Translate

vrijdag 11 september 2015

Cowboyverhaal over wormen en begraven

'Ik wil niet opgegeten worden door de wormen'. Deze argumentatie hoor ik nog wel eens bij mensen, die kiezen voor crematie en niet voor begraven. Ik heb het ook heel lang geloofd. dat van die wormen. Maar het is een hardnekkig cowboyverhaal.


Angstverhaal
In Trouw zegt een psychologe over dit soort angstverhalen, die soms ook bij kinderen leven. "Het neemt veel angst weg als je de cowboyverhalen ontkracht. Een lichaam onder de grond wordt niet opgegeten door de wormen. Het droogt langzaam in".

Te diep voor wormen
"Als er begraven wordt volgens de voorschriften van de wet, ligt een lijk onder een laag van ten minste vijftig centimeter aarde. En dat is te diep voor wormen. Bij de ontbinding zijn het veel meer de zuurstof in de grond en de in het lichaam en de omgeving aanwezige bacteriën die het ontbindingsproces in gang zetten en aan de gang houden", lezen we na wat googelen.

Hoe lang?
Hoe lang het duurt het voor stoffelijke resten zijn vergaan? Dat is van verschillende factoren afhankelijk. De samenstelling van de grond, de toestand van het stoffelijk overschot, de kist en de weersomstandigheden hebben invloed op de snelheid waarmee het lichaam vergaat. In het algemeen duurt het 10 tot 15 jaar voordat een lichaam is vergaan. Als een persoon veel medicatie heeft gehad, gaat dit zelfs nog sneller.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.