Translate

woensdag 27 mei 2015

Binnen budget blijven leer je in 'het landje apart': Zeeuws-Vlaanderen

Het is schering en inslag: een grootschalige bouw of verbouwing, die veel duurder uitvalt dan begroot. Zelden of nooit hoor je, dat iets binnen de begroting is gebleven en dat de tijdsplanning gehaald is. Behalve in 'het landje apart': Zeeuws-Vlaanderen!



Paleis: 25 miljoen meer
Vers in het geheugen liggen de HSL-Zuid en de Noord-Zuidlijn, die langer duurden om te bouwen dan voorzien en  ook meer kostten dan verwacht. Zeeland werd onlangs opgeschrikt door de affaire rond de Sloeweg op het eiland Walcheren. De verdubbeling van deze weg wordt 19 miljoen euro duurder dan verwacht. Gisteren werd bekend, dat de verbouwing van paleis Huis ten Bosch bijna 60 miljoen euro gaat kosten; 25 miljoen euro meer dan was begroot.

Sluiskiltunnel
Het lijkt verstandig, dat eens lering wordt getrokken uit de ervaringen met twee tunnels in 'het landje apart', namelijk in Zeeuws-Vlaanderen. Het betreft om te beginnen de Sluiskiltunnel onder het Kanaal Gent-Terneuzen die dinsdag 19 mei j.l. door koning Willem-Alexander en koningin Maxima werd geopend. Dat was ruim vijf weken eerder dan gepland. De tunnel werd ook ruim binnen het budget opgeleverd. De kosten vallen circa 25 miljoen euro lager uit! En met bij de bouw op 1,3 miljoen gewerkte uren slechts vier ongevallen met verzuim.

Westerscheldetunnel
Eerder was al een soortgelijk kunststukje afgeleverd met de Westerscheldetunnel. Ook dit was een succesvol project, in de zin dat het binnen begroting gebouwd is, redelijk op tijd af
was en ongeveer evenveel verkeer genereert als van tevoren voorzien is. Op 14 maart 2003 is deze tunnel geopend.

Linken
* Video: Sluiskiltunnel: nieuwe entree Terneuzen
* Sluiskiltunnel geopend door Koning Willem-Alexander
* De Westerscheldetunnel: een succesvol grootschalig transportinfrastructuurproject

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .