Translate

dinsdag 6 oktober 2015

Eerste vleermuizen vriendelijke verlichting in Schoondijke

Het is ieder jaar weer raak. Op een mooie zomerse avond zitten we buiten te genieten van de lome avondwarmte. Tegen het moment, dat de straatlantaarns aan flikkeren verschijnt 'Vleer', onze huisvleermuis. Soms alleen, soms vergezeld van één of twee collega's. Ze scheren frank en vrij door de tuin. En verdwijnen na zo'n kwartiertje weer. U begrijpt het, het zijn huisvrienden geworden. Gelukkig worden steeds meer vleermuizen tegenwoordig vriendelijk bejegend. Zoals in het Zeeuws-Vlaamse Schoondijke.

Eerste vleermuisvriendelijke rotonde
Verschillende automobilisten raken daar op een nieuwe rotonde in de war door het rode lichtschijnsel van de lantaarnpalen. Sommigen denken in een rosse buurt te zijn beland. Maar in werkelijkheid rijden de automobilisten op de eerste vleermuisvriendelijke rotonde van Zeeland.


Bat-lampen
Lantaarnpalen bij twee nieuwe rotondes in de rondweg van Schoondijke zijn speciaal voor de vleermuizen voorzien van rode lampen. Vleermuizen zijn een beschermde diersoort. Hun ogen zijn gevoelig voor blauw en ultraviolet licht, maar minder voor oranje- en roodkleurig licht. Daarom heeft Rijkswaterstaat er voor gekozen om hier 'bat-lampen', afgeleid van het Engelse woord bat - ofwel vleermuis- te plaatsen.

Niet verstoren
De nieuwe rotondes bij Schoondijke doorkruisen een vleermuisroute. In de buurt zijn verschillende populaties van vleermuizen te vinden, die heen en weer vliegen naar hun jachtgebied. Volgens de wet mag je leefgebieden van vleermuizen niet verstoren. Soms leidt de verlichting tot vragen bij weggebruikers; volgens Rijkswaterstaat zijn er tot nu toe enkele telefoontjes binnengekomen over de opvallende verlichting.

Elf soorten
Vleermuisdeskundigen vinden de lampen een goed compromis. In Zeeland leven nu elf soorten vleermuizen en de meeste soorten vinden we in West-Zeeuws-Vlaanderen. Als je hun jachtroute blokkeert gaan ze niet direct dood, maar ze raken wel verstoord en wijken uit naar andere gebieden

Bron: Omroep Zeeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.