Translate

zondag 1 maart 2015

Slavinken zijn moddervet, te zout en soms bedorven

Dat was wel even een dreun. Want juist slavinken zijn toch zo lekker. Maar helaas, die heerlijke Hollandse in spek gewikkelde rolletjes gehakt, zijn juist vaak moddervet, te zout en soms zelfs bedorven. Dat concludeert de Consumentenbond in een dinsdag verschenen onderzoek.


15 merken
De onderzoekers namen 15 merken slavinken onder de loep. Liefst 1 op de 3 slavinken bleek op de uiterste houdbaarheidsdatum bedorven. Het gaat om de biologische slavinken van Bio+, Ekoplaza, Dirk en AH Puur & Eerlijk, en de vinken van Aldi. De Oldenburger slavink van Lidl kwam als slechtst uit de bus met een 2,5 als rapportcijfer. 'Van veel slavinken is de kwaliteit niet meer goed op de 'te gebruiken tot'-datum, en soms zelfs op de dag van aankoop al niet meer', constateert de consumentenorganisatie. Hoewel er veel bacteriën werden aangetroffen, zaten er gelukkig nauwelijks ziekmakers in de vleesrolletjes.

Hoogvliet het beste
De best scorende slavink van Hoogvliet haalde maar een krappe voldoende (5,6), gevolgd door AH Ambacht en 'Slavinken van de chef' van Coop. Alleen de Hollandse Bio-slavinken van Ekoplaza scoren redelijk op vetgehalte, alle andere vinken krijgen hier het testoordeel matig tot slecht. Opvallend is dat de vetste vink, van Plus, zo'n 10 gram meer vet bevat dan op het etiket staat aangegeven. In de Ekoplaza slavink zit juist 10 gram minder dan het etiket vermeldt. Slavinken zijn behalve vet ook vaak erg zout.

Snel bakken en eten
De Consumentenbond adviseert om slavinken zo snel mogelijk na aankoop te eten en ze goed door te bakken.

Link
* Het volledige onderzoek van de Consumentenbond

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.