Translate

zaterdag 11 maart 2017

Vreemde zaken vergeten in trein

Het vreemdste ding dat vorig jaar verweesd in een NS-trein achterbleef, was een kinderrolstoel met infuusstandaard. Hoe een treinreiziger zoiets kan 'vergeten', voor de bemanning van het Centraal Bureau Gevonden Voorwerpen is het een raadsel.


'Misschien had de trein waarin de rolstoel werd gevonden wel zoveel vertraging opgelopen dat het kind in de rolstoel in de tussentijd genezen was', grapt de leidinggevende van het NS-depot in Utrecht.

112 duizend voorwerpen
In 2016 vonden mensen bijna 112 duizend gevonden voorwerpen in NS-treinen, de Thalys en op NS-stations. Dat is 11 procent meer dan een jaar eerder, terwijl het aantal treinreizigers veel minder hard steeg. Die snelle toename doet zich al een aantal jaren op rij voor. Dan hebben we het dus niet over afval, maar om voorwerpen van (vooruit, soms geringe) waarde. 'Hoe het komt dat mensen steeds meer spullen in de trein achterlaten weten we niet', zegt de leidinggevende. 'Misschien is het een gevolg van de wegwerpmaatschappij of worden mensen slordiger omdat verzekeringsmaatschappijen de waarde van de verloren spullen toch wel vergoeden.'

Twintig bakken vol
De vijf aanwezige medewerkers van het NS-depot willen niet met hun naam in de krant, omdat ze in het verleden bedreigd zijn door mensen die hun spullen kwijt waren. Ze zitten geconcentreerd achter hun computer, op zoek naar de eigenaren van de bonte verzameling spullen die vandaag weer is binnengekomen. 'Elke dag krijgen we wel twintig bakken vol gevonden voorwerpen binnen', zegt de leidinggevende.

Online doorgeven
Op het bureau van een van de depotmedewerkers ligt een bruine knuffel met een label aan zijn poot. Daarop staat waar en wanneer het speelgoeddier gevonden is. De man doorzoekt de database in de hoop dat de eigenaar van het pluche beest zich inmiddels heeft gemeld en ergens zijn contactgegevens heeft achtergelaten. Treinreizigers die iets kwijt zijn kunnen telefonisch of online doorgeven wat ze verloren zijn, hoe het voorwerp eruit ziet en waar en wanneer het vermist raakte.

Lees het gehele artikel in De Volkskrant
* Een kijkje in het gevonden voorwerpendepot van de NS: longboards, sneeuwkettingen en een peperdure viool

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.