Translate

woensdag 14 december 2011

Geinige plaatsnamen (deel 2)

Ongetwijfeld herkent u de situatie. U rijdt langs een plaats, waarvan u het naambord ziet en denkt: wat een gekke/geinige/aparte/rare/speciale naam! Wij hebben een aantal van zulke plaatsen voor u op een rij gezet. Vandaag deel 2.
Hongerige Wolf 
Hongerige Wolf is een gehucht in de gemeente Oldambt in de provincie Groningen.
De naam duikt omstreeks 1900 op en is vermoedelijk afkomstig van een herberg, wellicht een herberg waar polderjongens die werkten aan de indijking van de Reiderwolderpolder hun vertier vonden.


Gaarkeuken
Gaarkeuken (Gronings: Goarkeuk'n of Goarkeuken) is een gehucht net ten zuiden van Grijpskerk, gelegen aan het Van Starkenborghkanaal in de provincie Groningen.
Het gehucht heeft zijn naam te danken aan de gaarkeuken, dat wil zeggen een eenvoudig restaurant (annex café). Deze gaarkeuken stond bij het verlaat in de vaarverbinding van Groningen met Friesland.


Doodstil
Doodstil is een gehucht in de gemeente Eemsmond in de provincie Groningen. Doodstil ligt ongeveer 3 km ten zuiden van Uithuizen en 20 kilometer ten noorden van de stad Groningen.
De naam komt waarschijnlijk van de mansnaam Doode of Doede. De naam Doede is nog steeds algemeen als voornaam in gebruik in Friesland en Groningen en leeft ook voort in achternamen als Dooijes, Doma en Doema. De naam 'Doodstil' betekent: de brug van Doode.


Nummer Eén
Nummer Eén is een buurtschap n West Zeeuws-Vlaanderen. De buurtschap ligt aan de Westerschelde, tussen Breskens en Hoofdplaat in.
De naam is te danken aan het feit dat dit het eerste kavel van de Hoofdplaatpolder betrof.


Gulpen
Gulpen (Limburgs: Gullepe of Gulpe; laatste benaming volgens Veldeke)) is een plaats in het Zuid-Limburgse Heuvelland.
De plaats zelf ontleent haar naam aan het riviertje de Gulp, dat dwars door het centrum van het dorp loopt en het dorpsgezicht typeert.


Numero Dertien
Numero Dertien (Gronings: Nummer Dattien) is een gehucht in de gemeente Veendam in de provincie Groningen. De naam verwijst naar de dertiende zijwijk van de Ommelanderwijk.Muggenbeet
Muggenbeet (Nedersaksisch: Moggebiet) is een buurtschap in de gemeente Steenwijkerland, in de Kop van Overijssel, in de provincie Overijssel.
De naam Muggenbeet heeft niets te maken met de beet van het insect mug. Het is een verbastering van Mücken Beecke, Oudsaksisch voor kleine beek.Amen
Amen is een esdorp in het zuid-westen van de gemeente Aa en Hunze in de provincie Drenthe.
Amen betekent: nederzetting aan de Aam. Een andere optie is, dat de n achter Ame-Aam kan worden verklaard uit het achtervoegsel -anna of -inna, dat vooral bij waternamen voorkomt.

 


Schuinesloot
Schuinesloot is een dorp behorend tot de gemeente Hardenberg in de Nederlandse provincie Overijssel. Het dorp heeft ongeveer 1000 inwoners. De naam verwijst naar een sloot die 'schuin' door het gebied loopt.

Link
* Geinige plaatsen in Nederland (deel 1)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.