Translate
vrijdag 30 november 2012
Zeeuws-Vlaanderen mekka van de gastronomie
Hoofdinspecteur Werner Loens van Michelin noemt Zeeuws-Vlaanderen ‘het mekka van de gastronomie’. Zondagavond 18 november vertelde de Belg in een tv-uitzending van KRO’s Brandpunt dat dit deel van Nederland de grootste dichtheid aan Michelinsterren per inwoners heeft. ‘Met dank aan de stormvloedkering.’
Nergens zoveel
Nergens zijn er zoveel sterren op zo weinig inwoners als in Zeeuws-Vlaanderen, concludeerde KRO’s Brandpunt in de tv-uitzending van zondagavond 18 november. Aan de vooravond van de presentatie van de nieuwe Michelinsterren, op maandag 26 november in Maastricht, was het programma op bezoek in het meest zuidwestelijke punt van Nederland.
Stormvloedkering basis van succes
‘Het mekka van de gastronomie’, aldus Michelin-hoofdinspecteur Werner Loens, die - volgens Brandpunt - voor het eerst (onherkenbaar) op televisie verscheen. ‘Zeeuws-Vlaanderen heeft de grootste dichtheid sterren per inwoners.’ De hoofdinspecteur meent dat de stormvloedkering ten grondslag ligt aan dit succes. Loens: ‘Dat is de onverwachte bijvangst. In een beperkte omgeving is alles aanwezig om top te kunnen koken.’ Loens noemde in het item met name Oosterscheldekreeft, oester en lamsoor. ‘En de goede viskwekerijen.’
Zee en duinen
Brandpunt sprak met Edwin Vinke van De Kromme Watergang in Hoofdplaat/Slijkplaat, die vorig jaar november zijn tweede ster ontving van Michelin. De tweesterrenchef toonde ook producten uit de zee en de duinen die hij gebruikt in zijn keuken. Op de website Kro.nl/brandpunt geeft de Zeeuwse tweesterrenchef een masterclass.
Bedevaartsoord
Ook Jan van Lissum, hoofdinspecteur en directeur van GaultMillau Nederland, liet zijn licht schijnen over het hoge culinaire niveau van Zeeuws-Vlaanderen. In dat deel van Zeeland is ook Sergio Herman van Oud Sluis actief. Van Lissum over de Nederlandse driesterrenchef. ‘Sergio is een bedevaartsoord geworden.’
Link
* Tweesterrenchef Edwin Vinke van De Kromme Watergang over zelfvoorzienend zijn
Bron: Missethoreca
Labels:
Eten
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .