Translate

maandag 12 februari 2018

Koe Hermien na weken rondzwerven neergeschoten en op weg naar rusthuis

Koe Hermien is gisteravond gevangen. Het dier, dat bijna twee maanden rondzwierf in de bossen van Lettele (Overijssel), is uiteindelijk toch met een geweer verdoofd door dierenartsen.Volgens een woordvoerster van eigenaar Herman Jansen bevindt Hermien zich nu bij kennis in een veewagen en gaat ze naar het koeienrusthuis in het Friese Zandhuizen. De afgelopen dagen was Hermien een gevaar op de weg. Ze heeft ook voor heel veel boze buurtbewoners gezorgd, omdat ze omheiningen kapotmaakte.

Zus
Hermiens maatje Zus, die samen met haar ontsnapte maar weer snel werd gevangen, is al bij het rusthuis aangekomen. "De reis was helemaal niet gezellig, ze was verschrikkelijk wild. Het veewagenvervoer stond haar niet aan", aldus Hollander van het rusthuis. Daarom gaan ze Hermien in de veewagen ook verdoven, zodat de reis wat rustiger gaat.

Op de vlucht
Hermien ontsnapte acht weken geleden toen ze op transport werd gezet voor de slacht. Lange tijd was ze in de bossen in Lettele op de vlucht voor dierenartsen met verdovingsgeweren en jagers. Ze liet zich vrijwel niet zien en kwam alleen 's nachts tevoorschijn om te eten in een nabijgelegen schuur met kalfjes. Voor haar definitieve vangst waren vijftien mensen en een uitgebreide voorbereiding nodig. Na een aantal geïmproviseerde acties werd Hermien in een veld geraakt met een verdovingspijl. Het middel was echter zo zwaar, dat de koe bijna niet meer ademhaalde. Na het toedienen van een tegenmiddel ging het snel beter.

Cowfunding
De koe kreeg op sociale media en in de pers zo veel aandacht dat er spontaan reddingsacties voor haar werden opgezet. De Partij voor de Dieren zette een cowdfundingsactie op om een levenslang verblijf van koe Hermien in het rusthuis te kunnen bekostigen. Binnen een paar dagen werd er een halve ton ingezameld.... Met alle bovengenoemde gevolgen vandien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.