Translate

vrijdag 22 januari 2016

Belgische gezinnen verslaan Nederlandse als rijkste van Europa

Volgens een studie van ING zijn de Belgische gezinnen de rijkste van Europa: sinds 2007 werden de Belgen maar liefst 17 procent rijker. Nederland werd ruim verslagen en volgt op afstand, maar wel als nummer twee.450.000 euro
Als je de waarde van het vastgoed optelt, samen met alles wat op de bank staat en de waarde van de beleggingen (ook pensioensparen en levensverzekering), minus alle openstaande schulden, dan bezit een gemiddeld Belgisch gezin zo'n 450.000 euro. Dat meldde Het Nieuwsblad gisteren op basis van een Europees onderzoek van ING.
De Belgische gezinnen doen het daarmee een stuk beter dan de rest van Europa: die hebben gemiddeld zo'n 255.000 euro. Sinds het begin van de eurocrisis in 2007 nam de Belgische rijkdom met maar liefst 17 procent toe. En als je de cijfers vanaf 2000 bekijkt (toen de Belgen gemiddeld 250.000 euro hadden), is hun vermogen bijna verdubbeld.

Huizenmarkt
Maar waarom doet België het zoveel beter dan andere Europese landen? Volgens Julien Manceaux, senior economist bij ING-België, heeft dat vooral met de huizenmarkt te maken. "Door de stijgende vastgoedprijzen is ons onroerend vermogen gestaag gegroeid. Een huizencrisis zoals in Spanje hebben wij niet meegemaakt. En onze beurs heeft zich ook sneller hersteld dan de rest van Europa, waardoor het financiële vermogen vroeger aan een inhaalbeweging begon. De netto rijkdom per gezin begon in sommige landen pas vanaf eind 2013 weer te stijgen, ruim twee jaar later dan bij ons."
De Belg is volgens Manceaux ook voorzichtiger. "We beleggen minder in risicovollere producten als aandelen, obligaties en dergelijke. Daardoor krijgt ons financieel vermogen minder klappen wanneer de beurs - zoals nu - woelige tijden beleeft." Dat hoeft zich echter niet meteen te vertalen in meer rijkdom. "De hogere klassen hebben doorgaans meer risicoproducten in hun portefeuille. Dat is nadelig voor hun vermogen in crisisperiodes, maar daarna komen ze er wel weer sneller ­bovenop."

Nederland tweede rijkste land
De Belgen verslaag met hun rijkdom duidelijk Nederland, dat wel op de tweede plaats staat met gemiddeld 350.000 euro per gezin, dus zo'n 100.000 euro minder dan de Belgen.

Bron: Het Laatste Nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.