Translate

zondag 22 mei 2016

Waar komt de trampoline vandaan?

Al mijn vier kleinzonen zijn gek op trampolinespringen. Een zit er zelfs op een echte vereniging. Want trampolinespringen is een wedstrijdsport, onderdeel van gymnastiek. Gisteren zat ik op een bankje in het mooie Rosarium in Doorn naar zijn capriolen te kijken en hoorde ik mijn medebankzitster aan haar vriend vragen: waar komt de trampoline eigenlijk in oorsprong vandaan? Geen van ons allen wist het.


Speculatie
Nadere speculatie leverde op, dat de naam misschien kwam van een Fransman, Monsieur Trampoline, die het springvel ontdekt zou kunnen hebben. Gelukkig hebben we tegenwoordig allemaal een smartphone, dus konden we het direct googelen. En ja hoor, volgens de Grote Koenen dankt de trampoline zijn naam ‘aan de Fransman Du Trampoline, die op het eind van de 18de eeuw in zijn circus het traditionele vangnet door een verende mat verving’. Maar helaas, de Etymologiebank haalde dit verhaal vervolgens direct weer volledig onderuit: 'Geen enkel etymologisch woordenboek bevestigt deze verklaring'. Thuis verder speuren levert inderdaad op, dat het allemaal niet zeker is, waar de naam vandaan komt.

Wel zeker
Wel zeker lijkt, dat het oorspronkelijke trampolinespringen afkomstig is uit de circuswereld en dat in 1926  in de Verenigde Staten een groep ontstond die het turnen op een verende matras tot een nieuwe tak van sport wilde ontwikkelen. Vooral George Nissen maakte zich bij de ontwikkeling van de trampoline en een lesmethode zeer verdienstelijk. Het 'trampolining' werd snel geaccepteerd als een nieuwe wedstrijdvorm. In het midden van de vijftiger jaren kwamen de eerste trampolines naar Europa. Op de Olympische Spelen van Sydney in 2000 werd het trampolinespringen een Olympische discipline binnen de gymnastieksport. Aldus Wikipedia.

Nog zekerder
Nog zekerder is, dat in de laatste jaren de trampoline de Nederlandse tuinen in rap tempo veroverd heeft. Dat geldt ook voor mijn recreatieve tuin. Het is daarmee een lustoord voor mijn vier kleine trampolinespringertjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.