Translate

zondag 13 mei 2012

Nederland en België in Top-tien van beste plaatsen voor Moeders

Moederdag wordt gevierd ter ere van het moederschap. Nederland staat tiende op de lijst van landen, waar moeders het beste kunnen leven. Een Belgische Moeder heeft het nog beter met de achtste plek. Juffrouw Truus van de twaletten vertelt haar moedergevoelens aan Wim Ibo.


Moedercultus
De moderne Moederdag wordt meestal in maart, april of mei gevierd. Dit verschilt echter per land. In Nederland, België en vele andere landen valt Moederdag op de tweede zondag in mei. Het vereren van moeders gaat terug op de moedercultus in het klassieke Griekenland. De formele moedercultus met ceremonies voor Cybele of Rhea, de Grote Moeder der goden, werd overal in Klein-Azië beoefend op de ides (15e dag) van maart.

Tiende en achtste
Nederland is voor moeders de tiende beste plaats om te wonen. België doet het nog beter met een achtste plek. Dat blijkt uit een onderzoek van Save the Children, een internationale organisatie voor ontwikkelingssamenwerking die zich inzet voor het welzijn van kinderen. Zij stelden ook vast dat mama's in Noorwegen in de beste omstandigheden leven, terwijl moeders in Niger het moeilijkste leven hebben. In het onderzoek worden de leefomstandigheden voor moeders in 165 landen met elkaar vergeleken. Factoren als gezondheid, onderwijs, voeding en de economische situatie in het land zijn bepalend.

Top-10
Top 10 van de beste plaatsen voor moeders:
 1. Noorwegen
 2. IJsland
 3. Zweden
 4. Nieuw-Zeeland
 5. Denemarken
 6. Finland
 7. Australië
 8. België
 9. Ierland
10. Nederland/Verenigd Koninkrijk

Top 10 van de slechtste plaatsen voor moeders:
 
1. Niger
 2. Afghanistan
 3. Jemen
 4. Guinee-Bissau
 5. Mali
 6. Eritrea
 7. Tsjaad
 8. Soedan
 9. Zuid-Soedan
10. Democratishe Republiek Congo

Bekijk
* Juffrouw Truus van de twaletten over 'Moederdag'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.