Translate

maandag 9 augustus 2021

Kunstwerk 'Broden en Vissen' in Breskens meest favoriet in Zuid-Nederland

De Ochtend van 4 op NPO Radio 4 houdt deze zomer de verkiezing van het mooiste kunstwerk in de openbare ruimte. Nederland staat er vol mee: beelden, street art, muurschilderingen, rotondekunstwerken en landschapskunst. Oud en nieuw, traditioneel en modern, figuratief of abstract.


Afgelopen week was de regio Zuid (Zeeland, Brabant en Limburg) aan de beurt. Iedereen kon zijn of haar stem uitbrengen. De Winnaar van Regio Zuid werd het kunstwerk: 'Broden en Vissen' in Breskens van kunstenaar Johnny Beerens (zie foto hierboven).

Regio's
Eerder werden al de favoriete buitenkunstwerken in drie andere regio's (Oost, West en Noord) gekozen. De winnaar van Regio Noord is het kunstwerk ‘Ode aan de Zon’ in Odoorn van kunstenaar Rob Schreefel. De winnaar van Regio West is het beeld High Tea Table van Daan den Houter. Dit kunstwerk is te vinden in Den Haag. De winnaar van Regio Oost is het beeld Moeder, zoon, kleinzoon van Lotta Blokker. Het staat op het plein bij de Oude Kerk in Barneveld.
Deze week - vanaf vandaag- kunt u stemmen op het mooiste kunstwerk in de regio Midden: Flevoland en Utrecht.

Over kunstwerk Brood en Vis
Johnny Beerens schilderde het kunstwerk Broden en Vissen in 1997 op de graansilo. Het kunstwerk is 20 bij 22 meter groot en toont vijf broden en twee vissen, naar een verhaal uit het Nieuwe Testament. Daarin voedde Jezus een menigte met vijf broden en twee vissen. Maar: er is ook een directe link tussen de graansilo (het brood) en de vissershaven waar de graansilo aan staat.

Megakunstwerk verhuist van Breskens naar Terneuzen
Het enorme kunstwerk is al decennialang de blikvanger van de vissershaven van Breskens. Maar daar komt binnenkort een einde aan. Het kunstwerk gaat namelijk verhuizen naar de haven van Terneuzen. De graansilo met de schildering moet plaats maken voor appartementen en een woontoren. Al jaren is Beerens in gesprek met de gemeente Sluis, die eigenaar is van het kunstwerk, over een eventuele herbestemming van zijn werk, maar beide partijen kwamen niet dichter tot elkaar.

Alles beter dan de sloopkogel
Beerens had het idee al opgevat om z'n werk in stukken te zagen en te veilen voor een goed doel. Alles beter dan de sloopkogel voor zijn kunstwerk. De kunstenaar had de moed al bijna opgegeven toen zich een nieuwe partij meldde: Verbrugge International. De 440 vierkante meter kunst verhuist daardoor van de haven in Breskens naar een nieuwe haven, die van Terneuzen.

Schoonmaak en in honderd stukken
Voor het zover is moet er nog een berg werk verzet worden. Het kunstwerk is 24 jaar oud en de tijd en de zeelucht hebben hun sporen achtergelaten op het werk. De rode verf die de kunstenaar als ondergrond voor het werk gebruikte schemert op sommige plekken door de schildering en het werk  wordt op dit moment grondig schoongemaakt. Daarna wordt het werk in honderd stukken van de graansilo gehaald en naar een loods van Verbrugge in Terneuzen gebracht. Daar begint de kunstenaar aan het bijschilderen van z'n werk.

Terug naar Breskens?
Het kunstwerk wordt uiteindelijk bevestigd op een silo in de Zevenaarhaven bij Terneuzen. Een goede keus volgens Beerens, die overigens nog liever had gezien dat het werk in Breskens was gebleven omdat het speciaal voor die graansilo is ontworpen. De kunstenaar is wel blij dat het werk in Zeeuws-Vlaanderen blijft. En er blijft de kans dat het kunstwerk ooit weer terugkomt naar Breskens, want de gemeente Sluis blijft eigenaar.

Doe mee
* Stem op je favoriete kunstwerk in de provincies Flevoland en Utrecht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .