Translate

dinsdag 22 november 2011

Funditest: bent u tolerant of hard?

Bent U bereid om (te) ver te gaan voor uw overtuiging? Of bent u toch wel tolerant? Hoe fundamentalistisch bent u zelf nou eigenlijk? De Funditest van het dagblad Trouw geeft er antwoord op.



Veertien vragen
U geeft antwoord op veertien vragen over uw soepelheid van geest en weet dan meer. Dagblad Trouw en de Vrije Universiteit in Amsterdam ontwikkelden deze funditest.

Polarisatie
'Het fundamentalisme is een houding die in de komende jaren sterker zal worden', denkt Lodewijk Dros, chef redactie Religie & Filosofie van Trouw. 'De politiek polariseert. Voor twijfel lijkt weinig ruimte meer, kiezers vinden dat het relativeren van waarden is doorgeschoten. Moslims, christenen én seculiere denkers hebben ieder hun eigen fundamentalisme.'

Fundamentalisten
Dros ontwikkelde de funditest samen met godsdienstpsychologe dr. Joke van Saane, verbonden aan de VU. Hij kwam vorig jaar op het idee vanwege de honderdste ‘verjaardag’ van het fundamentalisme. In 1910 formuleerden Amerikaanse protestanten hun belangrijkste geloofsideeën in ‘The Fundamentals’. Aanhangers daarvan heetten fundamentalisten.

Gunnen of opleggen?
Een eeuw later heeft fundamentalisme niet meer alleen met geloof van doen. Joke van Saane: 'Het draait vooral om de vraag of iemands overtuiging alle aspecten van het leven raakt, van kledingkeuze tot politiek. En gunt u anderen hun manier van leven, of wil u uw eigen overtuigingen aan hen opleggen?'

Link
* Funditest: Hoe fundamentalistisch bent U?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .