Translate

zaterdag 31 augustus 2024

Minder moorden, maar weinigen geloven het. Waarom?

De feiten zijn duidelijk: in 2023 werden in Nederland 125 slachtoffers van moord- en doodslag geregistreerd. Dat zijn er 18 minder dan in 2022, meldt het CBS. Dus moorden nemen af. Toch geloven maar weinigen het. Waarom is dat het geval?

Diepzinnige van alles-en-nog-wat
Mijn geliefde dagblad Trouw tracht het te achterhalen en haalt er via een interview met een hoogleraar van alles en nog wat bij. ‘Moord is een uitzonderlijke fenomeen en heeft ook een eigen sensatiewaarde. Mensen zoeken hiervoor graag een verklaring buiten zichzelf. Mythen hebben de maatschappelijke functie om belangrijke zaken naar voren te brengen en veranderen dan ook door de tijd heen. Ze laten zien dat mensen zich zorgen maken over migratie, jongeren of vrouwenrechten’. 

55 jaar geleden: 1 moord
Maar mijn docent Sociologie -meneer Hilbers- gaf 55 jaar geleden al een veel helderder verklaring. Want ook toen waren de feiten rond moorden in Nederland anders dan de gevoelens.  Hij legde het fenomeen als volgt uit: 1 moord krijgt bij de eerste keer al op vele manieren aandacht. Zoals bv. op de Journaals op Radio en TV, in de actualiteitenrubrieken van de verschillende omroepen, in de landelijke, regionale en plaatselijke kranten, op verjaardagsvisites en noem maar op. Vervolgens wordt de volgende dag in diezelfde media opnieuw aandacht besteed aan de moord. De dader is al dan niet opgepakt door de politie, het motief van de dader is al dan niet bekend, enz. Twee dagen daarna staat de moord opnieuw prominent in ‘de media’, want de dader was opgespoord! Helaas was het motief nog niet helemaal onduidelijk. Drie dagen daarna opnieuw veel media-aandacht. Het motief was inmiddels ook bekend, dus nieuws! De kranten en tijdschriften kunnen nu diepgaande achtergrondartikelen publiceren over de moord, de dader, het slachtoffer en het motief. Kortom, dagenlange aandacht voor de moord. Maar het blijft maar 1 moord, ook al lijkt het alsof er iedere dag een moord plaats vindt!

Nieuwe media en nieuwe journalistiek
Sinds 55 jaar is er het nodige in medialand veranderd. Het internet met haar sociale media is er bij gekomen, inclusief de nieuwsvoorziening via deze media. Berichten over de moord en het commentaar daarop verschijnen volop ook op X en Facebook  Het aantal TV-zenders en radiozenders heeft zich flink uitgebreid. De - toch zeker 10- praatprogramma’s op TV en Radio buitelen over elkaar heen op zoek naar aansprekende onderwerpen als een moord. (Bijna) iedere zichzelf respecterend krant heeft inmiddels zijn speciale misdaadjournalist. Er zijn zelfs aparte programma’s over criminaliteit. Na jaren worden oude moorden (‘cold cases’) nieuw leven ingeblazen vanwege ‘nieuwe ontwikkelingen’.  En zo kun je eindeloos doorgaan. 

Nog steeds 1 moord
Kortom, zoals 55 jaar geleden 1 moord al veel media-aandacht kreeg, zo is die publiciteit daarover sindsdien minstens twee of drie of zelfs nog meer keer toegenomen. En meer dan ooit denken we dat het aantal moorden ieder jaar hoger wordt. Terwijl dat feitelijk onjuist is. Leefde meneer Hilbers nog maar, dan kon hij het nog eens een keer helder uitleggen.

zondag 25 augustus 2024

Kranprie de Het Binnehof

Vandaag is de Grand Prix van Zandvoort. Maar er is nog een tweede Kranprie mogelijk. Aldus Jacobse en Es.

Als het Binnenhof straks leeg is kunnen we er net zo goed een 'Kranprie de Het Binnehof' organiseren, toch? De heren F. Jacobse en Tedje van Es van de Tegenpartij hebben in 1988 al het plan gelanceerd om een Kranprie de “Het Binnenhof” te houden in onze Hofstad. 

Bekijk het idee verder op YouTube" 
* Kranprie de Binnehof

vrijdag 23 augustus 2024

Wandelaar gedood door runderen

Wandelaar (67) in Limburgs natuurgebied gedood door runderen

De discussie over de wolf is nog maar net op gang of koeien vallen een wandelaar aan. Dat is niet de eerste keer.
Willen wij nog wel koeien in Nederland?

Tweet van Bertus Buizer

woensdag 21 augustus 2024

De ‘Femke Bol route’ door Park Schothorst wordt dit najaar gerenoveerd

De gemeente Amersfoort gaat dit najaar de ‘Femke Bol route’ door Park Schothorst in Amersfoort en Hoogland controleren. Markeringen op verschillende plaatsen zullen opnieuw worden aangebracht en vernieuwd. 


Eerbetoon
De ‘Femke Bol Route’ is een eerbetoon aan de Amersfoortse atlete, die drie medailles (goud, zilver en brons) won op de recente Olympische Spelen in Parijs. Op het informatiebord bij de ingang van het clubhuis van atletiekvereniging Altis is het volledige traject te bekijken. Mede bij deze atletiekvereniging is voor een belangrijk deel de basis gelegd voor de schitterende carrière van Femke Bol.

Link 
Lees er meer over op de website van de Vereniging Dorpsbelangen Hoogland 

zondag 18 augustus 2024

Dit is de enige en echte nummer 1

 

Nummer Eén

Nummer Eén is een buurtschap n West Zeeuws-Vlaanderen. De buurtschap ligt aan de Westerschelde, tussen Breskens en Hoofdplaat in.

De naam is te danken aan het feit dat dit het eerste kavel van de Hoofdplaatpolder betrof.

donderdag 8 augustus 2024

Femke Bol route door Amersfoort en Hoogland

Rond en in het mooie Park Schothorst, gelegen in Amersfoort en Hoogland, kunt u de ‘Femke Bol route’ wandelen of rennen. Het parcours is 3,7 kilometer lang. Er is ook een kortere versie, speciaal voor de jeugd. 



De route begint bij de ingang van de atletiekbaan van atletiekvereniging Altis aan de Schothorsterlaan, waar Femke regelmatig haar looprondjes trainde. En nu nog loopt, als ze bij haar ouders op bezoek gaat.
De route behoeft wel wat betreft de aanwijzingen -met pins- een actualisering. Maar daar is het nu een mooi moment voor!

Meer informatie
De website van de Vereniging Dorpsbelangen Hoogland (VDH) was zo attent om meer over de Femke Bol route te publiceren. Klik hier voor het artikel