Translate

dinsdag 14 april 2015

Ieder kind zijn eigen slaapkamer?!

Vroeger sliep ik samen met mijn oudste broer in één bed in één slaapkamer. Verwarming was er niet. Ik heb onder dat alles niet geleden. Tegenwoordig krijgt bijna ieder kind zijn eigen slaapkamer. 


Vroeger
Het lijfblad van de Vereniging Eigen Huis zette enkele feitjes op een rijtje:
* Tot aan de vorige eeuw is een aparte kamer om in te slapen een luxe geweest, die alleen de rijken zich konden veroorloven.
* Arme mensen - het grootste deel van de bevolking - sliepen met zijn allen in één bed, een stapel strozakken in een hoek of in een bedstee (een bed in een kast, afgesloten met deuren of gordijnen). Huisdieren konden vaak aanliggen, voor de warmte. 
* In herbergen, studentenhuizen, ziekenhuizen en dergelijke deelden totale vreemden het bed - ook als er net iemand in dat bed was gestorven aan een besmettelijke ziekte.
* In de grote, rijke huizen stonden vaak heel veel bedden. Soms had men een 'pronkbed', dat de rijkdom van de bewoners uitstraalde. Het stond in of vlak bij de woonkamer; er werd zelden in geslapen.

Slaapkamer met TV
Tegenwoordig heeft bijna ieder kind zijn eigen slaapkamer. Vaak zelfs met TV. Dat laatste is vooral slecht voor jongens. Jongens van twaalf jaar en ouder worden namelijk gemiddeld dikker als ze een TV op hun slaapkamer hebben, aldus onderzoekers van de Louis Pasteur University in Straatsburg. Meisjes hebben er geen last van. Mijn kleinkinderen zijn allemaal jongens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.