Translate

vrijdag 1 maart 2024

Mijn complimenten!

Mijn complimenten voor het feit, dat u deze blog leest! We waarderen dat zeer! En doen dat des te meer, omdat het vandaag Nationale Complimentendag is!

Het is de dag van persoonlijke aandacht en uitgesproken waardering. Sinds 2003 bestaat deze dag en wordt het elk jaar op 1 maart gevierd.

Friezen: het meest complimenteus
In aanloop naar de jaarlijkse Internationale Complimentendag op 1 maart onderzocht Hallmark hoe vriendelijk de mens nou eigenlijk echt is. Ze vroeg 1550 Nederlanders naar hun complimentengewoontes, Wat blijkt: bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) zegt dagelijks een compliment te geven.
Friezen blijken – naar eigen zeggen – de meeste complimenteuze provincie van Nederland. 58 procent van de respondenten uit Friesland zegt dagelijks complimenten te geven.
Utrecht en Noord-Holland staan op de tweede en derde plek.
Mensen in Drenthe en Groningen delen daarentegen het minst vaak een goedbedoeld woordje uit. Nuchtere mensen, hè.

Tussen 25 en 34 jaar
Opvallend is dat Nederlanders tussen de 25 en 34 jaar vaker dagelijks complimenten geven (52 procent) dan 65-plussers (39 procent). Als we de ander een veer in hun achterste steken, gaat dat overigens vaak over vaardigheden of prestaties, gevolgd door persoonlijkheid en eigenschappen.

Liever face-to-face
In de huidige digitale wereld geven we elkaar gedurende de hele dag zogenaamde likes. Maar staat een druk op die like-knop op Facebook of Instagram gelijk aan het geven van een compliment? Daar is Nederland verdeeld over. 51 procent ziet het geven van een like als een compliment, maar 60 procent van de Nederlanders ontvangt een compliment toch liever face-to-face. Net wat oprechter.

Internationaal
Ook in landen als Denemarken en Noorwegen wordt het op 1 maart gevierd, dezelfde dag als in Nederland en België. In sommige landen zoals de Verenigde Staten wordt het op een andere dag gevierd, aan de andere kant van de Atlantische oceaan noemen Amerikanen het 'National Compliment Day' en is het in 2024 al gevierd op de derde maandag van januari. 

Link
* Nationale Monumentendag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .