Translate

dinsdag 20 december 2011

Wim Kan, de vader van de eindejaarsconference

Ze komen er weer aan, de oudejaarsconferences. Dolf Jansen bijt vanavond op TV om 23.00 uur bij Paul en Witteman op Ned. 1 de spits af. Met een conference op basis van ingezonden grappen door gewone mensen. Crowdsourcing heet dat.

Wim Kan kan het beste als de vader van de eindejaarsconference omschreven worden. Wie De Dagboeken van Wim Kan heeft gelezen weet het: hij was geen gemakkelijke man. En ook niet een vrolijke Frans, maar eerder wat zwaarmoedig, zoals de meeste komieken.

Begin
Hij begon in 1954 met zijn oudejaarsconference voor de radio en vroeg daarvoor duizend gulden. Hij wenste dat de conference zonder de toen gebruikelijke censuur werd uitgezonden en dat gebeurde. Aldus meldt Wikipedia, die we ook hierna citeren.Politici op de hak
In 1956, 1958, 1960, 1963 en 1966 volgden er nog meer conferences, altijd bij de VARA. Het unieke eraan was dat hij politici van alle gezindten op de hak nam, ook van zijn eigen zuil. In 1973 hield Kan zijn eerste oudejaarsconference voor de televisie. Het werd een groot succes en hij brak alle kijkcijferrecords. De 8,8 die de kijkers eraan gaven is nog altijd de hoogste waardering. Van de elpee van de oudejaarsconference gingen er zo'n 300.000 over de toonbank. Ook de conferences van 1976 en 1979 werden successen. Zozeer zelfs dat veel mensen zich menen te herinneren dat Kan élk jaar een conference heeft uitgezonden. In 1981 gaf Kan een interview in de 'Alles is anders show' van Aad van den Heuvel. Dit optreden liep uit op een Oudejaarsconference van een half uur.

Tiptop
Kan was altijd heel kritisch over zijn eigen werk. Alles moest tiptop in orde zijn. Eerdere opnamen van voorstellingen van hem op 14 januari 1969 en 14 mei 1973 werden nooit op televisie uitgezonden omdat hij er zelf niet tevreden over was. Ook bij latere oudejaarsconferences was het altijd weer spannend of Kan toestemming zou verlenen voor uitzending van het materiaal.

Spiekborden
Kan richtte zich in zijn conferences voornamelijk op de politieke actualiteit. Met zijn imitaties van Joseph Luns, Dries van Agt en Joop den Uyl had hij de lachers op zijn hand. Hij kon niet de hele voorstelling uit zijn hoofd spelen. Daarom had hij altijd zijn bekende spiekborden aan de rand van het toneel liggen. Zijn stoeltje en wijnkoeler waren de enige attributen op het toneel. Ru van Veen achter de piano en Corry Vonk, zijn echtgenote, altijd aan zijn zijde.

1982: laatste conference
In 1982 kreeg Corry Vonk een hersenbloeding. Hierdoor kon Kan zich minder goed op de Oudejaarsconference van dat jaar concentreren en aan de televisie-uitzending kon minder aandacht worden besteed. Toch werd de registratie als een topper gezien ook al was een andere cabaratier op het andere net.

Linken
* Wim Kan: Oudejaarsconference 1982
* Wim Kan doet Joop Den Uyl en Dries van Agt na
* Wim Kan-Wikipedia
* Website Dolf Jansen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.