Translate

maandag 11 maart 2024

Marcel van Dam redde dit landgoed samen met vele vrijwilligers

Jarenlang staat landgoed Morren in Oosterwolde (Noord-Veluwe) leeg en te koop. Dorpsbewoners zien het achttiende-eeuwse pand met de jaren steeds verder verloederen. Het is hen een doorn in het oog. Totdat een bekende Nederlander zich over het pand ontfermt.

Deze BN'er fietste regelmatig samen met zijn vrouw langs het landgoed en werd verliefd op het monumentale pand in het Veluwse dorp.

Marcel van Dam
"We woonden hier in de buurt en zagen deze prachtige plek steeds verder in verval raken. Het ging ons aan het hart dat dit cultureel erfgoed verloren zou gaan en hebben het gekocht." Aan het woord is Marcel van Dam, die velen nog zullen kennen van het in de jaren 80 populaire tv-programma De Ombudsman. Later wordt hij Minister van Volkshuisvesting in het kabinet van Van Agt II. 

Van Dam zet zich jarenlang met man en macht in om het landgoed te renoveren. Samen met betrokken buurtbewoners en diverse instanties is het gelukt om de buitenplaats en de tuin in ere te herstellen zoals het ooit bedacht was.

Groot hart
Met zijn pet diep over zijn oren getrokken, een rode wollen sjaal om en gekleed in een waxjas, wandelt de oud-politicus naar presentator Klaas Drupsteen, die langs het landgoed komt tijdens zijn klompenpad wandeling in en rondom Oosterwolde. De landgoedeigenaar vertelt dat het zonder de jarenlange hulp van trouwe vrijwilligers nooit was gelukt om deze plek zo mooi te krijgen.
En nog steeds helpt een groep enthousiaste vrijwilligers wekelijks om de tuin, de moestuin en de vijver in oude glorie te herstellen en behouden. "Ik help mee voor zover het hulp is met mijn 85 jaar", vertelt Van Dam bescheiden.

Lees er over (en bekijk) de reportage van Klaas Drupsteen op Omroep Gelderland: 
*  In Klaas op klompen wandelt Klaas het Eekter klompenpad in Oosterwolde. De start is bij landgoed Morren.

Lees ook:
* Zo komt Jan Splinter door de winter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .