Translate

vrijdag 28 september 2018

De Tachtigjarige Oorlog: niet alleen vrijheidsstrijd, maar vooral ook godsdienstoorlog

Het was me al eerder duidelijk geworden. Bij een bezoek aan het Museum Het Hof van Nederland in Dordrecht (zie citaat hierna). De nieuwe zevendelige TV-serie 80 Jaar Oorlog, die vanavond begint, blijkt dit te bevestigen. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd er meer tegen elkaar gevochten dan tegen de Spaanse heerser. Met ongekende wreedheden.


"Liever Turks dan paaps". Penning in de vorm van de Turkse halve maan door geuzen gedragen en symbool voor de calvinistische harde kern van de opstand tegen de rooms-katholieke landvoogd.
Twee citaten over deze Tachtigjarige Oorlog
'De Tachtigjarige Oorlog was voor een belangrijk deel een burgeroorlog. Na tachtig jaar oorlog won de minderheid (een kleine groep calvinisten) en onderdrukte de meerderheid (de katholieken). Die protestanten waren fundamentalistische gelovigen en bereid voor het zuivere geloof heel ver te gaan, net als de Taliban en IS nu. Ze sloegen beelden én mensen kapot, martelden, verkrachtten, moordden. Ze waren zelfs bereid te sterven voor het geloof. Oké, er wachtten hen dan niet 72 bruiden in de hemel op' .
Historicus Hans Goedkoop in een interview in Trouw van gisteren, 27 september 2018

'Enkele weken geleden was ik in het nieuwe Museum Het Hof van Nederland in Dordrecht. Een werkelijk onthutsende ervaring. Alle geschiedenisverhalen van mijn Lagere School bleken historische leugens. Want ik leerde er, hoe destijds de Protestanten en Katholieken in Nederland niet voor elkaar onderdeden in terreurdaden, zoals ISIS die nu uit naam van het geloof uitvoert.'
Gerrit Pruim in Leuk en Informatief, 24 maart 2016: Mooiste dag uit Nederlandse geschiedenis was in Dordrecht

Bekijk
* Eerste Tv-uitzending over '80 Jaar Oorlog': vanavond op NPO2 om 21.05 uur
* Historische comedy voor jong en oud' over de Tachtigjarige Oorlog, zondag te zien om 18.00 uur op NPO3
* In het Rijksmuseum is tot 20 januari de tentoonstelling '80 jaar oorlog, de geboorte van Nederland' te zien.
* Museum Het Hof van Nederland in Dordrecht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.