de hondsdagen staan bekend om hun warme, vochtige weer met regelmatig een flinke onweersbui. Vandaar ook de term ‘hondenweer’? Nee, dat is namelijk weer afgeleid van het oud-Nederlandse woord ‘ondeweer’, dat heel slecht weer betekent. Het staat dus los van de hondsdagen. In Nederland wordt de allerheetste dag van het jaar ook weleens ‘hondsdag’ genoemd.

Oude Egyptenaren
Het fenomeen hondsdagen is zo oud, dat de oude Egyptenaren er vroeger al erg mee bezig waren. Ze waren er zelfs bang voor, omdat het water in de Nijl tijdens de hondsdagen zijn laagste peil bereikte. Ook de Grieken en de Romeinen kenden de hondsdagen als de periode van de grootste hitte.

Bedorven voedsel
Een hedendaags probleem dat typisch is voor de hondsdagen? Voedsel dat sneller bederft. Omdat het tijdens de hondsdagen vaak warm en broeierig is, groeien micro-organismen erg snel, waardoor eten sneller niet goed meer is. Oppassen met de barbecue, dus en je voedsel simpelweg goed koelen.

maandag 19 juli 2021

De eenhoorn op voor de Jan Wolkers Prijs

Het fascinerende boek 'De eenhoorn en andere fantastische dieren die ooit leefden' van Lotte Stegeman met schitterende illustraties van Marieke Nelissen staat op de longlist van de Jan Wolkers Prijs 2021, de onderscheiding voor het beste natuurboek.


In september wordt bekend welke van de geselecteerde 21 werken op de shortlist belanden. De winnaar wordt bekendgemaakt op zondag 24 oktober, in een speciale uitzending van Vroege Vogels.

Negende keer
De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Daniel Gulpers (Vroege Vogels) en voorzitter Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant).

zondag 18 juli 2021

Welkom aan de 1 miljoenste bezoeker

 Zojuist hebben we de 1 miljoenste bezoeker van deze blog geteld. Het was op 18 juli 2021 om 22.28 uur.


Actueel: Dubbele overstroming


 Bovenstaande treffende cartoon werd in BNdeStem gepubliceerd door Jean Gouders, cartoonist van dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad

Moet dit nummer ons nieuwe volkslied worden?

Shaffy-vertolker Maarten Heijmans bepleit in de zomerbijlage van het dagblad Trouw van gisteren, dat het lied 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' het nieuwe volkslied van Nederland wordt.


''Het gaat bij hem, Ramses Shaffy, altijd over verbinding versus eenzaamheid.' (..) 'Het is veel relevanter voor ons volk dan het Wilhelmus. Iedereen kent het en de tekst slaat op iedereen. Bij het Wilhelmus hebben we toch eigenlijk geen idee wat we zingen?'

Bewonder!
Karin Bloemen sluit, zo vertelt ze in de bijlage, haar optredens vaak af met het lied. Ze wil alleen 'bewonder' graag veranderen in 'verwonder'. 'Maar verder valt er helemaal niets op het lied aan te merken', aldus Bloemen. 
Persoonlijk pleit ik voor handhaving van 'bewonder'. Er zijn al genoeg afzeik-liederen, afzeik-cabaretvoorstellingen en afzeik-radio en Tv-programma's.

Bekijk en beluister een paar van de vele versies:
* De tekst van het nieuwe volkslied
* BLØF - Zing-Vecht-Huil-Bid-Lach-Werk & Bewonder (Top 2000 in Concert 2007) 2/2
* Lenny Kuhr & Liesbeth List - Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

zaterdag 17 juli 2021

Bent u de 1 miljoenste bezoeker van deze blog?

Eén van de komende dagen verwelkomen we op deze blog de 1 miljoenste bezoeker. Bent U dat?

Kijk hiernaast - bijna bovenaan - op de actuele stand en u weet het. Hoe dan ook: hartelijk welkom!

vrijdag 16 juli 2021

Al gefietst op een zangfietspad?

Veel fietsers willen graag zingen, maar voelen enige schroom om dat ook daadwerkelijk te gaan doen. Fietsersbondcolumniste/kunstenaar Mapije bedacht daarom in 2013 een oplossing: het zangfietspad.

Inmiddels vind je zangfietspaden in Dongenvaart, Drimmelen, Houten, Almere, Amstelveen, Lansingerland, Zoetermeer, Leiden en Hierden. En is er nu ook in Vlaanderen het eerste zangfietspad.

Eerste in Zedelgem
Begin juli lanceerde het Vlaamse Zedelgem dit eerste zangfietspad in België! Het Zangfietspad in Zedelgem is ingericht langs de Vloethemveldzate tussen de Loppemsestraat en de Torhoutsesteenweg. De provincie West-Vlaanderen gaf de goedkeuring om deze Zang-Fietsstraat minstens tot en met de maand september in te richten.

QR-code met meezingers
Langs de Zang-Fietsstraat staan borden met een QR-code. Als je deze scant kom je op het YouTube-kanaal van de gemeente terecht met en Playlist waar meezingers van lokale artiesten zoals Louis Flion en de Cappaert Sisters voorgesteld worden. De gemeente Zedelgem wil de Playlist graag verder uitbreiden met lokale artiesten.

donderdag 15 juli 2021

Heemskerk aan zee, piano aan zee

 

Heemskerk aan zee, piano aan zee

Bron: Facebookpagina Jacques Koekkoek

woensdag 14 juli 2021

Een wijze dokter..



Bron: Facebookpagina Anke Spijker

dinsdag 13 juli 2021

Grote protesten in Cuba 'ongekend en ongezien'

Duizenden inwoners van Cuba zijn afgelopen zondag de straat opgegaan om te demonstreren tegen het communistische regime van president Miguel Díaz-Canel. Ze riepen daarbij leuzen als "vrijheid" en "stop de dictatuur".


Plaatsen, waar geprotesteerd is.

De grote protesten in Cuba zijn "ongekend en ongezien", zegt Latijns-Amerika correspondent Edwin Koopman, "Het is de eerste keer sinds de revolutie in 1959 dat er zoveel mensen de straat opgaan. 

Crisis
Cuba verkeert al lange tijd in een diepe crisis. Afgelopen jaar kromp de economie met 11 procent. Er is nauwelijks eten, de winkelschappen blijven leeg, er zijn amper medicijnen en de sterfte door het coronavirus is hoog.

Vanwege de coronapandemie komen er al maandenlang geen toeristen meer en dus komt er ook geen geld binnen. Toch meldde de regering enkele dagen geleden dat internationale hulp niet nodig is. Dat leidt tot veel woede onder de bevolking.

Boos en ook bang-
In april droeg Raúl Castro, de broer van de overleden oud-president Fidel Castro, de macht over aan een jongere generatie onder leiding van president Miguel Díaz-Canel. Maar de gewenste hervormingen blijven uit en de crisis wordt alleen maar groter.

Met leuzen als "vrijheid" en "stop de dictatuur" laten de Cubanen nu weten dat ze willen dat Díaz-Canel vertrekt. "De president is niet alleen boos daarover, maar hij is ook bang", zegt Koopman.

De vrijheid van meningsuiting is zeer beperkt in het communistische Cuba. Wie kritiek durft te uiten op de overheid loopt het risico te worden gearresteerd. Onder het bewind van Castro durfden slechts een beperkt aantal critici hun stem te laten horen en werden daarna vaak gearresteerd en verbannen. Verder ontvluchtten zo'n anderhalf miljoen Cubanen het land. 

#SOSCuba
Maar het tij lijkt langzaam te keren: Vorig jaar demonstreerden honderden Cubaanse artiesten in de hoofdstad Havana voor meer artistieke vrijheid. Ze kregen bijval van Cubaanse artiesten in het buitenland, met name van kunstenaars, vrienden en familie uit de Verenigde Staten.

Onder de hashtag #SOScuba vragen Cubaanse twitteraars en bloggers nu om aandacht van de internationale gemeenschap. 

Link
* Artikel van NOS: 'Ongebruikelijke roep om vrijheid van Cubanen in straten Havana' 

Volg de actualiteit in Cuba:
* Twitterberichten van de Stichting Glasnost in Cuba
* Startpagina over Cuba

maandag 12 juli 2021

Gisteren won een Nederlander voor de vierde keer (!) de Giro.

Het was niet live op tv. Niet trending op twitter. Er komt geen rondvaart door de grachten. En geen roze tompoucen bij de Hema.

Want de viervoudig Giro-winnaar is een vrouw.

Tweet van Marijn de Vries

Link
* Lees de volledige column van Marijn de Vries in Trouw

zondag 11 juli 2021

Hup Holland Hup - Een bekend (Duits?) voetballied

Vandaag is de finale van de EK Voetbal 2021 tussen Engeland en Italië. Op 1 september a.s. staat de lastige en cruciale WK-kwalificatiewedstrijd van Nederland in en tegen Noorwegen op de agenda, zes dagen later volgt de ontmoeting tegen Turkije. Dus tijd om snel de wonden van de uitschakeling op het EK 2021 te likken en over te gaan naar een nieuw Hup Holland Hup. Het is een van de populairste Nederlandse voetballiedjes aller tijden.



De tekst van dit lied werd rond 1950 geschreven door Jan de Cler. De muziek is van Dico van de Meer. Vrij onbekend is dat deze componist zich bij het schrijven van dit klassieke Nederlandse aanmoedigingslied hoogstwaarschijnlijk liet inspireren door een Duits patriottistisch lied uit 1820.

Duits lied
Dit Duitse lied van de hand van filoloog Hans Ferdinand Maßmann, getiteld Ich hab’ mich ergeben, is bij een internationaal publiek onder meer bekend omdat Johannes Brahms delen van de melodie verwerkte in zijn Akademische Festouvertüre (1880). In de jaren 1949 tot 1952 was Ich hab’ mich ergeben verder een van de onofficiële volksliederen van West-Duitsland.

Eeerte couplet

Het eerste couplet gaat als volgt:

Ich hab mich ergeben
Mit Herz und mit Hand,
Dir Land voll Lieb’ und Leben
Mein deutsches Vaterland!

Een Nederlandse leeuw, laat staan een op voetbalschoenen, is in de oorspronkelijke coupletten verder nergens te bekennen. Het oude Duitse lied is hieronder te beluisteren en doet dus sterk denken aan de melodie van Hup Holland hup:

Nederlande variant 
De Nederlandse variant van het lied was rond 1950 voor het eerst te horen en is ook hieronder te beluisteren. De KRO zond in deze jaren voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal uit. Tijdens de rust en na afloop kwam cabaretier en liedjesschrijver Jan de Cler voorbij. Hij bracht dan een lied ten gehore met steeds een nieuw geschreven toepasselijke tekst. De Cler werd daarbij vaak begeleid door een KRO-Dansorkest en een kinderkoor. Alleen het refrein was steeds hetzelfde en raakte zo bij een groot publiek bekend:

“Hup, Holland hup
Laat de leeuw niet in z’n hempie staan
Hup, Holland hup
Trek het beessie geen pantoffels aan
Hup, Holland hup
Laat je uit ‘t veld niet slaan
Want de leeuw op voetbalschoenen
Durft de hele wereld aan.”

Jan de Cler
Jan de Cler had naar verluidt overigens weinig ‘verstand’ van voetbal en werd bij het schrijven van zijn teksten daarom geassisteerd door verslaggevers Leo Pagano en Frits van Turenhout. Na verloop van tijd raakt het lied wat in de vergetelheid. In 1988 werd Hup Holland hup opnieuw populair vanwege de goede prestaties op het Europees kampioenschap. Vandaag de dag is het lied tijdens EK’s en WK’s nog altijd te horen op de voetbaltribunes. Als Nederland straks meedoet tenminste…

Beluister:
* Ich hab mich ergeben (150 Jahre Germania Braunschweig)
* Jan de Cler - Hup Holland Hup 1954

Bron van dit artikel: Historiek Net

zaterdag 10 juli 2021

Nepnieuws over de aanslag op Peter R. de Vries

Met afgrijzen namen we deze week kennis van de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Hij is onbetwist een monument in de Nederlandse journalistiek. Het is verbijsterend dat hij het slachtoffer is geworden van deze laffe aanslag.


Ook verbijsterend is het nepnieuws dat zich op dezelfde avond verspreidde op sociale media. DPA factchecking maakte een overzicht van de onjuiste berichten: zo zou op dezelfde dag de zus van Willem Holleeder neergestoken zijn, zou een NOS-bericht melden hebben dat De Vries was overleden aan zijn verwondingen, en zou een ziekenhuismedewerker gezegd hebben dat hij hersendood was verklaard. Al deze berichten zijn niet waar.

Waarom?

Waarom mensen zulke valse berichten in omloop brengen en verspreiden? Dat is heel moeilijk te achterhalen, vertelt Nieuwschecker Alexander Pleijter aan EenVandaag. “Het kan gaan om mensen die een hekel hebben aan Peter R. de Vries of aan nieuwsmedia en hen op deze manier belachelijk proberen te maken. Maar het kan ook gaan om pure baldadigheid om te kijken in hoeverre het wordt opgepikt.”

Het gebeurt overigens steevast bij dit soort indrukwekkend nieuws. “Je ziet het vaak bij gebeurtenissen die groot in het nieuws zijn; dat soort berichten hebben een hele grote kans om veel bereik te halen. Dus om welk motief je het ook doet, het is een unieke kans om in heel korte tijd heel veel mensen te bereiken, want iedereen is ermee bezig.”

Op de website van EenVandaag staat ook een rijtje tips die je helpen om niet zelf in dit soort nepberichten te trappen.

Bron van dit artikel: Nieuwsbrief van Nieuwscheckers

woensdag 7 juli 2021

De kermende voetballer versus de doorbijtende wielrenner.

Een licht touché door een Belgische verdediger, en Ciro Immobile duikt naar de grond, zijn spitsenhoofd al vertrokken van ingebeelde pijn. Terwijl hij kermt om zijn Italiaanse mámá loert hij door zijn wimpers om te zien of de scheids erin trapt. Weer een minuutje gerekt. Weer wat dichter bij de halve finale.

Aan de andere kant van het spectrum: Primoz Roglic, die al op dag twee zijn halve lichaam openschuurt aan het Franse asfalt, en vervolgens een volle week (!) probeert door te fietsen voordat hij besluit toch echt af te stappen.
We leggen deze overvolle sportweek de voetballer eens naast de wielrenner. Want als je overdag naar Het Grote Lijden zit te kijken, en ’s avonds naar Het Grote Aanstellen, ontkom je er niet aan je eens achter de oren te krabben.

Clichés zijn waar
Waar een voetballer na een valpartij roept om zijn moeder, roept de wielrenner om zijn fiets: clichés zijn nu eenmaal clichés omdat ze waar zijn. De wielrenner kijkt vervolgens eerst of hij nog kan fietsen – voor botbreuken of een hersenschudding is na de finish pas tijd.
Het EK ligt nu drie dagen stil omdat de voetballers anders te vaak 90 minuten op een veld heen en weer moeten rennen. In de Tour zitten ze 90 uur op de fiets. Met twee rustdagen. Waarop de meeste wielrenners – inderdaad – een rondje gaan fietsen.
Wisselspelers, ook zoiets. In de wielrennerij zijn ploegen onlangs juist kléiner gemaakt.

Slinkse knopendraaier
De voetballer is een slinkse knopendraaier, iemand die met veel theater de mazen in de voetbalregels opzoekt. Hoort bij het spelletje, zeggen ze dan. Gelegitimeerd valsspelen – dat is toch je eer te na? Aan de andere kant: liegen, bedriegen – daar kunnen wielrenners natuurlijk ook wat van.
De wielrenner is gebaat bij vooruitgang. De voetballer bij stilstand. Geen waardeoordeel hier verder. Maar denk maar eens na over welke mentaliteit u uw kinderen wilt meegeven.

Linken
Injured Italian player suddenly recovers when Italy scores. Euro 2020
Ciro Immobile Faking Injury And Miracle Recovery When Team Scores | EURO 2020 Italy 2-1 Belgium

Bron: 

maandag 5 juli 2021

Waarom zitten knopen bij mannenkleding altijd rechts en bij vrouwen links?

Zou het dan niet handiger zijn om de knopen op alle kleding aan de rechterkant te zetten? Nu zitten ze bij mannenkleding rechts en bij vrouwen links. Deze knopenregel geldt al tijden en wordt door iedereen nageleefd: van de makers van Zeeman tot Chanel. Maar waarom?

Welnu, het antwoord op deze vraag voert ons terug naar vroegere tijden, waarin het dragen van een hemd een indicator was van je sociale en financiële status. Als het hemd dat je droeg knopen aan de linkerkant had, gaf dat aan dat je een dienstmeisje had om je aan te kleden. 

Gemak
In de negentiende eeuw droegen vrouwen hoepelrokken, korsetten en onderjurken. Die onderjurken hadden allemaal knoopjes, die de dames in de bovenklasse natuurlijk niet zelf dichtknoopten. Die klus was voor de kamermeisjes. Om het dichtknopen voor de kamermeisjes wat gemakkelijker te maken, werden de knoopjes er in spiegelbeeld opgenaaid. Zo konden ze gemakkelijk de knopen van de kleding van de rijken dichtdoen. Aldus de binnenkort verdwijnende website van het bekende tijdschrift VIVA, waarvan het laatste exemplaar komt eind juli uitkomt. 

Status
Maar zoals gezegd ging het ook om het tonen van status. Het blad Elle voegt er daarom nog het volgende aan toe. Het had inderdaad te maken met kleedmeisjes en bedienden, maar die knopenposities waren niet alléén voor hun gemak bedoeld. Knopen aan de linkerkant gaven aan dat je zo stinkend rijk was, dat je jezelf niet eens hoefde aan te kleden. Mannen hadden de taak te werken, vrouwen waren 's mans uithangbord van rijkdom en weelde, wat ze vooral uitdroegen door hun omgeving op elke mogelijke manier eraan te herinneren dat ze op een dag dus eigenlijk helemaal niks hoefden te doen. Ook kleren aantrekken dus niet.

Summum van elite ook voor gewone volk
En dat verklaart meteen waarom alleen vrouwen de knopen op links kregen en niet de mannen – hun vrouwen droegen al de nobele taak aan jan en alleman te laten zien dat er geld als water was. Toen halverwege de 19e eeuw de naaimachine werd uitgevonden en massaproductie voor het volk dus mogelijk werd, is er iemand met het gewiekste idee gekomen de knopen allemaal aan de linkerkant te maken. Het summum van elite, kortom, bereikbaar voor het volk. Aan het einde van de 19e eeuw was de linkse vrouwenknoop gemeengoed.

Link
Bovenstaand feitje is ook te vinden in het volgende leuke artikel, dat meer van dit soort achtergronden onthult :
* The Real Purpose Behind Everyday Items

zondag 4 juli 2021

De saaie avonden van COVID19...

 


Foto van Petrus Nelissen: Oss: 22 juni 2021

Mathieu van der Poel schenkt zijn bidon aan jongetje

 


Mathieu van der Poel nam gisteren in zijn gele trui de tijd om een bidon te overhandigen aan een jongetje dat langs het parkoers stond. En dat gaat het jongetje de rest van zijn leven niet meer vergeten. ,,Een bidon van de geletruidrager!”, riep het Franse ventje een paar keer vol verbazing. 


(Grappige variant op twitter: 
Een niet eens echt dorstige mathieuvdpoel grist in het voorbijgaan een drinkbus uit handen van een onschuldig kind, een wees, vermoedelijk.)

zaterdag 3 juli 2021

Schijt je rijk voor OWIOS in Oldebroek

De koeien Jacoba 1 en Malve 196 van de familie van ‘t Hof zijn vanmiddag gearriveerd op het hoofdveld van Bovenmolen, het sportpark van de favoriete voetbalclub uit mijn jeugd, OWIOS in Oldebroek. Het is de finale van de actie Schijt je Rijk 2021.


Waar schijt de koe, ook wel Schijt je rijk of Kak in je vakje genoemd, is een folkloristisch spel. Het wordt vaak gespeeld op braderieën waarbij de opbrengst veelal ten goede komt aan een goed doel of een vereniging.

Spelregels 
Het spel wordt gespeeld in een weiland of op een voetbalveld dat opgedeeld is in vakken. Deelnemers kunnen van tevoren geld inzetten op een bepaald vak. Vervolgens worden een of meerdere koeien in het weiland losgelaten, het vak waar uiteindelijk de meeste ontlasting ligt, wint.

Prijzen
Er waren in totaal 12 prijzen te winnen. De prijs per vak was 3 euro en in totaal waren er 600 vakken. De hoofdprijs/vlaai is gevallen op vak 131 vlak voor de tribune.

Linken
* Schijt je Rijk 2021 OWIOS
* 2010 December Hoogeloon schijt je rijk Serious Request

Lees ook

* Oude clubliefde roest niet. Nooit. (deel 1)
* Oude clubliefde roest niet. Nooit. (deel 2)

vrijdag 2 juli 2021

Gedichten op gevels in Middelburg

Diverse steden kennen het al: gedichten op gevels. Maar in het Zeeuwse Middelburg was het me nog niet opgevallen. Tot deze week. 


Op verschillende plekken in de stad kom je de gedichten tegen. Het project startte in 2009 en is inmiddels afgerond. De gedichten gaan in hoofdzaak altijd over mensen, zee en land. Via een plattegrond kunt u een wandeling maken langs alle 'sprekende gevels'.

Link
Downloadmogelijkheid  van de route

donderdag 1 juli 2021

Mathieu van der Poel en groene energie

 Als we Mathieu v.d. Poel nou gewoon in zo'n radje laten fietsen met een paar dynamo's er op, dan heeft het hele land toch de hele dag groene energie?

Tweet van Arjen Douwes

Op een goede dag kan ‘ie België erbij ‘pakken’

Reactie van Henk Brandsma