Translate

donderdag 20 oktober 2016

Oermerk gezonder? Nooit bewezen!

Supermarktketen Plus is gestart met de verkoop van zogenaamde A2-melk van de 'oerkoe'. Volgens de producent is A2 dé uitkomst voor mensen die gewone melk slecht verdragen. De NOS besteedde er in het Journaal een loftrompetverhaal aan van 2 minuten en 14 seconden.

Op die claim valt echter wel wat af te dingen. Aldus het AD, dat een Zuivelwetenschapper en het Voedingscentrum aan het woord laat. De Volkskrant schreef: "Oermelk is net als speltbrood een hypeproduct waar onnozele kokosoliegorgelaars gezondheidsvoordelen in zien".

Geen bewijs
Het marketingverhaal van de producent 'is grotendeels onzin', zegt hoogleraar Zuivelwetenschap Toon van Hooijdonk van Wageningen Universiteit. De Europese voedselautoriteit EFSA, die in 2009 onderzoek deed naar die gezondheidsaspecten, vond er geen bewijs voor. Het Voedingscentrum beaamt dat.

Al voor 70% A2
Van Hooijdonk verbaast zich erover dat A2-melk wordt gepromoot als oermelk. "Geen mens weet welke variant er als eerste was. In ons grote milk genomics-project, waarin het dna van 2.000 koeien is onderzocht, zien we juist een verschuiving richting A2. De gemiddelde Nederlandse melk bestaat al voor 70 procent uit de A2-variant."

Diversificatie
Van Hooijdonk juicht 'meer diversificatie' in het zuivelschap toe. "Daar kunnen boeren van profiteren. Maar producenten moeten wel een eerlijk verhaal vertellen, en gewone melk niet beschadigen op basis van onbewezen claims."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.