Translate

zondag 15 december 2013

Moeders van nu veel minder actief dan vijftig jaar geleden

Geen topmanager kan op tegen de werkdruk van een moeder, die een job, het huishouden en de zorg van de kinderen moet combineren en daarbij vaak nog steeds te weinig op de mannelijke helft van het gezin kan rekenen. En toch zijn de moeders van nu heel wat minder actief dan de vrouwen in de jaren zestig, zo blijkt uit een Amerikaans rapport.


50.000 vrouwen
Niet alleen kinderen worden luier, ook hun moeders brengen meer tijd door op de sofa, zo blijkt uit een onderzoek van de University of South Carolina dat zich baseert op de activiteitlogs van 50.000 vrouwen over een periode van 45 jaar.

Elf en veertien uur minder
Volgens het rapport zouden moeders met kinderen tussen vijf en achttien jaar in 2010 wekelijks gemiddeld 20,9 uur fysiek actief zijn geweest, ongeveer elf uur minder dan in 1965. Moeders met kinderen jonger dan vijf waren 29,7 uur per week actief bezig, een daling van bijna veertien uur. Onder fysieke activiteit wordt zowel koken, schoonmaken, spelen met de kinderen en sporten gerekend.

Technologische vooruitgang
Dat vrouwen minder actief zijn, kan in zijn geheel worden toegeschreven aan de technologische vooruitgang. Vijftig jaar geleden waren (af)wasmachines en droogkasten immers geen vaste waarde en ook andere huishoudtoestellen maakten klusjes in huis een pak simpeler.
De onderzoekers wijzen er wel op dat die technische vooruitgang ook een negatieve impact had op de fysieke activiteit. Zo had de vrouw des huizes in 1965 vaak geen eigen auto ter beschikking en dus werden korte afstanden (naar de winkel) te voet of met de fiets gedaan, maar het was vooral komst van het internet en goedkope televisies die in de jaren negentig voor een ‘dieptepunt in de fysieke activiteit van mama’s’ zorgden.

Gewichtsproblemen
Volgens professor Edward Archer, die het onderzoek leidde, is het ook door die veranderende tijdsinvulling dat meer Amerikanen kampen met gewichtsproblemen. ‘De activiteit van de moeder heeft ook een effect op haar omgeving, en op het gedrag van haar kinderen. Dat dit generatie na generatie achteruitgaat, is geen goede zaak voor de volksgezondheid’, aldus Archer.

Bron: De Standaard

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.