Translate

woensdag 1 juli 2015

Het trucje waarmee je snel(ler) in slaap valt, ook bij hitte

Al weer een uitslag van een wetenschappelijk onderzoek, dat ons goed in de oren klinkt. Minstens één voet buiten je lakens houden, zorgt ervoor dat je veel sneller in slaap valt én dat je ook beter slaapt. Dat vertelt onderzoekster Natalie Dautovitch aan Science of US . Of het werkt? Probeer het maar eens uit tijdens deze warme dagen! Of ligt u dan al met de voeten bloot?


Oorzaak
Waarom het trucje helpt? Dat komt volgens Dautovitch door het verband tussen slaap en temperatuur. Wanneer je in slaap valt daalt je lichaamstemperatuur. In de diepste slaapcyclus is je lichaamstemperatuur het laagst, gemiddeld zo'n twee graden minder dan normaal. Door je voet(en) buiten je lakens te houden, daalt je lichaamstemperatuur sneller waardoor je ook sneller in slaap valt.

Voeten
Maar waarom specifiek de voeten? "Voeten zijn helemaal onbehaard en zijn voorzien van bloedvaten die erg dicht tegen de huid aanliggen en je lichaam helpen bij de regeling van de temperatuur. Daarom daalt je lichaamstemperatuur sneller als specifiek je voeten niet ingestopt zijn," sluit Dautovitch af.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.