Translate

dinsdag 13 oktober 2015

Wordt het een strenge winter? Met een Elfstedentocht?

Hoera, het gespeculeer begint al weer, nu de eerste nachtvorst zich heeft getoond. Wordt het een strenge winter? En wanneer komen de rayonhoofden bij elkaar?


Siberische zwanen
In Groot-Brittannië vreest men voor de langste winter in 50 jaar nadat de eerste Siberische zwanen op het vroegste tijdstip ooit werden gespot sinds de rapportering in 1963 begon. De volkswijsheid leert immers dat de vroege komst van zwanen een voorteken is van een ijskoud winterseizoen.
De eerste watervogel kwam zondag aan in Gloucestershire, 25 dagen vroeger dan vorig jaar volgens The Independent. Ongeveer 300 kleine zwanen maken jaarlijks de 2.500 km lange tocht van Siberië naar het Slimbridge Wetland reservaat in Groot- Brittannië om aan de extreme koude te ontsnappen. Vele Siberische zwanen hebben nu ook al hun onderkomen gezocht in ons land en meer bepaald aan het Gooimeer en Lauwersmeer.

5 tot 10 graden kouder
In West-Rusland en sommige delen van Oost-Europa is het momenteel 5 tot 10 graden kouder dan gemiddeld en zouden de temperaturen zelfs de komende dagen tot minus dertig graden kunnen duiken.

Opmerkelijk daling
Ook de langetermijnvoorspellingen van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in de Verenigde Staten duiden op een strenge winter. Het Amerikaanse weerinstituut stelde bij recente metingen van de zeewatertemperatuur een opmerkelijke daling vast in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. De golfstroom die verantwoordelijk is voor het verplaatsen van grote hoeveelheden warme en koelere watermassa's, krijgt hierdoor een flinke knauw. Daardoor stijgt de kans op een koudere winter.

Rayonhoofden
Het lijkt ons als redactie van Leuk en Informatief goed, dat de rayonhoofden in Friesland al vast bij elkaar komen Want dat de Elfstedentocht deze winter gaat plaatsvinden, is zo goed als zeker. Net zo goed als zeker is, dat Nederland vanavond het EK niet haalt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.