Translate

zondag 9 oktober 2016

Wijn helemaal niet zo gezond: "Elk glas is er één te veel"

Ik drink slechts twee glazen (witte) wijn per maand en verder geen bier of sterke drank. Maar zelfs dat blijkt niet gezond! Terwijl ik nog wel vele keren had gelezen, dat één of twee glazen wijn per dag gezonder zouden zijn dan helemaal niet drinken.Je reinste onzin, beweert de Nederlandse psychiater René Kahn nu. "Elke tien seconden overlijdt iemand op aarde aan de gevolgen van alcohol," zo verklaart hij in het Belgische blad 'Humo'.
Het is niet zo dat de Nederlandse hoogleraar niet van alcohol houdt, vertelt hij aan het weekblad. Hij drinkt wel eens graag een biertje. Wat hem dan wel zo tegen de borst stoot? Dat mensen de voorbije jaren zo in verwarring zijn gebracht met het verhaal dat één of twee glazen per dag 'gezond' is. "Sommigen lijken zelfs te geloven dat drie glazen geen kwaad kunnen."

Op je gezondheid
Is die volkswijsheid dat een glas rode wijn je zou beschermen tegen hart- en vaatziekten dan helemaal van de pot gerukt? Volgens Kahn wel: "Iedereen lijkt dat te geloven, terwijl het niet waar is." Tijdens de periode waarin hij zetelde in de Nederlandse Gezondheidsraad wou hij alcohol meer dan eens tot één van de agendapunten maken, maar steeds kwam er iets anders tussen.
En dus schreef hij er het boek 'Op je gezondheid?' over. Want "na tabak is alcohol wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak die je zelf kunt voorkomen. Elke tien seconden overlijdt iemand op aarde aan de gevolgen ervan, dat zijn in totaal 3,3 miljoen mensen per jaar," stelt hij in Humo.

Mythe
Zijn betoog komt overeen met mythe 70 ('Rode wijn is goed voor het hart') in het boek 'Voedingsmythes' van hoogleraar Voedingsleer Martijn Katan. 'Alcohol is een belangrijke oorzaak van geweld en ongelukken, waar vooral jongere mensen door worden getroffen. Alcohol is ook een oorzaak van kanker. Minder drinken is een van de weinige dingen die je als vrouw kunt doen om je risico op borstkanker te verminderen.' Zijn conclusie: 'bier, wijn en sterke drank drink je voor je plezier, gezond zijn ze niet. Zo simpel is het'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.