Translate

maandag 27 april 2015

Hoe krijg je een verstopt kind aan het poepen?

Het is een veel voorkomend probleem. Waaraan veel te weinig aandacht wordt gegeven. Maar niet door het dagblad Trouw, dat er vrijdag jl. een prima artikel over schreef. Hierna vindt u de bevindingen van Iris Pronk over poepproblemen bij kinderen.


Uren op de WC
Soms klinkt er een juichkreet uit de badkamer van lezeres. 'Mama, hij is eruit!', roept dan haar zevenjarige dochter. 'Hij' is een drol. 'Hij' blijft soms dagenlang steken in de darmen van het meisje, die al jaren een moeilijke stoelgang heeft. Soms zwelt haar buik op tot een ballon en zit ze uren op de wc in de hoop op verlossing, maar nee. Steeds kleine beetjes, veel vieze broeken.

Wat helpt wel?
Uiteraard heeft lezeres al van alles geprobeerd: extra beweging in de speeltuin. Een dieet met veel vezels, bruin brood, vers fruit en gedroogde pruimen. Ook dringt ze haar dochter glazen water op, omdat veel drinken schijnt te helpen. De geconsulteerde huisarts schreef eerst laxerende siroop voor, daarna een laxerend klysma. Maar veel effect heeft dit alles niet gehad. Wat helpt wel?, wil lezeres graag weten.

Poeppoli
Zo op afstand kan kinderarts Marc Benninga geen diagnose stellen: "Daarvoor weet ik te weinig van dit meisje." Maar uit zijn ervaring in de poeppoli van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam kan hij wel wat algemene informatie geven.

Honderduizend
Om te beginnen: de zevenjarige met verstopte darmen is geen uitzondering. Honderdduizend kinderen in Nederland hebben er last van. "Er is niet veel aandacht voor obstipatie, maar het is een heel groot probleem." Het is ook hardnekkig; uit verschillende binnen- en buitenlandse studies blijkt dat de helft van de patiëntjes na vijf jaar nog steeds last heeft van verstopping, ondanks intensieve behandeling. "Bij ons blijft 10 tot 20 procent van de kinderen klachten houden", zegt Benninga. Waarbij hij aantekent dat zijn poeppoli vooral de moeilijkste gevallen trekt.

Ophoudgedrag
Het lastige van chronische obstipatie is dat de oorzaken niet helemaal duidelijk zijn. "We denken dat het met angst voor pijn te maken heeft", zegt Benninga. De meeste kinderen hebben minstens één keer ervaren dat hun ontlasting hard was en het poepen daardoor pijn deed. Vervolgens gingen ze 'ophoudgedrag' ontwikkelen en raakte hun stoelgang belemmerd.  Psychische problemen kunnen verstopping soms verergeren: pesten op school, ruziënde ouders. Maar volgens Benninga "is dat niet de hoofdmoot". Wat moet deze moeder doen?

Snel laxeren en niet wachten
Het belangrijkste is laxeren, zegt de AMC--arts: "Heel snel en vooral niet wachten." Veel huisartsen kijken het helaas eerst een tijdje aan. Als ze vervolgens laxeermiddelen voorschrijven, doen ze dat voor een te korte periode en in een te lage dosering. Bij ernstige obstipatie: bezoek de gespecialiseerde poeparts, zo luidt Benninga's advies. Zelf dokteren met gedroogde pruimen is bij een gewone, gezonde voeding volgens hem 'onzin'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .