Moet de pyjama 's nachts uit of aan? Een lezeres uit Zwolle heeft er geregeld discussies over met haar partner. Aan, zegt zij, weinig zo vervelend als een koud bed. Het dagblad Trouw geeft in een artikel raad. We citeren.
Paar graden dalen
Toch heeft in je blootje slapen voordelen, zegt emeritus hoogleraar Ton Coenen, die het boek 'Het Slapende Brein' schreef. "Je lichaamstemperatuur moet een paar graden dalen om in slaap te komen. Als het te warm is in bed, vat je lastiger de slaap. Slaap je naakt, dan kan de warmte makkelijker weg en het lichaam makkelijker afkoelen."
Slechts 15% naakt
De lezeres staat niet alleen. Veel mensen dragen 's nachts het liefst een pyjama. Slechts vijftien procent van de Nederlanders slaapt naakt. "Mensen hebben het graag lekker warm in bed. Wellicht dat een zekere gêne een rol speelt. Vroeger sliep iedereen naakt, daarna hebben we een schaamtegevoel ontwikkeld."
Tips
Als de lezeres geen afscheid wil nemen van haar pyjama heeft Coenen wel een aantal tips. "Draag dunne en zo luchtig mogelijke nachtkleding. Dan bereik je ongeveer hetzelfde effect als wanneer je naakt slaapt." Een dunne katoenen pyjama is volgens hem het koelst. Polyester nachtkleding verergert juist het gevoel van hitte. "En zorg er voor dat je nachtkleding niet te strak zit. Dat is beter voor de doorbloeding." Valt de lezeres moeilijk in slaap? Dan zou het dus kunnen dat ze het te warm heeft in haar pyama.
Alternatief
Een alternatief voor naakt slapen is: niet meer samen met haar partner slapen. Als je het bed deelt, warm je je namelijk op aan het lichaam van de ander. Een mensenlichaam produceert ieder uur een hoeveelheid warmte die gelijk staat aan drie 40-Watt gloeilampen. Een ongezellige, maar effectieve oplossing: schuif de bedden uit elkaar. Een laken tussen de partners maakt ook al verschil. Zolang je maar niet direct tegen elkaar aanligt.
5,5 tot 6 uur per nacht
Zo ver hoeft de lezeres waarschijnlijk niet te gaan, zegt Coenen. Iets langer wakker liggen is niet erg, zolang ze maar goed slaapt, benadrukt hij. Dat wil zeggen: voldoende diepe slaap en voldoende droomslaap. Het moet, zegt Coenen, bij elkaar 5,5 tot 6 uur per nacht zijn. Wie dat nacht na nacht niet haalt, is een slechte slaper. "En het zijn de slechte slapers die de verkeersongelukken maken en die problemen met hun gezondheid krijgen."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .