Translate

maandag 5 juni 2017

Uniek: Koekoeksjong kruipt live voor camera's uit ei in nest karekiet

Vanmiddag was het zo ver: een koekoeksjong is live voor de camera's van de Vogelbescherming uit het ei gekropen in het nest van een kleine karekiet in de Ooijpolder bij Nijmegen.

Koekoeksjong in het nest van een kleine karekiet. Het nest is al veel te klein voor het jong (Bron: Per Harald Olsen)
Een dag nadat de camera's aangingen, zag het kuiken het eerste levenslicht. "Nadat de eierschalen zijn verwijderd wordt er meteen gezorgd voor een continue aanvoer van eten voor het kuiken", laat de Vogelbescherming weten op haar website.
De Vogelbescherming gaat het leven van de pasgeboren koekoek vastleggen. Nooit eerder was dit live via het internet te volgen.

Gastouderschap
Zoals het de koekoek betaamt, ligt het ei in het nest van een andere vogel: een karekiet. De koekoek is een zogenaamde parasitaire vogel: moeder koekoek legt haar ei in het nest van een andere vogel. Het ei lijkt sterk op dat van de gastouder. In dit geval de karekiet.

Onschadelijk
Als het ei van een koekoek uitkomt, zal het vogeltje de andere eieren of kuikens onschadelijk maken. Zo heeft het jong de moeder helemaal voor zich alleen. Ja, ja, de natuur is wreed, maar dat wist u al.

Bekijk
* Webcam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.