Translate

zondag 1 april 2012

1 aprilgrappen

1 april is de dag waarop men elkaar in het ootje neemt. U wordt voor de gek gehouden of u houdt een ander voor de gek. De herkomst van de 1 aprilgrap is nog steeds onduidelijk.


Niet alleen in Nederland
De traditie om op 1 april grappen te maken bestaat niet alleen in Nederland. De grap komt op ongeveer dezelfde manier in grote delen van Europa voor en is ook bekend in Amerika, Rusland, Australië en Noord-Afrika. Hij wordt voor het eerst vermeld in een Franse bron in 1508. De eerste vermelding in een Nederlandse bron dateert uit 1561. De geschiedenis gaat dus tenminste terug tot het begin van de zestiende eeuw.  

Grappen uit 2010
* Diergaarde Blijdorp verspreidde het bericht dat het van plan was zijn haaien te muilkorven.
* Het Jeugdjournaal meldde dat bij de komende Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni 2010 de slimste kinderen van Nederland, die jonger zijn dan 18 jaar, ook stemrecht krijgen.
* Henk Kesler opperde in een column het idee om de KNVB bekerfinale vanaf het seizoen 2010/2011 in het stadion van FC Twente te laten spelen, tot groot ongenoegen van de Feyenoord-aanhang aangezien de finale altijd in Stadion Feijenoord wordt gespeeld.
* Het Radio 1-programma Met het oog op morgen kondigde enkele dagen voor 1 april aan dat de herkenningsmelodie van het programma, Gute Nacht Freunde van Reinhard Mey, binnenkort zou verdwijnen, hetgeen veel boze reacties van luisteraars opleverde.

Grappen in 2011
* Volgens het Jeugdjournaal blijkt uit onderzoek dat steeds meer kinderen een tatoeage nemen. In een reportage werden kinderen geïnterviewd die net door Henk Schiffmacher waren getatoeëerd.
* Er werd bekend gemaakt dat De Toppers op zoek zijn naar een 5e zanger, en dat dat Dries Roelvink wordt.
* Het Schooltv-weekjournaal zei dat kinderen voortaan verplicht een helm moeten dragen op het schoolplein.
* Radio 2 Limburg meldde dat het Agentschap Wegen en Verkeer op zoek was naar bewoners voor een ecologische woning op het binnenplein van het knooppunt Lummen. De bewoners zouden er gratis mogen wonen, ze moeten wel wekelijks het zwerfvuil uit de bermen opruimen, de hulpdiensten verwittigen bij verkeersongevallen, en er vooral voor zorgen dat de lichten op het verkeersknooppunt gedoofd zijn tussen middernacht en zes uur 's ochtends.

Video's
* 1 april grap 2009 van Bison
* 1 aprilgrap 2011 bij Intratuin in Malden
* 1 aprilgrap Wilfred Genee tegen Johan Derksen

Linken
* Het Meertens Instituut over de geschiedenis van de 1 aprilgrap
* Wikipedia over de 1 aprilgrap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.