Naar beginpagina:
dinsdag 31 augustus 2021
maandag 30 augustus 2021
zondag 29 augustus 2021
De mooiste modderpoel van Nederland in 2021
Varkens doen niets liever dan rollen in de modder. En de varkens van boer Lauwrens uit Ommen hebben het extra goed voor elkaar. Zij badderen namelijk in de "Mooiste modderpoel van het jaar 2021".
Deze verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door dierenorganisatie Wakker Dier. Niet de varkens zelf, maar mensen konden de afgelopen weken stemmen op hun favoriet. Op deze manier hoopt de organisatie meer boeren te overtuigen een modderbad aan te leggen voor hun varkens.
zaterdag 28 augustus 2021
vrijdag 27 augustus 2021
donderdag 26 augustus 2021
woensdag 25 augustus 2021
Komend weekend is het de Nacht van de vleermuis
Komend weekend (vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 augustus 2021) worden in het kader van International Bat Night in heel Nederland vleermuisexcursies georganiseerd.
Een kans voor jong en oud om vleermuizen te zien en te horen, en om meer te weten te komen over deze bijzondere zoogdieren.
Achttien soorten
Wist u bijvoorbeeld dat er maar liefst achttien verschillende soorten vleermuizen in Nederland voorkomen? En dat één dwergvleermuis tussen april en oktober meer dan 250.000 muggen en andere kleine insecten opeet?! De gidsen van de Nacht van de Vleermuis kunnen u tijdens de excursies in de avondschemering nog veel meer van dit soort coole feitjes over vleermuizen vertellen. Het merendeel van deze excursies zijn gratis.
Meer informatie
* Nacht van de vleermuis
dinsdag 24 augustus 2021
Online-schaakclub
Een toenemend populaire schaakwebsite is lichess.org, een website die vooralsnog zonder reclame-uitingen in de lucht wordt gehouden door vrijwillige donaties.
Je kunt tegen honderden andere spelers of tegen de computer spelen. Het is ook mogelijk om mee te kijken bij partijen die worden gespeeld. Onder de knop Leren vind je uitgebreid lesmateriaal en allerlei uitdagende opdrachten om het schaken mee onder de knie te krijgen
Handleiding
Voor schakers met geen of weinig ervaring met online schaken publiceert de Eerbeekse Schaakclub - met dank aan de Baarnse Schaakvereniging - een handleiding.
Linken
* Schaakwebsite Lichess
* Handleiding online schaken Lichess
maandag 23 augustus 2021
Geen curryworst meer in hoofdkantoor Volkswagen
Vanaf vorige week vrijdag zijn er geen curryworsten meer te vinden in het administratieve hoofdkantoor van autofabrikant Volkswagen in Wolfsburg. De - in Berlijn uitgevonden - worst wordt vervangen door plantaardige alternatieven. In de kantine is geen vlees meer verkrijgbaar; vis zal er wel nog af en toe op het menu staan.
Currywurst is een grillworst, meestal twee, die in plakjes zijn gesneden en die baden in pittige kerriesaus met friet of een broodje.
Opmerkelijk
Het is een opmerkelijke stap. De worsten van Volkswagen zijn - net als de auto's - een begrip. Ze worden sinds de jaren zeventig gemaakt in een speciale Volkswagen-slagerij op het terrein in Wolfsburg, tevens de thuisbasis van de wereldberoemde automaker. Ze dienen als ode aan de Duitse cultuur. Bovendien zijn ze erg populair: jaarlijks komen er zeker zeven miljoen worsten uit de eigen fabriek rollen. Volgens een interne memo van het bedrijf waren desondanks veel medewerkers voorstander van het besluit, al was niet iedereen blij met de beslissing.
Schande
Voormalig bondskanselier Gerhard Schröder, die jarenlang in de raad van commissarissen van de Duitse autofabrikant heeft gezeten en nu dik bevriend is met de Russische leider Poetin, sprak er schande van dat het traditionele gerecht verdwijnt uit de kantine.
Aan de overkant
Medewerkers die liefhebber van de curryworst zijn, hoeven zich overigens geen zorgen te maken: Volkswagen benadrukt dat ze tijdens de lunch aan de overkant van het administratieve hoofdkantoor nog terechtkunnen voor een worst van de automaker..
zondag 22 augustus 2021
Broden en Vissen in Breskens gekozen tot favoriet buitenkunstwerk van Nederland
Het kunstwerk Broden en Vissen in Breskens, gemaakt door Johnny Beerens, is vanmorgen verkozen tot het favoriete buitenkunstwerk van Nederland. De verkiezing werd georganiseerd door Radio 4.
Het metersgrote kunstwerk op de graansilo van Breskens is met een overtuigende meerderheid van 39.8% van de stemmen verkozen.
Broden en Vissen was eerder in de verkiezing al verkozen tot het favoriete buitenkunstwerk van het zuiden. In de finale stond het tegenover de winnaars uit de andere windstreken.
Verhuizing
Het kunstwerk is schoongemaakt en is nu nog te zien in Breskens. Volgende week wordt het verplaatst naar Terneuzen omdat de graansilo waarop het nu te zien is plaats moet maken voor woningen.
Lees meer over dit kunstwerk
* Kunstwerk 'Broden en Vissen' in Breskens meest favoriet in Zuid-Nederland
zaterdag 21 augustus 2021
vrijdag 20 augustus 2021
Ook apen begroeten elkaar en nemen afscheid
Mensapen beschikken over sociale etiquette. Ze begroeten elkaar, geven soms een hand en nemen ook afscheid van elkaar. Dat blijkt uit internationaal onderzoek waarover de Volkskrant schrijft.
Er werd altijd van uitgegaan dat alleen mensen afscheid van elkaar namen nadat ze samen iets hadden gedaan, maar ook apen doen dat dus. De onderzoekers hebben meer dan 1.200 ontmoetingen van chimpansees en bonobo's geanalyseerd.
Op dezelfde lijn?
Als apen met elkaar willen spelen, kijken ze eerst of ze op dezelfde lijn zitten. "Dat doen ze door bijvoorbeeld oogcontact te maken of elkaar een hand te geven", zegt Liesbeth Sterck, hoogleraar diergedrag aan de Universiteit Utrecht. "En als ze afscheid nemen, doen ze hetzelfde."
'Sociale proces is evolutionair oud'
Apen zijn ook in staat om zich met elkaar te verzoenen, zegt Sterck. "Als er een nieuw mannetje in de groep komt, is er eerst vaak agressie. Maar daarna verzoenen ze zich vaak."
Mensapen begroeten onbekende apen wat aftastender dan apen die ze al kennen. Dat is bij mensen ook zo, zegt Sterck. "Van mensen die je vaak ziet, weet je wat je kunt verwachten. Bij vrienden volstaat een omhelzing."
Evolutionair
Volgens de Utrechtse hoogleraar toont het onderzoek aan dat het sociale proces evolutionair oud is. Chimpansees en bonobo's lijken het meest op de mens en volgens haar is de kans groot dat de sociale etiquette zes miljoen jaar geleden al aanwezig was bij de laatste voorouder die wij met deze apen deelden.
Bekijk:
* Chimps entering a grooming interaction
Lees het volledige artikel:
* Niet alleen een menselijk trekje: ook apen groeten elkaar en nemen afscheid
donderdag 19 augustus 2021
Enthousiast over Sudoku?
Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: ik hou niet van Sudoku. En behoor daarmee tot een minderheid. Want de sudoku is nu de populairste puzzel ter wereld.
Uitvinder
Maki Kaji (zie foto) is de uitvinder van de Sudoku. Hij overleed op 10 augustus j.l. op 69-jarige leeftijd. Hij vond, aldus de Volkskant, dat ‘een goede puzzel je hoofd leeg maakt en de dagelijkse problemen even doet vergeten.’
Roken, drinken, gokken op paardenraces én puzzelen waren de hobby's van Kaji. De eerste drie kostten de Japanner vooral veel geld, terwijl de laatste hem genoeg opleverde om de andere te bekostigen. Met zijn uitgeverij van puzzelboeken Nikoli Co maakte Kaji de sudoku wereldwijd populair, waardoor hij zelf bekend werd als de ‘godfather’ van het cijferraadsel.
Uitgeverij
In 1980 begon hij met twee vrienden deze uitgeverij die hij vernoemde naar het Ierse paard Nikoli, dat even daarvoor de Irish 2.000 Guineas race had gewonnen en hem daarmee een mooi bedrag had opgeleverd. Het bedrijf begon met de uitgave van verschillende puzzelbladen en boeken.
Het bedrijf publiceerde de eerste sudoku’s in 1984, nadat Kaji de cijferpuzzel onder de naam Number Places was tegengekomen in het Amerikaanse puzzeltijdschrift Dell Pencil Puzzles and Word Games. Hij noemde de puzzel sudoku – een samenvoeging van het Japanse suuji wa dokushin ni kagiru, getallen blijven alleen – en maakte het concept aantrekkelijker en makkelijker met behulp van zijn lezers.
WK
In 2005 werd het eerste heuse wereldkampioenschap in het spelletje georganiseerd in het stadje Lucca in Italië, waarbij een deelnemer uit Tsjechië uiteindelijk de titel binnen wist te slepen. In 2014 werd het toernooi voor het eerst door een Japanner gewonnen, die zijn titel het jaar erop prolongeerde. Ook in het Nederland werd het spelletje razend populair en in 2005 mocht een voormalig damster uit Heerhugowaard zich officieel de eerste Nederlandse kampioen noemen.
Royalty's
Het succes betekende niet dat het grote geld vervolgens bij Kaji binnen kwam stromen. Kaji had nooit verwacht dat zijn sudoku een groot succes zou worden en vergat de rechten van zijn puzzel vast te leggen. Daarom kon hij met zijn bedrijf fluiten naar royalty’s voor het wereldwijde gebruik, waarvan de omzet in 2007 op het hoogtepunt van de rage werd geschat op circa 250 miljoen dollar. Met zijn eigen bedrijf draaide hij in die periode ‘slechts’ een omzet van 4 miljoen dollar. Maar dat gaf hem helemaal niks, zei hij toen tegen The New York Times. ‘We doen het voor het liefde voor het spel, niet voor het geld.’
Meer lezen:
* Maki Kaji, de man die van de sudoku over de hele wereld een rage maakte
woensdag 18 augustus 2021
Zomerhit Ik ga zwemmen niet te stuiten
Het succes van de zomerhit Ik ga zwemmen van de 23 jarige Leidenaar Mart Hoogkamer kent geen grenzen. Afgelopen weekend belandde het nummer op de eerste plek in de Nederlandse Spotify Top 200, maar de zegetocht stopt niet bij de landsgrenzen.
Het nummer wordt zo veel gedeeld in Nederland en België dat het nu ook op de eerste plek staat in de Global Viral Top 50 van Spotify.
Bekijk en beluister:
* Mart Hoogkamer - Ik Ga Zwemmen (Officiële Videoclip)
dinsdag 17 augustus 2021
Kabul: vóór en na de inname door de Taliban
Dit beeld zegt alles. CNN verslaggever Clarissa Ward vóór en na de overname van Kabul door de Taliban.
Tweet van Ruben Brekelmans
==========
Commentaar van Clarissa Ward zelf op bovenstaande compositie:
maandag 16 augustus 2021
,,Ik ben bij Mark Rutte geweest en bij de koning, maar dit vind ik het leukste.’’
Abdi Nageeye geniet nog steeds na van zijn zilveren medaille met een gouden randje. De beelden waarop hij aan het eind van de olympische marathon zijn trainingsmaatje Bashir Abdi naar een bronzen plak schreeuwde gingen de hele wereld over. Afgelopen zaterdag is Abdi Nageeye feestelijk ontvangen op het terrein van voetbalvereniging VSCO’61 in Oosterwolde. Het is de plek waar Abdi in 2007 zijn sportcarrière begon.
Onderdak
Nageeye werd op de Veluwe gegrepen door het hardloopvirus. In Oldebroek om precies te zijn, waar hij in 2006 werd opgevangen door Jos en Jantine Boeve. Het echtpaar was kort daarvoor benaderd door zendeling Dirk-Jan van der Steen van de Gereformeerde Zendingsbond GZB met de vraag of het een Somalische jongen onderdak wilde geven. Een tiener die al in het bezit was van een Nederlands paspoort - hij kwam eerder als kind terecht in Den Helder -, maar door omstandigheden via Syrië weer in Somalië terecht was gekomen. Jos en Jantine twijfelden geen moment. Abdi woonde van 2006 tot 2010 bij deze pleegouders in Oldebroek. Een plek waar hij graag komt als hij geen wedstrijden of een trainingsstage in Ethiopië heeft.
Hardlooptalent
In de zomer van 2007 ontdekte Nageeye zijn hardlooptalent. Zijn pleegouders drukten hem op het hart aan zijn conditie te werken. Hij voetbalde bij VSCO en had een trainingsschema meegekregen dat vooral bestond uit hardlopen. Jantine stippelde een rondje van 5 kilometer voor hem uit. ,,Maar Abdi was veel te snel terug’', zei ze in 2019 tegen de Stentor. ,,De volgende dag ben ik met hem meegefietst. Ik kon hem niet eens bijhouden, zo snel liep hij. Boven de 20 kilometer per uur.’’
Jeugdteam
Bij de voetbalclub VSCO'61 in het naastgelegen Oosterwolde was hij uitblinker in het jeugdteam. Hier heeft hij gevoetbald totdat hij de overstap maakte naar de hardloopsport. Hoewel hij er helemaal niet van houdt, heeft Abdi Nageeye als zilverenmedaillewinnaar een week van plichtplegingen achter de rug. Maar voor zijn oude team- en dorpsgenoten maakt de atleet graag tijd vrij. "Dit hier is mijn thuis, ik vind het heel fijn om hier te zijn. Hier leerde ik wat sport betekent maar ook wat vriendschap betekent. Maar ook dat werk belangrijk is", deelt hij met het publiek na mooie woorden van burgemeester Tanja Haseloop. ,,Ik ben bij Mark Rutte geweest en bij de koning maar dit vind ik het leukste''.
Foundation
Abdi is ook vooral blij met de aandacht voor zijn stichting waarmee hij kinderen in zijn geboorte Somalië de kans wil geven beter te kunnen sporten en spelen. Vandaag vertrekt de atleet naar Kenia, waar hij tegenwoordig woont en traint. Dan kan hij eindelijk zijn vrouw en zijn drie jonge kinderen zijn glanzende zilveren medaille laten zien. Voor meer informatie over de Abdi Nageeye Foundation: http://www.abdinageeyefoundation.org
Bekijk
* Reportage van de LOCO
zondag 15 augustus 2021
zaterdag 14 augustus 2021
Waarom zit mijn tankdop rechts (of links)?
Bij mijn auto zit de tankdop rechts. Maar bij andere auto's zie ik hem links zitten. Dus moet je bij de ene auto aan de linkerkant tanken, bij de andere auto juist rechts.
Maar waarom bestaat dit verschil? Het antwoord moeten we zoeken in de afkomst van het automerk, aldus een artikel in het AD. We citeren.
Merkgebonden
Of de tankdop zich links of rechts bevindt, heeft te maken met aan welke kant van de weg er in het land van oorsprong wordt gereden. Zo zal een Europees automerk de tankdop meestal aan de rechterkant plaatsen, terwijl een Aziatisch merk het omgekeerde doet.
Dat is vooral voor de veiligheid. Als het stuur links zit, bevindt de dop zich rechts. Je wilt immers niet staan te tanken aan de kant waar het verkeer voorbijraast. Bovendien kan je op die manier de deur aan de bestuurderskant niet tegen de pomp openzwaaien.
Niet regel meer
De ‘logica’ verdwijnt wel steeds meer. Zo maken heel wat merken deel uit van een grote internationale groep, waardoor de links-/rechtsregel overhoop wordt gegooid. Denk maar aan het Franse Renault en het Japanse Mitsubishi die intensief samenwerken.
Ook kan het zijn dat bedrijven uit een land waar rechts wordt gereden de tankdop toch links plaatsen, omdat het merk vooral auto's verkoopt in linksrijdende gebieden. Tot slot zijn er zelfs verschillen binnen de merken zelf. De Peugeot 208 heeft de dop bijvoorbeeld links, terwijl de grotere 308 de dop rechts heeft.
Handig pijltje
Wanneer je tijdens het rijden niet meer weet aan welke kant de tankdop zich bevindt als je wilt tanken, kijk dan even naar je benzinemeter. Daar is in bijna alle gevallen een pijltje of een driehoekje te vinden, dat aangeeft aan welke kant de tankdop zit (zie foto boven).
vrijdag 13 augustus 2021
Welke emoji gebruik ik wanneer en hoeveel?
Emoji's kunnen de bedoeling van tekstberichten verhelderen, maar hun betekenis is lang niet altijd duidelijk. Soms worden ze ook in overdreven grote hoeveelheden gebruikt en verzieken ze een tekst.
Seniorweb publiceerde er verhelderend over. Lees hierna het artikel over de betekenissen én de valkuilen.
Smiley, emoticon, emoji
Wie via Whatsapp, Facebook Messenger of e-mail communiceert komt vast weleens een klein plaatje van een gezichtje of voorwerp tegen. Zo'n plaatje heet een emoji of emoticon. De gele gezichtjes worden ook smileys genoemd. Emoji's helpen om elkaar beter te begrijpen als mensen communiceren via tekst, bijvoorbeeld in chats, mails en andere tekstberichten. De plaatjes vervangen enigszins de ontbrekende non-verbale communicatie, zoals handgebaren of gezichtsuitdrukkingen. Maar wat betekenen de poppetjes en andere icoontjes?
Oorsprong van emoji's
Emoji's komen oorspronkelijk uit Japan. Daar bestonden in 1999 al de eerste pictogrammen om in tekstberichten te plaatsen. Emoji's zijn overgewaaid naar westerse landen toen grote Amerikaanse bedrijven zoals Apple en Google ook populair wilden worden in Japan. Ze zagen dat emoji's daar veel gebruikt werden en besloten ze ook te integreren in hun diensten. De Japanse emoji's waren echter niet leesbaar voor westerse besturingssystemen, dus maakte de bedrijven ieder hun eigen set emoji's. Zo komt het dat emoji's er niet in alle systemen hetzelfde uitzien of überhaupt zichtbaar zijn. Dezelfde emoji kan er dus anders uitzien op bijvoorbeeld een Huawei-smartphone dan op een iPhone.
Emoji's worden jaarlijks geüpdatet. Dan komen er meestal nieuwe bij en worden verwarrende plaatjes aangepast of verwijderd.
Emoji's uit andere culturen
Dat de emoji's zijn overgenomen uit een andere cultuur, wordt ook duidelijk door de betekenis van sommige emoji's.
Ook de emoji 'gevouwen handen' heeft een andere betekenis dan sommige mensen denken. De oorspronkelijke betekenis van de emoji met twee handpalmen tegen elkaar is 'alsjeblieft' of 'dankjewel'. Westerse gebruikers zien deze emoji echter vaak aan voor een high five of voor bidden.
Wat betekent deze emoji?
De meeste emoji's spreken voor zich, maar een aantal wordt weleens verkeerd gebruikt of heeft een dubbele betekenis gekregen.
Tranen van vreugde
Een van de meest gebruikte emoji's is 'tranen van vreugde'. De emoji stelt een gezichtje voor dat zó hard moet lachen dat het tranen in de ogen krijgt. Hij vergezelt dan ook meestal een blije, grappige boodschap. Echter, door de traantjes wordt dit icoontje vaak aangezien voor een huilend gezichtje. Pas dus op als u een emoji zoekt bij een verdrietig bericht!
De betekenis van het poppetje met hartjes als ogen is vergelijkbaar met het hartje. Gebruik het om waardering of liefde uit te spreken.
Het hartje
Het klassieke rode hart wordt gebruikt om aan te geven dat iets leuk is (vergelijkbaar met een 'like' zoals hieronder). Een hartje kan romantisch bedoeld zijn, maar ook vriendschappelijk.
Het duimpje kennen we allemaal wel van de Like-knop op Facebook. Gebruik 'm om aan te geven dat iets leuk is of dat u het ergens mee eens bent.
Opgestoken handen
Sommige gebruikers zien de emoji van twee opgestoken handen aan voor een soort 'halleluja'-gebaar. Alleen wordt dit plaatje meestal niet in goddelijke context gebruikt, maar wanneer iemand iets te vieren heeft.
Het is een beetje schunnig, maar de aubergine wordt vaak gebruikt als symbool voor het mannelijke geslachtsdeel. Hij wordt ook vaak gebruikt in combinatie met het plaatje van waterdruppels. Het heeft niet veel verbeelding nodig om te bedenken wat daarmee bedoeld wordt...
De perzik is de vrouwelijke tegenhanger van de aubergine. Het plaatje staat voor billen, het vrouwelijke geslachtsdeel of wordt gebruikt voor andere seksuele subtekst.
Vuur
Uiteraard kan het icoon voor vuur gebruikt worden om aan te duiden dat iets warm is. Onder jongeren betekent het vaak dat ze iets tof, cool of vet vinden. Dit komt van het Engelse modewoord 'lit' waarmee gezegd wordt dat iets leuk is, maar het betekent eigenlijk 'aangestoken'.
Website met betekenissen
Wie twijfelt of een emoji wel geschikt is, kan op de website van Emojipedia de betekenis vinden en kijken hoe deze er in verschillende systemen uitziet. De site is alleen wel in het Engels.
Getypte gezichtjes
Zelfs als het programma waarmee u een tekstbericht stuurt geen emoji's heeft, kunt u gezichtjes sturen. U kunt dan terugvallen op een typografische weergave met behulp van leestekens, zoals de dubbele punt en de haakjes. Bijvoorbeeld de knipoog ;-) (Kantel uw hoofd naar links als u de knipoog niet ziet).
Wel of geen emoji?
Niet iedereen gebruikt emoji's even vaak of op dezelfde manier. De een gebruikt ze om een bericht op te leuken, de ander om minder woorden te hoeven typen. Weer een ander gebruikt ze om zeker te weten dat het bericht overkomt zoals bedoeld. Regels zijn er niet. Wel is het verstandig om terughoudend te zijn in een professionele of officiële context. Het overdadig gebruik van veel emoji's kan heel onserieus overkomen.
Bron van dit artikel: Seniorweb
donderdag 12 augustus 2021
Bramen plukken mag, maar wel met mate
Het is inmiddels volop zomer en de bramen in de vrije natuur zijn rijp. Bramen groeien spontaan in natuurgebieden, op ruige terreinen en langs landelijke weggetjes. In lichte bossen en langs bosranden kom je ze tegen: de bijna ondoordringbare, doornige bramenstruiken, die een van de lekkerste wilde vruchten voortbrengen. Maar mag je ze vrij plukken?
Wij deden dat in onze jeugd volop en zonder restricties. (We noemden ze overigens geen bramen, maar in onze eigen taal brummels.) Maar een zoektocht op internet leert, dat dit blijkbaar niet meer grenzeloos mag. Wildplukken is vooral verboden om de natuur te beschermen. ,,De bessen zijn voedsel voor de dieren”. Want niet alleen wij lusten wel een braampje, ook heel veel wilde dieren smullen ervan. Denk dus even aan al die hongerige vogels, insecten en muizen vooraleer je een braamstruik helemaal leeg plundert. Zelfs roofdieren, zoals de das en de vos, lusten wel een paars vitamine C-bommetje.
Eigen gebruik
Ja, het mag dus wel. Maar met mate. Wildplukken mag in Nederland alleen voor eigen gebruik. “Wanneer je je rugzak gaat vullen is het een ander verhaal”, vertelt Staasbosbeheer. “We raden aan om niet meer te verzamelen dan wat er in een champignonbakje van 250 gram past. Dan weet je zeker dat je geen boze boswachter achter je aan krijgt.” Het is dus niet de bedoeling dat je hele emmers vol mee naar huis te neemt of dat je je oogst verkoopt. Wie meer dan 250 gram aan bramen en bessen plukt, riskeert een prent van 104 euro. Of nog hoger. Wie namelijk een braam plukt of iets anders uit de natuur meeneemt, maakt zich formeel schuldig aan stroperij. Dat is een misdrijf waarvoor boetes uit de tweede categorie (tot 4100 euro) kunnen worden uitgedeeld.
Vrij toegankelijk
Check ook even of een gebied vrij toegankelijk is. Op sommige plekken heeft de eigenaar zoals Staatsbosbeheer een pluk-beperking ingesteld en je mag natuurlijk ook niet zomaar in iemands tuin gaan plukken.
Wanneer rijp?
Bramen zijn rijp als ze helemaal zwart kleuren. De heerlijk zoete vruchten worden eind juli, begin augustus gevormd. Bramen zijn, net als frambozen, zogenaamde verzamelsteenvruchten en geen bessen.
Bramen plukken kun je vaak tot in oktober, want die heerlijke vruchtjes worden nooit allemaal tegelijkertijd rijp. Pluk alleen de vruchten die mooi zwart gekleurd zijn. Wees wel voorbereid op een paar schrammen, want een braamstruik is uitgerust met stevige doorns.
Waar moet ik verder op letten?
Als je bramen of andere vruchten hebt geplukt, moet je die natuurlijk goed wassen. Je weet nooit welk dier er zijn behoefte op heeft gedaan. Vruchten die onder kniehoogte hangen kun je soms beter helemaal niet opeten, omdat dieren daar op geplast kunnen hebben. Pluk dus vanaf heuphoogte. Laaghangend fruit kan zelfs gevaarlijk zijn. Er kunnen eitjes van de vossenlintworm op kleven. Die komen er terecht via de uitwerpselen van een besmette vos. Wanneer je de eitjes opeet, ontwikkelen ze zich in je lichaam tot cysten. Meestal blijft de ziekte jarenlang onopgemerkt, maar ze kan wel degelijk dodelijk zijn. En als dat je nog niet kan overtuigen: denk ook eens aan de vele honden die wel eens durven plassen op lage struiken …
Eigen bramenstruik
Wil je zeker weten dat je bramen mag plukken? Zet dan een eigen bramenstruik in je tuin neer. Dan kun je ieder jaar heerlijke bramen oogsten en hoef je niet te delen! Zorg er wel voor dat je je eigen struiken tijdig inperkt. Na het braamseizoen verwijder je de vruchtdragende takken - die zijn uitgebloeid. De nieuwe takken zullen pas een jaar later bloeien en vruchten dragen. Het voordeel aan je eigen bramen is, dat je kan kiezen voor doornloze rassen én dat je eindelijk genoeg bramen mag plukken voor een heerlijke bramenjam!
woensdag 11 augustus 2021
Puzzel: Graaf Egbert
We vonden deze puzzel aan een muur in Deventer.
Toelichting:
Toen rond 1920 de export van sigaren sterk terugliep en veel sigarenmakers werkloos raakten, gingen de broers Goof en Nico de Jager zelf sigaren produceren. De gebroeders de Jager kozen voor de naam Nederlandse Sigarenfabriek Dejaco. Hun sigaren werden verkocht onder de naam Cuba Overal. Nadat het bedrijf op diverse plaatsen in Culemborg gehuisvest was geweest, werd het in 1932 ondergebracht in een nieuw en modern fabriekscomplex, op de plek waar vroeger de glasfabriek van de familie Van Hoytema had gestaan. Rond die tijd werd ook het assortiment sigaren uitgebreid met de merknaam Graaf Egbert.
dinsdag 10 augustus 2021
De Wolf op de Hoge Veluwe
maandag 9 augustus 2021
Kunstwerk 'Broden en Vissen' in Breskens meest favoriet in Zuid-Nederland
De Ochtend van 4 op NPO Radio 4 houdt deze zomer de verkiezing van het mooiste kunstwerk in de openbare ruimte. Nederland staat er vol mee: beelden, street art, muurschilderingen, rotondekunstwerken en landschapskunst. Oud en nieuw, traditioneel en modern, figuratief of abstract.
Afgelopen week was de regio Zuid (Zeeland, Brabant en Limburg) aan de beurt. Iedereen kon zijn of haar stem uitbrengen. De Winnaar van Regio Zuid werd het kunstwerk: 'Broden en Vissen' in Breskens van kunstenaar Johnny Beerens (zie foto hierboven).Regio's
Eerder werden al de favoriete buitenkunstwerken in drie andere regio's (Oost, West en Noord) gekozen. De winnaar van Regio Noord is het kunstwerk ‘Ode aan de Zon’ in Odoorn van kunstenaar Rob Schreefel. De winnaar van Regio West is het beeld High Tea Table van Daan den Houter. Dit kunstwerk is te vinden in Den Haag. De winnaar van Regio Oost is het beeld Moeder, zoon, kleinzoon van Lotta Blokker. Het staat op het plein bij de Oude Kerk in Barneveld.
Over kunstwerk Brood en Vis
Johnny Beerens schilderde het kunstwerk Broden en Vissen in 1997 op de graansilo. Het kunstwerk is 20 bij 22 meter groot en toont vijf broden en twee vissen, naar een verhaal uit het Nieuwe Testament. Daarin voedde Jezus een menigte met vijf broden en twee vissen. Maar: er is ook een directe link tussen de graansilo (het brood) en de vissershaven waar de graansilo aan staat.
Megakunstwerk verhuist van Breskens naar Terneuzen
Het enorme kunstwerk is al decennialang de blikvanger van de vissershaven van Breskens. Maar daar komt binnenkort een einde aan. Het kunstwerk gaat namelijk verhuizen naar de haven van Terneuzen. De graansilo met de schildering moet plaats maken voor appartementen en een woontoren. Al jaren is Beerens in gesprek met de gemeente Sluis, die eigenaar is van het kunstwerk, over een eventuele herbestemming van zijn werk, maar beide partijen kwamen niet dichter tot elkaar.
Alles beter dan de sloopkogel
Beerens had het idee al opgevat om z'n werk in stukken te zagen en te veilen voor een goed doel. Alles beter dan de sloopkogel voor zijn kunstwerk. De kunstenaar had de moed al bijna opgegeven toen zich een nieuwe partij meldde: Verbrugge International. De 440 vierkante meter kunst verhuist daardoor van de haven in Breskens naar een nieuwe haven, die van Terneuzen.
Schoonmaak en in honderd stukken
Voor het zover is moet er nog een berg werk verzet worden. Het kunstwerk is 24 jaar oud en de tijd en de zeelucht hebben hun sporen achtergelaten op het werk. De rode verf die de kunstenaar als ondergrond voor het werk gebruikte schemert op sommige plekken door de schildering en het werk wordt op dit moment grondig schoongemaakt. Daarna wordt het werk in honderd stukken van de graansilo gehaald en naar een loods van Verbrugge in Terneuzen gebracht. Daar begint de kunstenaar aan het bijschilderen van z'n werk.
Terug naar Breskens?
Het kunstwerk wordt uiteindelijk bevestigd op een silo in de Zevenaarhaven bij Terneuzen. Een goede keus volgens Beerens, die overigens nog liever had gezien dat het werk in Breskens was gebleven omdat het speciaal voor die graansilo is ontworpen. De kunstenaar is wel blij dat het werk in Zeeuws-Vlaanderen blijft. En er blijft de kans dat het kunstwerk ooit weer terugkomt naar Breskens, want de gemeente Sluis blijft eigenaar.
Doe mee
* Stem op je favoriete kunstwerk in de provincies Flevoland en Utrecht
zondag 8 augustus 2021
Voordeel van deze natte zomer: we hebben minder last van déze insecten
De zomer in Nederland is tot nu toe voornamelijk nat en koud. Jammer, maar daar zit wel één voordeel aan: door de natte zomer hebben we een stuk minder last van sommige insecten. Zo zien we maar weinig wespen rondvliegen en ook de eikenprocessierupsen trekken zich terug.
Wespen
Het is je misschien niet eens opgevallen, maar rond eind juli en begin augustus zoemen de wespen je normaal gesproken om de oren. Ook voor deze insecten is de natte zomer een stuk minder prettig. Dat komt omdat wespen zich voeden met andere insecten, en voor de ontwikkeling van die insecten is de temperatuur erg belangrijk. Dat legt Bastiaan Meerburg, directeur van Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) uit aan MaxVandaag. Doordat deze zomer tot nu toe vrij koud en nat verloopt zijn er minder insecten, waardoor er ook minder eten is voor wespen. Doordat wespen die insecten nodig hebben als voedingsbron voor hun wespenlarven en om zelf in leven te blijven zijn er dus een stuk minder wespen dan normaal.
Daarnaast kunnen wespennesten wegspoelen als het heel hard regent, waarbij de wespen die nog in het nest zitten doodgaan. Ook legt Meerburg uit dat regen ontregelend werkt voor de wespen die zijn uitgevlogen. Het is lastig om in een hoosbui het nest terug te vinden en natte vleugels maken het lastig om te vliegen.
Eikenprocessierupsen
Ook de eikenprocessierupsen hebben het door de natte zomer minder makkelijk. Hoewel de eerste rupsen er dit jaar juist uitzonderlijk vroeg bij waren door de warme periode in het begin van april, lijken de beestjes nu zo goed als verdwenen. Uit een onderzoek van het Kenniscentrum Eikenprocessierups bleek vorige maand al dat slechts 17 procent van de eikenbomen processierupsen hadden. Dat is bijna een halvering in vergelijking met vorig jaar. Door het koude weer krijgen de eikenbomen deze zomer pas later blad dan anderen jaren, terwijl de rupsen normaal gesproken begin juli al in de bomen verpoppen en hun brandharen achterlaten. Chris van Swaay van de Vlinderstichting legt aan de Volkskrant wel uit dat we door één natte zomer door niet meteen van deze insecten af zijn. Als het weer warmer wordt zijn de insecten namelijk zo weer in groten getale terug.
Naaktslak
Heb jij het idee dat je dit jaar een plaag aan naaktslakken in de tuin hebt? Je bent niet de enige. De natte zomer is namelijk perfect voor slakken en naaktslakken. Toch legt Adriaan Gmeling Meyling, voorzitter van stichting Anemoon, aan de Volkskrant uit dat er niet ineens veel meer naaktslakken dan normaal zijn. Ze zijn door het natte weer alleen vaker zichtbaar, omdat ze zich door het vocht goed kunnen bewegen. Vaak kruipen de insecten als het te warm is onder een steen, boomschors of onder de grond, waardoor je ze tijdens een normale warme zomer een stuk minder ziet. Mocht je je planten willen beschermen dan tipt Gmeling Meyling om een slotgracht te maken van 10 tot 20 centimeter. Naaktslakken kunnen namelijk niet zwemmen.
zaterdag 7 augustus 2021
Het regent echt geen medaljes voor Nederland in Tokyo!
Het is echt een misverstand, dat het medaljes regent voor Nederland. Kranten berichten wel dagelijks over olympische gouden, zilveren en bronzen medaljes. Maar dat is al een halve eeuw niet het geval!
Rond 1970 raakte de spelling medalje namelijk in onbruik. En sindsdien wordt er gesproken over medaille, dat meestal klinkt als medaje.
Erepenning
Het woord medaille is ontleend aan het Frans en is terug te voeren op het Italiaanse woord medaglia (erepenning, penning met de beeltenis van een bekende persoon, in de 13de eeuw echter ook de naam van een munt ter waarde van een halve denarius).
Lees meer:
* Medaille is al een halve eeuw geen medalje meer
vrijdag 6 augustus 2021
donderdag 5 augustus 2021
Orang-oetan test zonnebril negatief
Een vrouw uit Indonesië zal haar recente bezoek aan de dierentuin niet snel vergeten. Toen ze voorover leunde om de Orang-oetans goed te kunnen bekijken, viel haar zonnebril in het verblijf. Een orang-oetan vond de bril, inspecteerde hem grondig en zette hem daarna op.
Na inspectie gooide de aap de bril terug. Zijn oordeel was duidelijk: onbruikbaar! De video gaat de wereld door.
woensdag 4 augustus 2021
De Luizenmoeder haalt 100.000 bezoekers binnen een week
Het bioscoopvervolg op de succesvolle tv-serie De Luizenmoeder heeft binnen een week de gouden filmstatus weten te bereiken. De film is sinds vorige week woensdag in de bioscopen te zien en verwelkomde dinsdagavond de 100.000ste bezoeker.
Extra bijzonder
Vanwege de coronamaatregelen is het succes van de film extra bijzonder. Bioscopen zijn nog steeds gebonden aan coronabeperkingen en mogen maar voor een derde gevuld worden. Dat de film populair is, werd al eerder duidelijk. Binnen twee dagen trok de komedie meer dan 30.000 bezoekers.
Juf Ank
De film, die in 129 bioscopen door het hele land te zien is, draait om basisschool De Klimop. Na het vertrek van directeur Anton (Diederik Ebbinge) probeert Juf Ank (Ilse Warringa) de boel weer op orde te krijgen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.
dinsdag 3 augustus 2021
Dag van de watermeloen
Ik hou erg van watermeloenen. Dus is vandaag, 3 augustus, een dag om te vieren. Want het is de Dag van de Watermeloen! Watermeloenen bestaan voor 92% uit water, maar zitten ook boordevol voedingsstoffen.
De watermeloen is, volgens Wikipedia, mogelijk afkomstig uit zuidelijk Afrika of uit Soedan. De watermeloen was reeds in China bekend vóór de christelijke kalender, sommigen zeggen 1.000 jaar, anderen 4.000 jaar vóór Christus.
Grootste en vierkante
Volgens het AD-Magazine kweekte de Amerikaan Chris Kent het grootste exemplaar ter wereld: een joekel van 159 kilo. In de Japanse streek Zentsuji telen de boeren, aldus dezelfde bron, vooral kleine, vierkante meloenen. 'Die zijn makkelijker op te stapelen'.
Hoe weet je zeker dat je geen waterige, smaakloze meloen mee naar huis neemt? Met deze tips van Gezondheidsnet kun je een rijpe watermeloen herkennen.
maandag 2 augustus 2021
Het is komkommertijd. Met komkommernieuws. Of niet?
De term komkommertijd wordt vaak gebruikt in de zomervakantie. In de media, politiek en economie is er qua nieuws en actualiteiten dan vaak weinig tot niets te beleven. Veel mensen zijn immers op vakantie, bijvoorbeeld politici. Ook bedrijven liggen grotendeels stil.
Plattebonentijd
Het woord komkommertijd is niet voorbehouden aan de Nederlandse taal. In België werd deze tijd vroeger ook wel aangeduid als ‘Plattebonentijd’. In Noorwegen en Denemarken spreekt men wel van agurk(e)tid, terwijl in Duitsland gerept wordt van Sauregurkenzeit, ofwel de ‘zurebommentijd’. En laten we de Poolse taal met sezon ogórkowy – dat letterlijk ‘komkommerseizoen’ betekent – niet vergeten. Ten slotte de Verenigde Staten, waar men de uitdrukking the big gooseberry time, het ‘kruisbessenseizoen’, gebruikt.
Betekenis van komkommertijd
Voor telers van komkommers valt de drukste periode in de zomer, vanwege de arbeidsintensieve oogst van komkommers. Veel andere bedrijven en ook de media hebben in die periode weinig te doen. Logisch: veel mensen zijn in die tijd op zomervakantie en veel bedrijven draaien een aantal weken op halve kracht. het is, kort gezegd, komkommertijd.
Overigens wordt die tijd ook wel eens opzettelijk Kommertijd genoemd, omdat kranten, internetsites en televisie in de augustusmaanden, vooral berichten over ellende, ongelukken en andere kommer en kwel. Voor de rest valt er weinig te melden namelijk.
Herkomst: vermoedelijk uit het Duits
Taalkundigen gaan ervan uit dat ons woord komkommertijd ontleend is aan de Duitse taal, waarin Sauregurkenzeit gebruikt werd. Dit gebeurde al in de achttiende eeuw en vooral in de eeuw daarna.
In elk geval was het woord in 1787 in de Nederlandse taal bekend, overgenomen uit het Duits. Dit jaar is tot op heden de oudste vindplaats van de term in de Nederlandse taal, toen een Rotterdams tijdschrift uit de Patriottentijd repte van…
“…het is in de komkommertyd, en dan staat alles zoo wat stil.”
zondag 1 augustus 2021
Wie was Maria Magdalena?
In Museum Catharijneconvent in Utrecht kunt u tot begin volgend jaar kennismaken met Maria Magdalena. Volgens een veelgehoord antwoord was Maria Magdalena een prostituee in het gevolg van Jezus van Nazareth.
Maar komt het beeld dat we kennen uit schilderijen, boeken en films overeen met de Bijbelse Magdalena?
Vele gezichten
In de loop van de tijd heeft Maria Magdalena zich doen kennen als een vrouw met vele gezichten. Gebaseerd op nieuwtestamentische- en apocriefe Bijbelverhalen; interpretaties daarvan en legendes is het beeld van een hybride persoonlijkheid ontstaan. Een door Jezus van bezetenheid genezen vrouw, wordt vereenzelvigd met de zondares die de voeten van Jezus met haar tranen wast, met haar haren droogt en met kostbare olie zalft. Zij is getuige van de kruisiging en Jezus’ opstanding uit de dood. Maar de Rooms Katholieke kerk heeft haar prominente rol eeuwenlang doodgezwegen. Pas in 2016 werd zij door Rome als ‘apostel der apostelen’ erkend. De lijst met Magdalena’s vele gezichten is in de vorige eeuw verder uitgebreid. Feministes adopteerden haar als boegbeeld, anderen zien haar als levensgezellin van Jezus. Tegenwoordig wordt zij meer als powervrouw gezien.
Tentoonstelling
In de tentoonstelling is Magdalena in al deze hoedanigheden te zien: van geminachte zondares tot manmoedige apostel.
Meer informatie
* Lees alles over de vele gedaantes van Maria Magdalena in de tentoonstelling