Translate

zondag 8 november 2015

Druk? Neem een geit!

Claudia de Breij (net 40 geworden) vraagt zich af hoe het verder moet met het leven. Ze ging met haar vriendin Jessica van Geel, journalist van beroep, te rade bij mensen die daar wellicht tips voor hadden: uiteraard BN-ners zoals Herman van Veen, Geert Mak, Hanneke Groenteman en Hedy d’Ancona om er maar een paar te noemen. Maar ook vrienden, familieleden en filosofen mochten hun zegje doen. De adviezen en oplossingen zijn opgetekend in het boek ‘Neem een geit. Leven voor gevorderden’. In Trouw van gisteren vertelt ze nog eens het verhaal van 'de geit'.


Neem een geit
Het joodse gezin Seivitz in Polen bestaat uit vader en moeder en drie kinderen. Ze wonen in een piepklein appartement waar ze met elkaar in één kamer eten en slapen. Vader Seivitz werkt zich een slag in de rondte om het hele gezin te kunnen voeden en te voorzien van kleding, enfin alles wat er zoal nodig is om een gezin gelukkig te maken. Op een dag meldt moeders dat ze weer zwanger is. Bij vader slaan de stoppen door, hoewel hij toch echt zelf medeverantwoordelijk is. Radeloos en in paniek huilt hij uit bij de rabbi. “Ik hou het echt niet meer vol, het is nu al zo druk in huis, jengelende kinderen, overal troep en nou komt er nog eentje bij. We hebben hier ook geen financiële ruimte voor.”
 “Neem een geit”, adviseert de rabbi. Enigszins verbaasd kijkt de vader hem aan, hoort hij dit nu goed? De rabbi houdt aan: “ja, echt, neem een geit en laat hem in het huis meeleven.”

Doe die geit weg
Vader koopt een geit en neemt hem mokkend op in het gezin. Het wordt een bende. Naast het constante gemekker eet de geit overal aan, poept en piest er vrolijk op los en trapt naar de kinderen. Hij gaat weer terug naar de rabbi: dit kan toch niet de bedoeling zijn. De rabbi luistert geduldig naar de wanhopige Seivitz die overigens heel beeldend kan uitleggen hoe de thuissituatie nu is. Hij wacht tot de beste man is uitgeraasd en zegt vervolgens: “doe die geit weg.”

Claudia de Breij in 'Trouw':
'Vaak heb je al een geit in huis. Als je bezorgd bent, niet goed slaapt en niet aan jezelf toekomt, dan is iets te veel. Dat weekje weg waar je eigenlijk geen tijd voor hebt, de komende vier weekenden die al volgepland staan, de klus die je eigenlijk niet aan had moeten nemen. Doe de geit weg en je hebt weer ruimte'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.