Translate

maandag 19 december 2011

Pleidooi voor de Nederlandse keuken

Een Chinees Restaurant, een Indisch Restaurant, een Italiaans Restaurant, een Argentijnse Restaurant, een Griekse Restaurant en zo kun je nog wel even doorgaan. Ieder land heeft inderdaad zijn eigen keuken. Behalve Nederland. Dat laat zijn eigen specifieke Nederlandse gerechten - minimaal 79, volgens Wikipedia - verpieteren. Waar is de man of vrouw, die zich opwerpt als behoeder van het Nederlandse culinaire erfgoed?


Belgische krakelingen en winterbrood
Jeroen Thijssen is er afgelopen zaterdag in het dagblad 'Trouw' gelukkig mee begonnen. Hij wijst erop, dat de Belgische Krakelingen en het einde-winterbrood (uit Geraardsbergen) wel op de lijst van het Culturele Werelderfgoed van de UNESCO staan. Evenals bv. de Franse gastronomische maaltijd.

Brabants worstenbroodje
Thijssen: 'Dat Unesco sinds 2010 voedsel als culturele waarde erkent, is volkomen terecht. Voedsel, en vooral voedselbereiding, is Cultuur met een grote C. Maar veel te eten staat er dus nog niet op de lijst. Het is bovendien een schande dat wij er niet opstaan. Daar moeten we verandering in brengen. Nederlands culinair erfgoed op de wereldlijst van Unesco. Wie doet er mee? Het hoeft geen bedreigd gerecht te zijn, als het maar echt Nederlands is. Op Wikipedia staat een lange lijst. Van balkenbrij tot watergruwel, van kuise zusterkoeken tot zuurvlees. Er ontbreekt ook het een en ander. Waar is bijvoorbeeld drie-in-de-pan? En ook mijn voordracht staat er niet op. Ter ere van de provincie, die mij als zoon heeft opgenomen, nomineer ik het Brabantse worstenbroodje.'

Zuurkool met poten en oren
Zo zijn er waarschijnlijk nog veel meer streekgerechten op te noemen, die een nominatie verdienen. Ik kandideer poten en oren (gebrutsel), een degelijk streekgerecht van de Noord-Veluwe. En ik wacht met smart op een echt Nederlands Restaurant met een Michelinster. Dat moet met 71 specifiek Nederlandse gerechten toch te doen zijn? Waar is de culinaire VOC-mentaliteit?

Lees ook:
* Warme chocolademelk wordt weer populair
* De gehaktbal: weer helemaal hip in crisistijden
* Koefnoen wil Michelin ster voor de Nederlandse keuken

Linken
* Wikipedia: Lijst van Nederlandse gerechten, inclusief de bereidingswijzen
* UNESCO-lijst (Nederlands)
* UNESCO-lijst (Engels)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.