Translate

woensdag 8 november 2017

95 stellingen Luther slechts op prikbord

Het was voor mij zo'n mooi heroisch beeld: reformator Maarten Luther, die op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen tegen de aflaat vol passie op de deur van de Slotkerk in Wittenberg vastplakt.En dat onder het toeziend oog van een grote schare volgelingen, die hem om deze manhaftige daad zo trots bewondert.

Prikbord
Maar helaas, de Amerikaanse historcus Craig Harline veegt in Trouw van vandaag de vloer aan met mijn mooie beeld. We citeren:
'Het beeld van Luther dat hij ze daar aanplakt als een soort uitdaging aan de kerk en er een hele menigte staat te kijken, is in ieder geval helemaal verkeerd. De deur van de slotkerk was het nieuwsbord, het prikbord van de universiteit, waar alle bekendmakingen en stellingen op werden geplakt. Hij had als professor het recht om zo over alle onzekere leerpunten te disputeren en de aflaat was zo'n onzeker onderwerp. Zijn 95 stellingen waren controversieel en hebben tot sterke reacties geleid, maar het moment, dat ze al dan niet op de deur zijn genageld, heeft geen betekenis'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.