Translate

woensdag 31 januari 2018

De vele varianten op 'schijtbakkenvoetbal'

Columnist Sjoerd Mossou van het AD werd door de term 'schijtbakkenvoetbal' van Gertjan Verbeek weer herinnerd aan mooie combinatiewoorden uit onze voetbaltaal. 'Achteruitvoetbal. Alles-of-niets-voetbal. Angsthazenvoetbal. Betonvoetbal. Chirurgenvoetbal. Flipperkastvoetbal. Hogeschoolvoetbal...'

Tweet van Wim Daniëls

Hierna volgt het begin van zijn column.

Mieke Telkamp-voetbal
Een gewaardeerd collega van dagblad BN/De Stem, John Nijssen, bedacht ooit de term ‘Mieke Telkamp-voetbal’. Ik ken de zin uit de krant nog uit mijn hoofd, het moet ergens eind jaren negentig zijn geweest en NAC bakte er weer eens weinig van.
John schreef daarom de volgende dag in het wedstrijdverslag: ‘NAC speelde Mieke Telkamp-voetbal - Waarheen, waarvoor?’

Ook mooi: amb­te­na­ren­voet­bal
Mieke Telkamp-voetbal is nog steeds mijn favoriete combinatiewoord uit onze voetbaltaal, maar er zijn erg veel goede varianten. Gertjan Verbeek kwam zaterdag met ‘schijtbakkenvoetbal’, een term waarvan ik eerst dacht dat het op zijn eigen ploeg sloeg, maar het betrof bij nader inzien de tegenstander.
Niettemin: hulde voor de vondst. Bekt goed, zeker in combinatie met het nasale, barse stemgeluid van Gertjan. Nooit eerder gehoord ook.
De geestelijk vader van het genre is Bert Jacobs natuurlijk, met zijn ‘hotseknotsbegoniavoetbal’, maar het ‘boerenkoolvoetbal’ van Fritz Korbach mag er ook best wezen, en Co Adriaanse verzon er haast iedere week wel eentje.
Woonerfvoetbal bijvoorbeeld. Ook mooi: ambtenarenvoetbal.
Het probleem is een beetje dat onze trainers geen geboren taalmeesters zijn.

Bloemlezing Wim Daniëls
Taalvirtuoos Wim Daniëls plaatste deze week een heel rijtje op Twitter (zie hierboven), en zelfs dat prachtige rijtje was niet geheel volledig. Sambavoetbal, hotseflotsenboerenkoolvoetbal, natte-tosti-voetbal en paniekvoetbal ontbraken bijvoorbeeld, maar toch, even vlug een kleine bloemlezing uit de bloemlezing van Daniëls:
Achteruitvoetbal. Alles-of-niets-voetbal. Angsthazenvoetbal. Betonvoetbal. Chirurgenvoetbal. Flipperkastvoetbal. Hogeschoolvoetbal. Knotsboem-naar-voren-voetbal. Ping-pongvoetbal. Resultaatvoetbal. Schijthuisvoetbal. Stijvenekvoetbal.

Linken
* De volledige colum van Sjoerd Mossou
* Tweet Wim Daniëls

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.