Translate

vrijdag 13 februari 2015

Riem-Airbag voor vallende ouderen

Een riem- of heupairbag voor vallende ouderen. Om het breken van botten en de heup te voorkomen. Dit nieuwe product wordt ontwikkeld door het Haagse bedrijf Firma Wolk in samenwerking met de TU-Delft.


Zachte landing
Geboren als grap - een zwembandje voor een steeds vallende moeder - wordt het idee nu uitgewerkt. De airbag zit in een onopvallende riem om het middel vast. Bewegingssensoren reageren als iemand valt. Vervolgens wordt de airbag opgeblazen en maakt de drager een zachte landing.

Complicatie
Extra complicatie bij het maken van de airbag is, dat de bewegingssensoren zo moeten worden afgesteld, dat onderscheid wordt gemaakt tussen een echte val of een gecontroleerde val. Dit laatste is het geval, wanneer senioren in een stoel gaan zitten en zich bij het laatste stukje laten vallen. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is er al veel denk- en tekenwerk voor de airbag verricht. De heupairbag komt waarschijnlijk begin 2016 op de markt en moet 350 tot 400 euro gaan kosten.

Sluipmoordenaar
Valongelukken zijn een sluipmoordenaar voor ouderen. Jaarlijks overlijden zo’n 2.800 - vooral tachtigplussers -  als gevolg van een ‘accidentele val' (cijfers CBS). Het gaat dan om mensen die direct na hun val omkwamen of maximaal 30 dagen later overleden aan de gevolgen daarvan. Jaarlijks belanden ook circa 44.000 slachtoffers in het ziekenhuis en circa 84.000 personen op de spoedeisende hulp (cijfers Veiligheid.nl).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.