Translate

woensdag 8 april 2015

Waarom zijn Nederlanders de langste mensen van de wereld?

Nederlanders zijn de langste mensen van de wereld. Vrouwen zijn bij ons gemiddeld 1.71 meter groot, mannen 1.84 meter. Maar waarom? Omdat we ons hoofd in ons kikkerlandje steeds boven water moeten zien te houden?


20 cm in 150 jaar
Nederlanders zijn in de afgelopen honderdvijftig jaar gemiddeld twintig centimeter langer geworden. In de achttiende eeuw behoorden de Nederlanders met een gemiddelde lengte van 1.68 meter nog tot de kleinsten. Dat Nederlanders sindsdien zo groot zijn geworden, werd doorgaans toegeschreven aan betere leefomstandiheden, waaronder goede voeding (melk, vlees enz.). Maar ja, ook andere Europese landen kenden steeds betere levensomstandigheden, maar toch groeiden de mensen daar niet evenredig. En een Amerikan groeide over 150 jaar gemiddeld slechts 6 centimeter.

Natuurlijke selectie
Nieuw onderzoek schrijft de toegenomen lengte voornamelijk toe aan natuurlijke selectie. Onderzoeker Gert Stulp van de London School of Hygiene and Tropical Medicine verzamelde gegevens van 94.500 Nederlanders die tussen 1935 en 1967 in het Noorden van het land woonden. Natuurlijke selectie, in combinatie met goede omgevingsomstandigheden, verklaart waarom de Nederlanders zo groot zijn, constateren de onderzoekers in het vakblad Royal Society Journal.

Langere ouders meer (langere) kinderen
Lengte is namelijk zeer erfelijk. Langere ouders hebben vaak langere kinderen dan kleinere ouders, aldus Stulp. Omdat in Nederland langere personen meer kinderen krijgen die ook langer zijn, stijgt de gemiddelde lengte in de volgende generatie.

Om verder te lezen
* Did natural selection make the Dutch the tallest people on the planet?
* Which Country Has the Tallest People?
* Why Are the Dutch So Tall?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.