Translate

woensdag 22 mei 2013

Glossy over en moderne bewerking van boek Thomas a Kempis

Thomas a Kempis schreef het beroemde boek 'De Imitatione Christi' (Over de navolging van Christus). Volgens sommige is dit het, op de bijbel na, meest verspreide boek ter wereld in de late middeleeuwen. Maar Thomas schreef meer boeken. Jacques Koekkoek publiceerde de afgelopen jaren werk van Thomas a Kempis: 'Het leliedal' (2010), 'Brevier' (2012), dat bestaat uit een aantal dagteksten uit verschillende werken van Thomas en recentelijk een moderne bewerking van 'Het leven van Jezus Christus'. Verder verscheen er zopas ook een heuse 'glossy' over deze moderne devoot met als titel (uiteraard!) 'Thomas'.


Fraaie glossy
Al bijna 25 jaar probeert de stichting Thomas a Kempis het gedachtegoed van de Moderne Devotie en in het bijzonder van Thomas a Kempis te bewaren en levend te houden. Dit doet zij in Zwolle en een steeds wijdere kring daaromheen. Ter ere van het 25-jarig jubileum heeft de stichting recent daarom de fraaie glossy uitgebracht, met als titel 'Thomas'. Het gedachtegoed van Thomas a Kempis wordt op unieke wijze toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Bekende en onbekende Nederlanders vertellen over hun leeservaringen met Thomas' bestseller 'De navolging van Christus'.

Moderniserende vertaling
Jacques Koekkoek verzorgde opnieuw een moderniserende vertaling van één van de andere boeken van Thomas, namelijk 'Het leven van Jezus Christus. Gebeden en overdenkingen'. Hij plaatste er een nuttige inleiding voor. Het uitvoerige werk past in het genre van de middeleeuwse passieliteratuur.

Amersfoort
Koekkoek is ook betrokken bij activiteiten rond de Moderne Devotie in Amersfoort. De stichter ervan was Geert Groote, die als boeteprediker door Nederland trok en ook Amersfoort aandeed. Vrijwel alle Middeleeuwse kloosters en kapellen in Amersfoort zijn onder invloed van de Moderne Devotie tot stand gekomen. Morgen (donderdag 23 mei 2013) wordt er een wandeling gehouden langs deze plekken o.l.v. Jacques Koekkoek. Start: om 10.30 uur voor de St. Joriskerk. Duur: ongeveer anderhalf uur. Aanmelding kan nog via e-mail: fam-koekkkoek@kpnmail.nl of tel. (033) 4618152.

Linken
* Het leven van Jezus Christus: te bestellen als boek
Het leven van Jezus Christus: download voor iPhone, iPad of iPod
* Video: Unieke glossy over de wereldberoemde spiritualiteit van Thomas a Kempis

Lees ook
Nieuw Brevier van mysticus Thomas à Kempis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.