Translate

woensdag 26 juni 2024

Slechtvalkje Smallie blijvend te zien in 'Het Groene Huis' in Park Schothorst

Wie kent niet het ‘Disney-verhaal’ van het slechtvalkje Smallie, die wereldberoemd werd dankzij twee webcams van het bezoekerscentrum 'Het Groene Huis' op Landgoed Schothorst vlakbij Hoogland? Smallie werd samen met drie oudere zusjes op 28 april 2024 geboren op de OLV-Toren in hartje Amersfoort. Een val in de gracht onder de Toren op 17 juni 2024  werd hem uiteindelijk noodlottig.

Foto: Het Groene Huis

Ode aan Smallie
'Hij viel op door zijn geringe afmetingen, zijn constante gevecht en zijn slimme methodes om aan voldoende eten te komen, maar ook door zijn mysterieuze verdwijningen, zijn liefdevolle scenes met zijn drie zusjes, zijn valpartij van 50 meter hoog, en uiteindelijk zijn laatste beeld op de webcams: het wegvliegen van het rooster als bijna volwassen valk', aldus de ‘Ode aan Smallie’ op de website van Het Groene Huis. 

Val in de gracht
Helaas, op het moment  dat hij er aan toe was om echt uit te vliegen -hij had al een dag door de stad gefladderd-  werd een val in de gracht bij de OLV-toren in hartje Amersfoort hem noodlottig. Maandagochtend 17 juni is Smallie door omstanders uit het water gevist. Hij werd met hulp van de dierenambulance nog weer terug gebracht op de tweede omloop van de OLV-Toren. Waarschijnlijk al kort na deze plaatsing is hij daar overleden, want hij werd woensdagmorgen bij een controle dood aangetroffen op de plek waar hij maandag  was teruggezet.

Waardig einde
‘Om hem een waardig einde te gunnen (en niet zomaar ergens te dumpen of te begraven), is besloten om Smallie op te laten zetten en daarna toe te voegen aan de collectie opgezette dieren van het ons bezoekerscentrum. Zo zal hij blijvend voor publiek zichtbaar zijn’, aldus Het Groene Huis. 

Link
* De website van Het Groene Huis over de vier Slechtvalken, met webcams, video's, verslagen en foto's 

Het Groene Huis

Op het fraaie landgoed Schothorst vlakbij het dorp Hoogland - maar formeel gelegen in Amersfoort - staat Het Groene Huis. Dit gebouw is een bezoekerscentrum en een ontmoetingsplek voor Hooglanders en Amersfoorters en hun organisaties met een groen hart. In en om Het Groene Huis zijn er allerlei activiteiten over natuur en duurzaamheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .